1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çayı incelemek için Gürcistan'a giden Rize heyeti şok oldu!
Çayı incelemek için Gürcistan'a giden Rize heyeti şok oldu!

Çayı incelemek için Gürcistan'a giden Rize heyeti şok oldu!

ürcistan’daki çay tarımını yerinde incelemek için Gürcistan’ın Acara bölgesine bir gezi düzenleyen Rize heyeti, kapalı çay fabrikalarında pas tutmuş makineler ve adam boyuna ulaşan çay fidanlarını görünce şok yaşadı!

A+A-

Rize Ziraat Odası öncülüğünde Rize’deki çay tarımı ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan 36 kişilik bir heyet, Gürcistan’daki çay tarımını yerinde incelemek için Gürcistan’ın Acara bölgesine bir gezi düzenlediler.

Gezide geçmişte dünyanın önce gelen çay üreticisi ülkelerinden bir tanesi olan Gürcistan’ın bugün çay sektöründeki içler acısı durumu yerinde görüldü. Gürcistan’daki çay tarımı hakkında bilgi edinmek için ülkeye giden Rizeli ziyaretçiler ilginç bir durumla karşılaştı.

gurcucay5.jpg

Heyet uğradıkları bir çay fabrikasının kapalı ve atıl durumda olduğunu gördü. Terk edilmiş fabrikada kalan tek bir güvenlik görevlisi fabrikanın kapılarını Rizeli ziyaretçilere açarak içeriye girmelerini sağladı. Ziyaretçiler fabrikaya girdiklerinde uzun yıllar kullanılmadığı için paslanmış makineler ile karşılaştılar. Çay bahçelerini de gezen Rizeli ziyaretçiler, bakımsızlıktan arazilerin verimsizleştiğini, çay bitkilerinin ise uzayarak insan boyuna kadar ulaştığını gördü.

gurcucay4.jpg

Karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Gürcistan’ın karşı karşıya kaldığı tablonun Türkiye’de de yaşanmaması için Türk çay sektörünün korunması gerektiğini söyledi.

gurcucay2.jpg

Paliç “Gürcistan’ın çay yetiştirilen bölgelerini gezdik. Çay bahçeleri terk edildiği için bakımsızlıktan ağaç halini almış. Çay tarımı için çok elverişli olan bu araziler terk edilerek bu hale gelmelerine neden olunmuş. Rize ve bölgesinde 1 milyon insan çaydan geçimini sağlamaktadır. Eğer çayımızın değerini bilin onunla ilgilenmezsek bizde Gürcistan’ın düştüğü bu duruma düşebiliriz. Gürcistan’da Türkiye’den önce çay üretiliyordu. Hatta arazi yapısı ve toprağın verimliliği dolayısı ile Gürcistan çayları bizden çok daha iyiydi. Ancak bugün bizim tüm engebeli arazi yapımıza rağmen sürdürüyoruz. Arazilerimiz çok bakımlı ve çayımız kalitelidir. Fabrikalarımız ise tıkır tıkır çalışıyor. Burada tarlalar bu durumda olduğu için fabrikaların da ne halde olduğunu gördük. Çay sektörü Gürcistan’da tamamen kaderine terk edilmiş” dedi.

gurcucay3.jpg

Öte yandan Gürcistan, 1990 öncesi SSCB’ye bağlı olduğu dönemlerde dünyanın önde gelen çay üreticisi bölgelerinden bir tanesiydi. 90’lı yıllarda SSCB’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan eden Gürcistan’da yaşanan siyasi çalkantılar dolayısı ile çay üretimi neredeyse durma aşamasına geldi. Dünya çay sektöründeki yerini ise kaybetti.

gurcucay1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum