1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. 6 milyar dolar denize akıyor!
6 milyar dolar denize akıyor!

6 milyar dolar denize akıyor!

Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Doğan Altınbilek, 86 milyar kWh enerjinin denize aktığını ve yıllık kayıbın 6 milyar dolar olduğunu söyledi.

A+A-

Devlet Su İşleri (DSİ) Eski Genel Müdürü ve Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek, dünya’da 1.1 milyar insanın içme suyundan yoksun olduğunu söyledi.
Artvin Belediyesi ile Devlet Su İşleri (DSİ) Eski Genel Müdürü ve Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı, Kıwanıs Kulubü üyelerinin birlikte organize ettiği su konulu panel, Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Panele, Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, DSİ eski Genel Müdürü ve Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek ile Kıwanıs Kulubü Ankara Şubesi Başkanı Dr. Orhan Yalçın ile bazı üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Panelde slayt gösterisi eşliğinde sunum yapan Devlet Su İşleri Eski Genel Müdürü ve Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek, Dünya’da 1.1 milyar insanın içme suyunun olmadığını belirtti.
Dünyada 2.4 milyar insanın sıhhi tesisata sahip olmadığını da ifade eden Altınbilkek, şunları söyledi: “Suyla taşınan hastalıklar gelişmekte olan ülkelerde hastalıkların % 80’inin nedenidir. Her sekiz saniyede bir çocuk bu tür hastalıklardan ölmektedir. 2025 yılında tüm dünyanın içme suyu sıhhi tesisatına sahip olması için harcanması gereken miktar yılda 180 milyar dolardır. Dünya su tüketiminin yüzde 80’i tarımsal amaçlıdır. 1 kilokalori enerji verecek gıda için, en az 1 litre su gerekmektedir. 2030 yılında dünyanın gıda ihtiyacını karşılayabilmek için yüzde 14–17 daha fazla sulama suyu gerekecektir. Türkiye’nin su tüketimi, yüzde 11 endüstriyel, yüzde 15 içme-kullanma, yüzde 74 sulama, alanında kullanılmaktadır. Türkiye’de su kaynaklarının gelişimi ise, sulama yüzde 58, hidroelektrik yüzde 35, içme suyu yüzde 27’dir. Türkiye, ekonomik olarak sulanabilecek 8.5 milyon hektar sulama alanının, halen 4.9 milyon hektarı sulamaktadır. Öte yandan dünyada 1.6 milyar insan elektriksiz yaşamaktadır. Dünya enerjisinin yüzde 19’u sudan karşılanmaktadır. Türkiye Hidroelektrik potansiyeli, Dünya potansiyeli içinde yüzde 1, Avrupa potansiyeli içinde ise yüzde 14 paya sahiptir. Dünyada kişi başına yıllık enerji tüketimi 2 bin 500 kWh, gelişmiş ülkelerde 8 bin 900 kWh iken Türkiye’de ise, 2 bin 150 kWh’dır.”
Artvin’de yapımı devam eden ve biten Hidroelektrik Santrallerinin 4–9 yıl içinde kendilerini amorti edeceğini de ifade eden Altınbilek, “Yılda 86 milyar kWh enerji denize akıyor, yıllık kayıp 6 milyar dolardır.” dedi.
Artvin’deki barajların yapım süreciyle ilgili gelişmeleri anlatan Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ise şunları kaydetti: “Baraj yapmak Artvin için sosyal bir süreç. Çoruh havzası Artvin demektir. Artvinli her şeyini Çoruh havzasında bulmuş. Artvin’inin heyecanını, hayallerini durduruyoruz. Daha önemlisi hayat tarzına müdahale ediyoruz. Yaşam şekli, alışkanlıkları, elektriği, suyu dolayısıyla Artvin’de baraj yapmak çok fazla sosyal bir süreç. Artvin, Türkiye’mizin her zaman şükran duyacağımız insanlarını bünyesinde barındıran bir şehirdir. Artvin’de yaşanan süreç başka illerde yaşansaydı halktan ciddi tepkiler görebilirdik. Artvinli bunu medeni, uygar bir tavır ve anlayışla benimsemiş, fakat bu sefer kurumlar arası sorunlar vatandaşı üzmüş. Valilik ile birlikte ilgili kurumlarla bir koordinasyon kurulu oluşturalım. Bu, Sayın Başbakanımız tarafından benimsendi. Emir verildi ve ilk toplantıyı Ankara’da yaptık. O toplantıda gördüğüm şu oldu. İletişim ortamımız yok. Türkiye’de kamu yönetiminin birbirine meramını anlatabildiği yazılı ve sözlü maalesef işleyen bir iletişim kanalımız yok. Yani, bir kurum başka bir kuruma kesinlikle derdini anlatamıyor. Kaldı ki vatandaşın derdini anlasın ve çözüm bulsun. “

Kıwanıs Kulübünün 1915 yılında Amerika’da kurulduğunu ve dünyada 600 bin üyesi olduğunu söyleyen Türkiye’nin Ankara Şubesi Kulübü Başkanı Dr. Orhan Yalçın da, amaçlarının her türlü yardıma muhtaç çocuklara hizmet etmek olduğu belirterek, “Bu kapsamda AVEA sponsorluğunda Artvin Sağlık Meslek Yüksekokulu’na 15 adet bilgisayar bağışlayarak bilişim sınıfı oluşmasına yardımcı olduk.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız