1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Artvin'e botanikçi çıkarması
Artvin'e botanikçi çıkarması

Artvin'e botanikçi çıkarması

Almanya’nın, Köln, Bielefeld, Amsterdam ve Düsseldort botanik bahçelerinde görev almış olan 18 kişilik heyet, Artvin’de incelemelerde bulundu.

A+A-

Almanya’nın, Köln, Bielefeld, Amsterdam ve Düsseldort botanik bahçelerinde görev almış olan profesör, teknik müdürler ve botanikçilerden oluşan 18 kişilik heyet, Artvin’e gelerek incelemelerde bulundu.
Artvin ve çevresinde yaptıkları araştırma ve incelemelerin ardından bir açıklama yapan heyet, Artvin Kafkasör Yaylasına botanik bahçesi kurulabilmesi için uygun potansiyele sahip olduğunu söylediler.

Boch Ruhr Üniversitesi Botanik Kürsüsü Yer Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Henning Haeupler, “Ben yer Geobötanikerim. Yani yer bitkileri incelemesi yapan kişiyim. Bu bölgenin ormanlarına çok ilgi duyduğum içim geldim. Bu bölge dünyada mevcut olan bitkilerin en zengin olduğu bölgelerden bir tanesidir. Bu bölgede yetişen çiçekler gerçekten yerli çiçeklerdir, yani endemik çiçeklerdir. Bunları tanımak ve tanıtmak benim için büyük bir zevk olmuştur. Milli parklardaki bu bitkileri, çiçekleri görmek, incelemek çok güzel bir şey. Bunların Artvin’in uygun bir yerinde, mesela Kafkasör Yaylasında bir araya getirilmesi halinde, şehirde yaşayan insanlar botanik bahçede bu bitkileri tanıma imkanı bulacaktır. Yani bu bitkilerin oluştuğu, yetiştiği bölgeleri ayrı ayrı gezmeleri zordur. Bu çiçekleri seven yabancı ülkelerdeki insanlar Artvin’e geldiklerinde ilk planda bu çiçekleri, bu botanik bahçede yakından tanıyacaktır. Yani Artvin turizmine bir katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

30 yıldır Almanya’da Wuppertal Botanik Bahçesinin Teknik Müdürlüğünü yürüten Erich Pasche ise, ilk olarak 1970 yılında Türkiye’ye geldiğini belirterek şunları söyledi: ”Bu gelişimde Türkiye’de ki çiçekleri tanıma imkanı buldum. Hemen hemen yılda 5 kez Türkiye’ye geliyorum. Artvin ve çevresinin çiçekleri beni çok ilgilendiriyor. Buradaki yaygın endemik bitkiler dünyanın hiçbir yerinde bu kadar zengin bir şekilde yoktur. Bunların korunması, değerlendirilmesi amacıyla burada bir botanik bahçesinin yapılmasını tavsiye ediyorum.” dedi.
Gelen Alman ekip Artvin’deki incelemeleri öncesi Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu’yu makamında ziyaret ettiler. Ziyarette konuşan Vali Cengiz Aydoğdu, Artvin’de endemik bitki zenginliği olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Çiçeklerimizi tanıyoruz, onları seviyoruz. Biz onlarla gurur duyuyoruz ve onları kaybedişimize çok üzülüyoruz. Esasen botanik bahçesi de öyle bir şey. Bu güzelliklerin ölümüne, kaybedilişine bir ağıt gibi esasında. Yani bir şeyi kaybettikten sonra, o güzellik uğruna bir şiir yazmak gibi bir şey botanik bahçesi açmak. Biz istiyoruz ki Artvin’in her tarafı botanik bahçe olsun. Botanik bahçesi fikri modern bir şeydir. Kaybettiğimiz güzelliklerin, yakalayabildiklerimizi muhafaza ettiğimiz bir bahçedir. Çare var mı? Maalesef insanlık bulamadı. Uygarlığın gelişimi doğanın tahribiyle birlikte olabiliyor ancak. Başka bir yolunu bulamadı insanlık. Tabii bu güzellikler, bu çiçekler, bir milletin gururudur. Çocuklarımızla da paylaşmak için mutlaka bunların muhafazası gerekiyor. Ona da katılıyorum. Botanik bahçesi yapma fikrini düşüneceğiz “
Alman heyetin Artvin gezisine, uzun süredir Almanya’da yaşayan ve Alman vatandaşı olan Dr. İsmet Yenmez adlı vatandaş da eşlik ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum