1. HABERLER

  2. OTOMOBİL

  3. 1 litre benzinle 40 kilometre yol!
1 litre benzinle 40 kilometre yol!

1 litre benzinle 40 kilometre yol!

General Motors, sektörde devrim yapacak bir otomobil üretti. Chevrolet Volt modeli, bir litre benzinle 40 kilometre yol yapma özelliğine sahip.

A+A-

Bir litre benzinle 40 km giden elektrikli otomobil tanıtılıyor

Seri ürettiği EV-1 adlı elektrikli otomobilin üretimini 10 yıl önce durdurmakla suçlanan dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors (GM), yeni geliştirdiği elektrikli aracı, bugün ABD’nin Detroit kentinde başlayan otomobil fuarında tanıtmaya hazırlanıyor.

GM mühendislerinin geliştirdiği "E-Flex" adlı teknolojiyi kullanan Chevrolet Volt’un, gücünü lityum-iyon bataryalarından alan ve bir dolduruşta 65 kilometreden fazla yol kat eden bir elektrikli motoru bulunuyor.

Bunun yanı sıra aracın yoluna devam edebilmesi ve bataryalarını doldurmaya yarayan bir litrelik 3 silindirli bir benzinli motora sahip bulunan Volt, ayrıca elektrik prizine takılarak 6,5 saatte şarj edilebiliyor.

Ancak aracın seri üretimine geçilmesi için batarya teknolojisinin yeterince gelişmediğini açıklayan GM yetkilileri, bu alanda yeterli gelişme sağlandıktan sonra üretilmeye başlanacak Volt’un kent içi ulaşımda bir litre benzinle 40 kilometreden fazla yol alabileceğini belirttiler.

4 yolcu taşıyabilen ve 1024 km menzili bulunan melez motorlu araç, teknolojisiyle Toyota Prius gibi melez motorlu diğer çevreci araçlardan ayrılıyor. Diğer araçlar kısa uzaklıkları batarya gücü ile ve uzun yolculukları benzinli motoru kullanarak yaparken, Volt’un benzinli motoru tekerleklere bağlı bulunmuyor. 3 silindirli motor sadece bataryaları doldurmaya yarayan kilovatlık jeneratörü çalıştırıyor.

E-Flex adı verilen sistemle çalışan elektrikli motor, aracın ön tekerleklerini çeviren 160 beygir güç üretiyor. Yılda 2 bin litreye yakın yakıt tasarrufu sağlayacağı hesap edilen Volt’un elektrik gideriyle birlikte yıllık yakıt masrafının 900 dolar civarında olması bekleniyor.

ABD’nin California eyaletinde 10 yıl önce bir siyasi istek sonucunda doğan ve büyük ümitlerle piyasaya sürülen, ancak çok çeşitli komploların kurbanı olan elektrikli otomobil EV-1 sonunda yollardan tamamen çekilmişti.

ABD’de geçen yaz gösterime giren "Who killed the electric car?" (Elektrikli arabayı kim öldürdü?) adlı belgesel, otomotiv devi General Motors (GM) tarafından, bir dönem California’nın çok önemsenen çevreci yasasına uygun olarak üretilen "EV-1" adlı elektrikli aracın hikayesini anlatıyor ve dev şirkete eleştiriler yöneltiyordu. California eyaletinde, atmosferdeki kirlenmeyi azaltmak için 1990’da kabul edilen ve 1998’e kadar satılan araçların yüzde 2’sinin havaya hiçbir atık salmamasını öngören "sıfır emisyon talimatı" adı verilen yasaya uygun olarak üretilen EV-1 1996’da piyasaya çıkmıştı.

İki kişilik ve aerodinamik tasarımı, spor otomobil gibi hızlanma sağlayan güçlü elektrik motoru, 200 km menzili ve 3 dolar karşılığında birkaç saat içinde şarj edilebilme olanağıyla Californialı sürücülerin yüzde 90’ını tatmin eden EV-1, binden fazla üretilerek California ve komşu Arizona’da yollara çıkmıştı.

Daha fazla bilgi için haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız