1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. Apple'ın yeni tableti iPad tanıtıldı
Apple'ın yeni tableti iPad tanıtıldı

Apple'ın yeni tableti iPad tanıtıldı

Uzun zamandır adından bahsedilen Apple'ın tablet bilgisayarı sonunda Apple CEO'su Steve Jobs tarafından resmi olarak tanıtıldı.

A+A-

iPad adı verilen yeni cihaz dokunmatik ekrana sahip. iPad sayesinde kullanıcılar film izleyebilecek, internette gezebilecek, yüksek çözünürlüklü oyunları oynayabilecek ve elektronik kitapları okuyabilecek.

"2010 yılına yenilikçi ve çığır açacağına inandığımız yeni bir ürün ile giriyoruz" diyerek konuşmasına başlayan Apple CEO'su Steve Jobs, "Herkes laptop ve akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefon ve laptop arasında üçüncü bir cihaza gerek var mı? Biz olduğuna inandık ve adına iPad dedik" diye konuştu.

Çok ince ve şık tasarım

1,27 cm inceliğinde olan Apple iPad'in ağırlığı 680 gram. 9.7 inç büyüklüğünde dokunmatik bir ekrana sahip iPad, çoklu dokunmayı destekliyor. 16 GB, 32 GB ve 64 GB kapasiteli üç farklı sürüm ile satılacak ürün, işlemci olarak Apple'ın 1 GHz hızında kendi A4 işlemcisini kullanıyor.

Wi-Fi 802.11n ve Bluetooth 2.1 + EDR kablosuz bağlantıları olan iPad'de pusula, ivme ölçer, hoparlör ve kulaklık çıkışı bulunuyor.

Steve Jobs'un belirttiğine göre iPad normal kullanımda 10 saat, bekleme modunda bir ay dayanacak pile sahip.

iPad ile kitap okuma keyfi

iPad'le birlikte iBooks servisini de kullanıcılarına duyuran Jobs, internet üzerinden tıpkı raftan kitap seçer gibi iBooks portalı üzerinden kitap alınabileceğini ve kullanıcıların bundan böyle iPad üzerinden kitap okuyabileceğini dile getirdi. iTunes servisiyle paralel olan iBooks'ta okuyacağınız kitabın yazı tipini isteğinize göre değiştirebilecek ve sayfaları yavaşça çevirerek (animasyon efektiyle gerçek kitap sayfasını çevirir gibi) kitabınızı keyifle okumayı sürdüreceksiniz.

iBooks uygulaması Amazon Kindle'ın ve kitap servisinin pabucunu dama atacak gibi duruyor. Penguin, Macmillion, Simon & Shuster, Harper Collins gibi büyük kitap yayıncı şirketleri ile yapılmış anlaşmalar doğrultusunda oldukça geniş bir kitap arşivi sunan iBooks temel olarak iTunes'un kitap satan bir sürümü gibi duruyor.

Üç boyutlu oyunlar oynanabiliyor

Steve Jobs, birçok oyun üretici firmanın iPad ile ilgilendiğini söyledi. Özellikle Electronic Arts gibi dev firmaların üç boyutlu oyunlarının çalıştırılabilecek olması apayrı bir pazar yaratacak.

Tanıtım sırasında Steve Jobs'un anlattıkları özellikler arasında iWork uygulama paketi iddialı bir ofis uygulamaları görüntüsü veriyor. Microsoft Office'de ne buluyorsanız iWork'te de var. Özellikle programların kullanıcı dostu ve içgüdüsel kullanıma yatkın bir grafik arayüz oluşturabilmek için kullandıkları efektler iPad üzerinde hiç sorunsuz çalışabiliyor. iPad için olan iWork'ün de fiyatı Steve Jobs tarafından açıklandı. Her bir program için 9,99 dolar fiyat biçildi.

3G'li iPad 90 gün sonra satışta

iPad'in hem 16, hem 32, hem de 64 GB'lık versiyonları olacağı gibi, bunlar da kendi aralarında sadece Wi-Fi (kablosuz internet) ve hem Wi-Fi hem de 3G kullananları şeklinde ayrılıyor. Yani toplam altı farklı iPad versiyonu olacak. Bunlardan sadece Wi-Fi barındıranların ABD fiyatları sırasıyla 499, 599 ve 699 dolar iken, 3G versiyonların fiyatlandırması ise 629, 729 ve 829 dolar olacak. Wi-Fi olan versiyonların piyasaya çıkış tarihleri 60 gün, 3G olan versiyonların çıkış tarihleri ise 90 gün sonra olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız