1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Artvin'de bir tarih suya gömülecek
Artvin'de bir tarih suya gömülecek

Artvin'de bir tarih suya gömülecek

Artvin'de yapılmakta olan bir dizi baraj nedeniyle yollar, köyler, Yusufeli ilçe merkezi, tarihi eserler, vadiler ve tarım alanları yok olacak.

A+A-

Artvin'de yapılmakta olan ve yapılacak bir dizi baraj nedeniyle yollar, köyler, Yusufeli ilçe merkezi, tarihi eserler, vadiler ve tarım alanlarının yok olma süreci ile karşı karşıya.
Artvin Şavşat yolu üzerinde bulunan tarihi Berta köprüsü ve Ardanuç yolu üzerinde bulunan tarihi eserler , mezarlıklar ve en verimli tarım alanları sular altında kalacak olmasına Kültür Sanat-Sen Artvin İl Temsilcisi Muhammet Bilgin'den tepki geldi.

Bilgin , konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Berta köprüsü 1878 yılında yapılmıştır Osmanlı mimarisidir. Kuzey Doğu Anadolu da ki belli başlı Türk izleri Artvin'de de yoğunlaşmıştır.Dolaysıyla Artvin Deriner barajı altında kalan tarihi eserler bulunmaktadır. Henüz yetkililerden ve ilgili kurumlardan bu tarihi eserlerin kurtarılmasına ilişkin ciddi bir çalışma görülmemiştir. Dinamitler yükseklerde patlamaya başladı ve bu nedenle köprü yavaş yavaş kayalıkların arasında kaybolmaya başlamıştır.Sulardan önce köprüyü kayalıklar yıkmaya ve tahrip etmeye başlamıştır. Biyolojik yapı değişiyor doku değişiyor. Ülkenin enerji ihtiyacı vardır gerçeğinden hareketle Artvin mezarlarını bile kaldırmak pahasıyla buna karşı durmamıştır aksine destek olmuştur. Sadece istediğimiz somut kültür varlıklarımızın taşınarak açık hava müzesinde yaşatılması, soyut kültür varlıklarımızın da sosyolojik ve halk kültürleri açısından belgelenmesi akademik olarak çalışılması ve arşivlenmesidir. Zaten tarımsal alan ve yaşamsal alan vadi tabanında dizilmiştir. Binlerce kilometrelik yol ağındaki pek çok köy, hatta bir ilçe merkezimiz ve ekim alanlarımız sular altında kalmıştır ve kalmaya devam edecektir.Coğrafya değişmektedir Artvin haritası değişmektedir ve yeniden şekillenmektedir. Artvin bölgesindeki, söz konusu baraj inşaatları nedeniyle kurulan şantiyelerde teknolojinin son imkanları kullanılırken Çoruh Vadisi insanlarının sosyo-kültürel durumu hakkında hiçbir kimseden ve kurumdan ses çıkmıyor.
Berta Köprüsü, Zeytinlik türbeleri, kümbetleri, Ferhatlı Kemer Köprüsü, Oruçlu ve Zeytinlik camileri, Şükrü ağa Konağı. Bütün bu eserler sular altında kalacaktır! Eserlerin kurtarılması, taşınması konusunda her hangi bir uygulama yoktur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum