1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA

  3. Artvin'in "kıl çorapları" hala revaçta
Artvin'in "kıl çorapları" hala revaçta

Artvin'in "kıl çorapları" hala revaçta

Artvin'de keçi kılından yapılan meşhur kıl çoraplar soğuk kış şartlarıyla birlikte vatandaşların tercihi olmaya devam ediyor.

A+A-

Büyük şehirlerde şark köşelerine süs eşyası olarak konulan “kıl çorapları” Artvin’de ağır geçen kış mevsiminde vatandaşların gözdesi olmaya devam ediyor.
Artvin merkez ilçede ikamet eden Rahmi Gür (47), yaptığı açıklamada, “Eskiden dedelerimiz, ninelerimiz, kıl çoraplarını, el dokuma yün ‘İngiliz Külotu ( pantolon )ve yün yeleğini’ ağır geçen kış aylarında sıcak tuttuğu için üstlerinden çıkartmazdılar. Bizde onların eskiden beri gelen örf ve adetlerini, giyim tarzlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Bizden sonraki neslimize de bu yaşayış tarzımızı aktarmayı istiyoruz. ” dedi.
 
Hakiki kıl çorabının keçi kılından yapıldığını belirten Gür, “Kırpılmış yün önce yıkanıyor, ardından da güneşte kurutulduktan sonra özel dişli bir tarakla yün taranıyor ve ardından başı topaçlı ve iğneli, sapı çubuklu, ağaçtan yapılmış bir aletle ipe dönüştürülerek yünler kadınlarımız tarafından elde şişle örülüyor.” dedi.
 Kıl çorabın soğuk geçirmediğinden karlı havalarda ayakları korumak için kara lastik ile giyildiğini söyleyen Gür, “ Ayakkabı giysem ıslanıyor, çizme giysem rahat edemiyorum, kıl çoraplarını dizlerimin altına kadar çekip ıslanmayan kara lastikle rahatlıkla gezebiliyorum. Köyde olan büyükler giyiyor; ancak gençlerimiz hiç yanaşmıyor. Bu çorapların yerini hiçbir çoraplar alamaz, aynı zaman da ayakları sıcak tuttuğu için sağlıklıdır. İngiliz külotu denilen pantolon da aynı şekilde insanı soğuktan korur. ” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum