1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ankara'daki Pazarlılar nasıl bir Pazar istiyor?
Ankara'daki Pazarlılar nasıl bir Pazar istiyor?

Ankara'daki Pazarlılar nasıl bir Pazar istiyor?

Ankara Pazarlılar Derneği Başkanı Selahaddin Bal ve yönetim kurulu üyeleri Pazar'da partilerin belediye başkan adaylarına, nasıl bir Pazar ilçesi görmek istedikleri ile ilgili hazırladıkları çalışma dosyasını veriyor.

A+A-

Ankara pazarlılar Derneği Başkanı Selahaddin Bal, Ankara’da Rizeliler arasında en geniş hemşehri kitlesini Pazarlıların oluşturduğunu ifade ederek, önemli bir yere sahip olduklarını söyledi.

Gurbette her zaman Pazar hasreti ve özlemi ile yaşadıklarını belirten Bal, yaklaşan yerel seçimlerde Pazar ilçesini yönetmeye talipli belediye başkan adaylarını ziyaret ederek nasıl bir Pazar ilçesi istediklerine dair fikir ve projelerini paylaştıklarını söyledi.

pazarlilar.jpg

Pazar53 editörünü ziyaret eden başkan Bal ile yönetim kurulu üyeleri Ali Rıza Parlak, Nurettin Bal ve Turgay Şanal; seçimlere doğru Pazar belediye Başkan adaylarına hazırladıkları dosya ve ortaya koydukları fikirleri paylaştıklarını ifade etti.

İşte Pazarlılar Derneği tarafından hazırlanan o çalışma:

DEĞERLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYIMIZ

Bizler Ankara’da yaşayan Pazarlılarız. Bir Pazar nüfusu kadar nüfusla Ankara da, Pazar nüfusu kadar bir nüfusla İstanbul da, İzmir’de, Bursa’da kısaca Türkiye’nin, Dünyanın her yerindeyiz.
Biz pazarlılar gittiği yere yük olan, sorun olan gittiği yeri bozan değil, gittiği yere katma değer katan, barış ve huzur sağlayan, ortama uyabilen kişileriz. Pazar Cumhuriyetin her evresinde Atatürk ilke ve değerlerine bağlı, vatanına, milletine yararlı kişiler ve nesiller yetiştirmiştir. Gittiğimiz şehirlerde, şehir nüfusuna göre sayımız azdır, ancak özgül ağırlığımız fazladır. Bir Rizeli, Pazarlı gittiği yerde fark edilendir. Gittiğimiz yerde kültürümüzle ve öz değerlerimizle var oluyoruz. Dernekleşerek bütünleşerek yaşıyor, dayanışmanın en güzel örneklerini sağlıyoruz. Gurbette yaşamımız devam ederken memleketten,  kültürümüzden kopmamaya çalışıyoruz. Memleket ile irtibatı sürekli sağlamaya çalışıyoruz. Memleket sevdalığı her an içimizde, özlemi her an hissimizdedir. 
Bizler hemşeri derneği olarak örgütleşen Ankara Pazarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Pazarımızda neler görmek istiyoruz. Yaşadığımız vilayetlerde, ilçelerde görüp Pazarda olmasını istediğimiz nelerdir, gençlerimiz için neler yapabiliriz. Sosyal yozlaşmanın önüne geçebilmek ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarıp aydın, vicdanı hür vatanına milletine yararlı nasıl yetiştirebiliriz. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. 
Ankara’da kurulmuş olan “Rize Pazarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği” 2003 yılından itibaren hemşehri dayanışması sağlamaktadır. Derneğimiz 9 asıl ve 9 yedek yönetim kurulu, 3 asıl ve 3 yedek denetleme kurulu, 15 federasyon delegasyonu ve 80 danışma kurulu üyemizden oluşmaktadır. Derneğimize kayıtlı 1400 üye ailemiz vardır.
Biz bu kurullarımızla yapmış olduğumuz istişareler neticesinde her yıl 2-3 ayımızı geçirdiğimiz, değişik vesilelerle 3-5 kez gittiğimiz Pazar’da görmek istediklerimizi ve yapılması gerekenleri siyasi parti ayırımı yapmadan tüm belediye başkan adaylarımıza sunmak istedik.
 Değerlendirmenizi umut eder saygılarımızı sunarız.
1-    ÇEVRE GÖRÜNÜMÜ,  DIŞ CEPHE VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Pazarımıza davet ettiğimiz değişik vesilelerle pazara getirdiğimiz misafirlerimize, çocuklarımıza gururla gösterebileceğimiz şehrimiz için; 
a-Dış cephe sıva ve boyası yapılmış estetik görünümlü binalar, 
b-Sahil şeridimizdeki Kızkulesi Ardeşen sınırı arası yürüyüş yollarının bakımı, temizliği ve çöpten arındırılması.
c- Deniz ile çevre yolu arasındaki alanın yöre iklimine uygun ağaç ve bitkilerle donatılması ve düzenli bakımlarının yapılması.

2-    OTOPARK
Sokaklarımız dar ve araçlar park ederek daha da daraltmakta, yayaların rahatça yürümesini engellemektedir. Uygun yere ihtiyacı karşılayacak büyüklükte otopark yapılarak otopark sorununun öncelikle çözülmesi.

3-    TEMİZ ÇEVRE TEMİZ TUVALET
Sokaklarımızda çöp olmaması için esnaf ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, Mevcut tuvalletlerin modernize edilerek sürekli temiz kalmasını sağlayacak önlemlerin alınması ve belirlenecek uygun noktalarda halkın ıhtıyacını karşılayacak yeni  tuvalletler  yapılması.


4-    YENİ RUHSAT VERİLEN BİNALARDA
Yeni yapılacak binalarda; binaya ait otopark, tip proje ile estetik dış görünüm şartı, çocuk parkı ve site içi yeşil alan yapma şartları zorunlu hale getirilerek pazarın çehresi değiştirilebilir.

5-    SOSYAL DONATI ALANLARI
Türkiye’de 3 yerde bulunan Kız kulesinin birisi Pazar’ımızdadır. Pazar Kız kulesinin turizme kazandırılması adına kız kulesi mevkiinden başlayarak Ardeşen sınırına kadar olan bölgede  gerek mevcut  dolgu alanlarından yararlanarak gerek yeni dolgu alanları oluşturarak cafe, gezinti yolları, bisiklet yolu, çay ve seyir salonları ve yöresel etkinlik alanları oluşturulması.

6-    PAZAR YERİ
Haftanın her günü açık olacak yöresel ürünlerin pazarlanabileceği otantik şirin kapalı Pazar yerinin oluşturulması.  Kapalı pazar yerinde daha çok kadınlarımızın el emeği ile üretilen yöresel otantik ürünlerin ve bitkisel ve hayvansal tarım ürünlerin satışa sunulması Pazar’ımıza ayrı bir hava katacaktır. Böylece kadınlarımızın turizmde ve ticarette etkili olmasını sağlayacaktır.

7-    BELEDİYE, KAYMAKAMLIK, TARIM DESTEKLİ KURSLAR
Hava alanının işletmeye alınmasından sonra bölge turizm hareketliliğinde artış olacağı aşikârdır, yöre halkını eğitmek, bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için programlar oluşturmak. 
    - Ağırlama, karşılama gibi hizmet sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek amacı ile  sertifika verebilecek kursalar organize etmek 
    -Garson, Komi, Turizm rehberi v.b yetiştirme programları oluşturmak.
     -Ev pansiyonculuğu ve otelcilik hizmet eğitim programları oluşturmak.


8-    YARIM PROJELER
Pazar Hemşin yolunda yarım duran köprü için bir an önce çözüm üretilmesi.

9-    HEMŞİN YOLU REKREASYON
Dere boyunda Hemşin çıkışının sağlı sollu yürüyüş yolları, reglaj alanları bisiklet yoları, seyir cafeleri gibi dinlence alanlarının oluşturulması.

10-    BİSİKLET YARIŞ YOLU

Hava alanı bitiminden sonra taşocağı yolunun bir kısmı bisiklet yolu olarak ayrılması ve bisiklet yarışlarının bu yolda düzenlenmesi.

11-    MEZARLIK SORUNU
Pazar’ımızda herkese hizmet edecek şehir mezarlığı için alan tahsis edilmesi ve mezarlık düzenlemesinin yapılması.
12. GENÇLER İÇİN SOSYAL ALANLAR
a-Gençlerin ve öğrencilerin gideceği,  dinlenebileceği, ders çalışabileceği, kütüphane, cafe gibi sosyal mekanlar yaratmak ve bu mekanları haftanın her günü açık tutmak.
b- Gençlere yönelik kurslar ve yarışmalar düzenlemek. Dağcılık, yüzme, bisiklet, futbol 
13.ŞEHİR VE OKULLAR ARSI DİYALOG
Diğer şehirler ile kardeş belediyecilik, kardeş okullar gibi bağlantılar oluşturup birlikte projeler ile kültürel, sosyal ve iş güçlerini paylaşmak ve yaygınlaştırmak.
14. ESNAFLARIMIZ
Özellikle yaz aylarında esnafın iş yerlerinin geç saatlere kadar açık tutulmasını sağlamak. Şehrimizi akşam 19 dan sonra ölü şehir imajından kurtarmak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
14 Yorum