1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bu da Rizeli Pisagor!
Bu da Rizeli Pisagor!

Bu da Rizeli Pisagor!

Pikniğe gittiği arkadaşının kendisinin bardağına daha fazla içecek doldurduğunu fark eden Rizeli ahşap ustası Pisagor'un ismini verdiği ‘Adalet Kupası’ benzeri ilginç bir bardak yaptı

A+A-

Rize’de kendisine ait hobi atölyesinde ahşap üzerine hediyelik süs eşyaları üretimi yapan ahşap ustası Şahin Çolak, pikniğe gittiği arkadaşının kendisinin bardağına daha fazla içecek doldurduğunu fark edince 'Adalet Kupası’ ismini verdiği ilginç bir bardak yaptı. Rizeli ahşap ustasının geliştirdiği bardak gözü doymayanlara büyük ders verirken, bardağı doldururken çizgi aşılırsa bardak birden kendini boşaltmaya başlıyor. 

bardak2.jpg

İsmine ‘Adalet Kupası’ verdiği kulplu bardak ile doldurmanın sınırını bilmeyen ve arkadaş ortamında kendisine daha fazla içecek dolduranlara ders vermek için bir proje geliştiren Şahin Çolak, kafasında tasarladığı bardak ile bu hayalini gerçekleştirdi.

Geliştirdiği bardağın dolma noktasına çizgi çeken Çolak, doldurulan sıvının çizgiyi geçtiğinde boşalmasını sağladı. Fakat geliştirdiği bardak içerisindeki sıvıyı sadece çizilen çizgiye kadar boşaltmıyor, aksine bardağın içindeki tüm sıvıyı dibindeki delikten dışarıya bırakıyor. Bardağı dolduran kişi ise bu bardak sayesinde aç gözlülüğünün cezasını çekmiş oluyor. 

bardak1.jpg

"Aza kanaat etmeyenlerin elindekilerini tamamen alan bir şey icat edeyim dedim" 
Yaptığı ilginç bardak ile ilgili açıklamalarda bulunan ahşap ustası Çolak “Biz arkadaşlar ile toplanıp pikniğe gideriz. Bakıyorum ki işe öncülük yapan malı götürüyor. Bu kadar köfte ayransız, susuz, kolasız olmaz. Dolduruyor adam kendine sonuna kadar bize az veriyor, adaletli davranmıyor. 'Aza kanaat etmeyenlerin elindekilerini tamamen alan bir şey icat edeyim' dedim. Araştırdım, oturdum, düşündüm bunu buldum ve başardım. Şimdi dolduruyor kendine o uyanık arkadaşım, bize doldurulduktan sonra geriye bir bakıyor elimde hiç bir şey kalmamış. Bu nereye gitti, kim içti bunu diye soruyor. Yani sistem budur buradan yola çıktım” ifadelerini kullandı.
 
Arkadaş ortamında esprili hale geleceği için bardağın ustası Şahin Çolak’tan aynı bardaktan kendisine de yapmasını istediğini dile getiren Ceyhun Mahmutoğlu isimli vatandaş ise “Hem espri hem teknoloji var içerisinde. Sonuçta bir proje. Zaten ilginç bir ürün her zaman rağbet gören bir üründür. Kesinlikle ben de alacağım” şeklinde konuştu. 

Pisagor'un icadı!

pisagor-kupasi-2.jpg

Pisagor’un 2 bin 500 yıl önce icat ettiği Adalet Kupası (Dikea Kupa) ters Çan biçimindedir ve ilginç bir özelliği vardır.

Kupanın altında bir delik vardır ancak sınırları aşmadığınız sürece kupa içindeki dökülmez. Kupanın içinde bir sınır vardır ve bu sınırdan fazla doldurursanız içindekiler alttaki delikten tamamen akar. Adalet Kupasının bu ilginç özelliği adeta şu mesajı verir: “Aza kanaat getirmeyen çoğu bulamaz.”

Bir diğer çıkarılacak ders de şu olabilir: Pisagor'un Adalet Kupası, “İnsan bazen yaşamın sundukları ile yetinmeyi bilmelidir, zira daha fazlasını arzularken elindekiler de kayıp gidebilir…”

vid1.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum