1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. 7 BİN ÇEŞİT YEMEK BİLİYOR
7 BİN ÇEŞİT YEMEK BİLİYOR

7 BİN ÇEŞİT YEMEK BİLİYOR

TRABZON'DA MERAKLILARINA YEMEK YAPMAYI ÖĞRETEN ÜNLÜ AŞÇI KURTULUŞ ÇEHRELİ'DEN KARADENİZ MUTFAĞININ İNCELİKLERİ

A+A-

ÜNLÜ AŞÇI KURTULUŞ ÇEHRELİ: “DÜNYANIN EN HAFİF MUTFAĞI KARADENİZ MUTFAĞI; DÜNYANIN EN GENİŞ MUTFAĞI ANADOLU, EN LEZZETLİ MUTFAĞI İSE OSMANLI MUTFAĞI”

Ünlü aşçı Kurtuluş Çehreli, Trabzon'da meraklılarına yemek yapmayı öğretiyor. 

Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi’nde kursiyerlere yemek dersi veren Çehreli, Karadeniz mutfağının bugüne kadar gelişemediğini belirterek en önemli nedeninin iyi anlatılmaması olduğunu söyledi.

yemek4-001.jpg

Yaklaşık 20 yıldır televizyonlarda yemek proğramları yaptığını belirten Çehreli, “20 yıldır televizyonlarda proğram yapıyorum. Dünyanın her yerinde yemek proğramları yaptım. Şimdi Karadeniz Bölgesi'nde ağırlıklı olarak çalışıyorum. Karadeniz mutfağı dünyanın en hafif mutfağıdır. Burada öğrencilerimize Karadeniz mutfağını öğretiyoruz. Karadeniz mutfağı bugüne kadar gelişmemiş bir mutfak. Yani anlatılmamış, çalışması öğretilmemiş. 10 çeşide yakın lahana yemeğimiz var. Lahana nasıl yapıldığını öğretiyorum. Hamsiden 80’den fazla yemek yapıyorum. Karadeniz’de üç tane şey var. Mısır, hamsi, lahana. Ancak çalışmasını bilmemişiz. Kara lahanayı sevdirememişiz. Lahananın lezzetli olması için önce acılığını sonra gazını alıyoruz” dedi.

yemek3-001.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TATLI OLARAK EN ÇOK SÜTLACI SEVİYOR 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a , Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da çeşitli davetlerde yemekler hazırladığını da belirten Çehreli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ıh en fazla sütlacı sevdiğini kaydetti. Çehreli, “Cumhurbaşkanından Başbakana, bakanlara kadar herkese yemek yaptım. Ünlülerden benden yemek yememiş insan yok gibidir. Sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da yemek yapıyorum. Cumhurbaşkanı sütlacı çok seviyor. Sütlü tatlıları çok seviyor. Önemli olan yemeğin güzel olması, gösterişli olması. Yemek kendini yedirecek. Lezzet onun içinde” ifadelerini kullandı.

yemek1-001.jpg

7 BİN ÇEŞİT YEMEK YAPIYORUM BUNUN 850 TANESİ KARADENİZ YEMEĞİ
Yemek yapmaya 9 yaşında başladığını yaklaşık 7 bin çeşit yemek bildiğini belirten Çehreli, “Yemek merakım 9 yaşında başladı. 9 yaşından beri yemek yapıyorum. Dünyanın en hafif mutfağı Karadeniz mutfağı. Dünyanın en geniş mutfağı Anadolu mutfağı. Dünyanın en lezzetli mutfağı ise Osmanlı mutfağı. Trabzon’da bulunmamın nedeni yemek kitabı yazmak. Cumhurbaşkanının talimatıyla ekmek israfını yazıyorum. Kitap bitti, İstanbul’da imza töreni yapacağız. Ben öldüm mü bu iş bitecek. Bitmesin, çocuklarım öğrensin hepsi şef olsun çıksın. Ailemden bu işi benimseyen yok. İşletmecilik yaptık. Çocuklarım çok güzel yemek pişirir. Ancak yiyeceğini pişirir. 7 bin çeşit yemek yapıyorum. Bunun 850 tanesi Karadeniz yemeği. Bin 500 tane balık yemeği yapıyorum” diye konuştu.

yemek2-001.jpg

"LAHANANIN ÇAKMASINI BİLİYORMUŞUZ"
Şef aşçı olmak için kursa geldiğini belirten 44 yaşındaki Kıymet Küçük, şu ana kadar lahananın çakmasını bildiğini ifade ederek, “İki aydan beri buradayım. Hedefim şef aşçı olmak. Biz bu lahanayı biliyorduk ancak bunun çakmasını biliyorduk. Yeni öğreniyoruz. Gördüğüm lahana benim yaptığım lahana değil. Çaykaralıyım sürekli yapıyoruz. Şu anda bunları gördükten sonra ben hiçbir şey bilmiyorum dedim. Lahanayı şimdi öğreniyorum. Lahanın 45 farklı çeşidini öğrendim. Kayganısını, kıymalısını, mısır saplısını öğrendim. Üç çocuk annesiyim” dedi.

Kursiyerlerden 20 yaşındaki Hüsna Pehlivan, daha önce yemeğin basit olanlarını bildiğini ifade ederek “Buraya aşçı yardımcısı olarak başladım ancak amacım şef olmak. Daha önce yemeğin basit tariflerini biliyordum ancak burada öğrendiğim konular çok farklı. Artık hocamızın öğrettikleriyle çok güzel yemekler yapabiliyorum. Şu ana kadar 30 dan fazla yemek çeşidi öğrendim. Hazır hale gelmem için 2 bin çeşit yemeği öğrenmem lazım. Sonuçta şef olacağız. Altı ay sonra hazır olacağım. Lise mezunuyum açık öğretimde üniversite okuyorum Halk ve İlişkiler. Şimdi şef olma yolunda gidiyorum” şeklinde konuştu. 

Habibe Yılmaz da kursiyerlere ağırlıklı olarak Karadeniz mutfağını öğretmeye çalıştıklarını kaydederek "Burada aşçı yardımcılığı kursu veriyorum. Kurtuluş hocamızdan güzel şeyler öğreniyoruz. Aynı zamanda biz de onun öğrencisiyiz. Şu anda uygulamalı derslerimizi sürdürüyoruz. Kursiyerlere farklı farklı konular olmak üzere ağırlıklı olarak Karadeniz mutfağı öğretiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum