1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Bankaların cazip kredi soygunu!
Bankaların cazip kredi soygunu!

Bankaların cazip kredi soygunu!

Bayram kredisi ya da başka isimler altında yüzde sıfır nokta oranlarla tüketicileri cazip diye aldatan bankalar, aslında soygun yapıyorlar!

A+A-

Bankalar, Ramazan Bayramı'na yönelik kredi yarışına girerken, faiz ve masraflara dikkat edilmediği için tüketiciler zarar ediyor; düşük faizli gösterilen kredilerde, daha fazla ödeme yapılıyor!

Bankalardan derlenen bilgilere göre, bayram kredisinde aylık faizler 0,39'dan başlıyor, 1,59'a kadar çıkıyor. Krediler, 5 bin liradan başlıyor ve 10 aydan 60 aya kadar vade imkânıyla sunuluyor.

Kredi kullanılırken, düşük faizlere aldanmadan aylık maliyetine, vereceği dosya masrafı, vergi ve sigorta bedeline, toplam geri ödenecek paraya dikkat edilmesi gerekiyor.

Bir banka, 10 ay vadeyle verdiği 5 bin liralık bayram kredisinde 0,58 faiz uyguluyor. Bu kredi için 250 lira masraf ve 35 lira sigorta bedeli kesiliyor. Tüketicinin eline 4 bin 715 lira geçen bu kredinin aylık maliyeti, böylece 1,80'e (faiz) ulaşıyor. Tüketici geriyi toplamda 5 bin 193 lira ödüyor.

Başka bir banka, aynı miktardaki krediyi 0,79 faizle veriyor. 12 ay vadeyle sunulan bu kredi için 219 lira masraf ve 101 lira sigorta bedeli ödeyen tüketicinin eline 4 bin 680 lira geçiyor. Aylık faiz maliyetinin 1,89'a çıktığı kredinin toplam geri ödemesi 5 bin 316 lirayı buluyor.

Diğer banka, 0,39 faizle 12 ay vadeyle 5 bin lira seçeneğiyle kredi yarışında yer alıyor. 350 lira masraf, 415 lira sigorta ve verginin verildiği kredinin aylık maliyeti 1,85'e ulaşıyor. Ayda 429,45 lira taksitle geriye toplam 5 bin 153 lira ödeniyor. Masraflar çıkıldığında eline 4 bin 235 lira geçen bir vatandaş, bankaya fazladan 918 lira ödemiş oluyor.

Bayram kredisi veren diğer bir banka ise 5 bin lira krediyi 12 ay vadeyle tüketicilerine sunuyor. 1,59 faizin uygulandığı krediden 17,67 lira masraf alınıyor ve aylık maliyet 1,97'ye çıkıyor.

Tatil için kredi uygun değil!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bayramlarda tatil yapmak için bankalardan kredi kullanmayı uygun bulmadıklarını söyledi.

İnsanların 5 günlük ağalık için 5 yılık köleliği tercih etmelerinin doğru bir seçim olmadığına işaret eden Kaya, ''Bayramı tatil havasında geçirmek için ille de 5 yıldızlı otellerde, yurt dışında tatil yapmak gerekmiyor. Kredilerle kendi geleceğimizi ipotek altına aldırmayı tavsiye etmiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız