1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ayder kayak tesisinin ihalesi yapıldı
Ayder kayak tesisinin ihalesi yapıldı

Ayder kayak tesisinin ihalesi yapıldı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda yapımı planlanan kayak tesisinin ihalesi gerçekleştirildi.

A+A-

Ayder kayak tesisinin ihalesi yapıldı:
- Rize Valisi Erdoğan Bektaş:
"(İhaleye katılan firma) Yıllık 1 milyon lira kira ve hasılattan yüzde 6 idareye pay vermek şartı ile tekliflerini ihale komisyonuna sunmuş oldular. İlk çerçevede teklif olumlu gözüküyor"
- "Heliski adıyla dünyanın çeşitli yerlerinden gelip insanların kayak yaptığı yerleri biz mekanik tesisler ile düzenli kayak yapılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz"

aydertesis3.jpg

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda yapımı planlanan kayak tesisinin ihalesi gerçekleştirildi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında, İl Daimi Encümenliği Toplantı Salonu'nda yapılan ihaleye katılan Kır Tur'un sunduğu teklif uygun görüldü. Teklifin değerlendirilmesinin ardından nihai karar verilecek.

Vali Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'nın 3 ile 4 bin rakım arasında bir sıra dağ dizisi olduğunu, Doğu Karadeniz Bölgesi'ne çok büyük değer kattığını söyledi.

Bölgenin kalkınma hamlesinde öncelikler arasında Kaçkar sıra dağlarının olduğuna işaret eden Bektaş, bölgedeki turizm faaliyetini daha aktif hale getirmek için Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yapılacak kayak tesisi projesinin ihalesinin tamamlanarak, bölgede tarihi bir adımın atıldığını belirtti.

Erdoğan Bektaş, Kaçkarlar'da yıllardır emek verilerek kayak tesisi için çalışma yapıldığına dikkati çekerek, "Ayder Kayak Projesi, Kaçkarlar'ın 4 yaylasını kapsayan, birkaç vadiye ulaşan, 2 bin alt kodu ve 3 bin üst kodu olan bir proje. Biz bu projeyi 'yap işlet devret' modeli ile yaptırmak için şartnamemizi hazırladık. İhaleye 5 firmayı davet ettik. 4 firma ertelenmesini isterken, 1 firma teminatını yatırarak teklifini verdi." dedi.

ayder2-014.jpg

Kır Tur'un şartnamenin gereğini yerine getirdiğini ve İsviçre'den bir firmayla kayak mekaniği yapımı ortaklığıyla ilgili yaptığı sözleşmeyi dosyada sunduğunu kaydeden Bektaş, "Dosya ilk incelemede yeterli bulundu, pazarlık yapıldı. Yıllık 1 milyon lira kira ve hasılattan yüzde 6 idareye pay vermek şartı ile tekliflerini ihale komisyonuna sunmuş oldular. İlk çerçevede teklif olumlu gözüküyor." diye konuştu.

Vali Bektaş, projenin birçok ayağı olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: "Ayder Yaylası merkezi ile Hazindak, Samistal ve Amlakit yaylalarını içeriyor. Bir miktar Palovit Yaylası'na yaklaşıyor. 3 etaplı bir proje. 3'üncü etap biraz işletmecinin inisiyatifine bırakıldı, çünkü 3'üncü etap ile çok büyük ve pahalı bir proje oluyor. İşletme 3'üncü etabı yapmayı kabul ederse Yukarı Kavron ve Mezovit yaylalarını da kapsamış olacak. Şu anda Ayder üzerindeki Ayder, Hazindak, Samistal, Palovit ile Amlakit yaylaları arasındaki çanakları kapsıyor. Halihazırda heliski (helikopterli kayak) adıyla dünyanın çeşitli yerlerinden gelip insanların kayak yaptığı yerleri biz mekanik tesisler ile düzenli kayak yapılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz." 

- "Ayder'e 3 bin araçlık otopark yapılacak"

Projenin uzun soluklu olduğunu, net bütçesinin olmadığını kaydeden Bektaş, "45 ile 50 milyon avro arasında bir tahmini maliyet söz konusu. 1'inci etabı 3 yapım 2 kullanım, 2'nci etabı 3 yapım 1 kullanım olmak üzere 9 yıllık proje. 3'üncü etap devreye girerse 3+1 de onun için devreye girecek. 9 yıllık sürede 2 etabın öncelikli yapılması hedefleniyor." ifadesini kullandı.

ayder1-015.jpg

Erdoğan Bektaş, projenin bir özelliğinin de üzerinde çalışılan Ayder Dönüşüm ve Yenileme Projesi'nin önemli bir parçası olan kapalı otopark tesisi olduğuna değinerek, kış turizmi kapsamında tesisin kapalı otoparka ihtiyacı olması nedeniyle otopark tesisini bu projeye ek yaptıklarını anlattı.

Ayder'in yazın da otopark ihtiyacı olduğuna işaret eden Bektaş, "Otoparkın Ayder'de olma zorululuğu var. Dolayısıyla Ayder, TOKİ tarafından projelendirildi fakat otopark ihalesini kış turizm merkezi içerisinde yapmış olduk. Biz kayak tesisi projesi ile aynı zamanda Ayder Dönüşüm ve Yenileme Projesi'nin 3'te 1'ini ihaleye çıkarmış olduk. 3 bin araçlık kapalı otopark projesi." şeklinde konuştu.

Vali Bektaş, Rize-Artvin Havaalanı çalışmasının projenin bu noktaya gelmesinde etkili olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Uçaktan iniyorsunuz ve 48 kilometre sonra 1150 rakımda teleferiğe biniyorsunuz. Kayak tesislerinden teleferiğe bindiğimizde çıktığımız kot 2 bin 350'dir. 2 bin 350 rakım alt istasyon olarak turizm planlayıcılarının hayallerini süsleyen bir rakamdır. 2 bin alt istasyonu olan kayak tesisleri, her zaman kar varlığı ile övünebilen kayak tesisleridir. Ayder'de planladığımız kayak tesisi, turizm açısından önemli bir projedir. Turizmi 12 aya yayması açısından tarihi bir proje olduğunu, bugünün ileride çokça hatırlanacağını ifade edebilirim."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum