1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. 'Çam sakızı, çoban armağanı' deyip geçmeyin!
'Çam sakızı, çoban armağanı' deyip geçmeyin!

'Çam sakızı, çoban armağanı' deyip geçmeyin!

Bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu ve mide dostu olan çam sakızı bir çok hastalığa deva oluyor.

A+A-

Artvin’in Borçka ilçesi otobüs terminalinde çam sakızı satan kardeşler Hasan ve Mehmet Uner, çam sakızının isminin aksine çam ağacından değil köknar ağacından çıkan sakızlardan yapıldığını söylediler.

Çam sakızının çiğnendikçe rengi morarmaya başladığını, setleştiğini ve en sonunda ağızda tamamen toz haline geldiğini belirten Uner kardeşler “Kışın donmamak için kabuğundaki özsuyu içine çeken ağaç karların erimesiyle yeniden canlanır. Ancak gelişen, genişleyen, boy atan ağaca kabuğu dar gelir. Bu yüzden kabuk; dal, budak, kök gibi kıvrımlı yerlerden çatlamaya başlar.Ağaç, kabuğundaki bu yaraları kendi özsuyuyla, reçinesiyle onarmaya çalışır. Reçine zamanla kabuk üzerinde katılaşmaya başlar. Eğer reçine ağacın güneşe bakan tarafındaysa kısa sürede sakız kıvamına gelir, fakat vaktinden önce olduğu için tadı güzel olmaz ve birisi tarafından toplanmazsa kısa sürede bozulur. Boza veya kan rengindedir tadı acıdır.Eğer reçine ağacın gölgeye bakan bir kısmında yüzeye çıkarsa ancak yaza doğru sakız kıvamına gelir.Halk arasında tsip denen bu sakızın rengi bal gibi sarımtırak ve yarısaydamdır, tadı aromatik ve hoştur” dedi.

cam1.jpg

Bu sakızları toplayarak baba mesleği olan çak sakızı satışını sürdürdüklerini belirten Uner kardeşler, paketini 5 TL’den sattıkları çam sakızlarının yörede büyük ilgi gördüğünü söylediler.

Uner kardeşler, solunum yolu hastalıklarına karşı etkili olan çamsakızının, akciğer iltihaplarına ve öksürüğe karşı faydasının yanı sıra faydalarını şöyle sıraladılar:
“Sesi açar. Mideye kuvvet verir. İdrar yollarındaki hastalıklara karşı da faydalıdır. Gül suyu ile karıştırılıp göze damlatılırsa göz ağrısını giderir. Çam sakızı, birer çay kaşığı un ve karabiberle karıştırılıp badem yağıyla kaynatıldıktan sonra yumurta akı ile birlikte basura sürülürse, basur memesini düşürmeye yardımcı olur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum