1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çayın kıymetini bilmeyen Gürcüler bizim tarlamızda işçi oldular!
Çayın kıymetini bilmeyen Gürcüler bizim tarlamızda işçi oldular!

Çayın kıymetini bilmeyen Gürcüler bizim tarlamızda işçi oldular!

Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu: "Kendi tarlalarında patron olan Gürcüler çaylarının kıymetini bilmedikleri için bugün bizim tarlalarımızda işçi oldular."

A+A-

"Biz dünyanın en ileri teknolojilerinin kullanıldığı fabrikalara sahibiz." diyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "El değmeden çay üretiyoruz. Ama odundan çay yapma gibi bir imkanımız yok. Bizim fabrikalarımız çay fabrikası, kereste fabrikası değil. Bize taze çay verin, odun vermeyin diyoruz. 2.5 yaprağın dışındaki yapraklardan çay üretilmez. Vatandaşımızın taze yaprakları toplayıp bize teslim etmesi lazım. Üreticilerimiz maalesef çayları toplama olgunluğuna ulaştığında henüz erkenden diyerek çaylarını toplamıyor. Bekletip kartlaşınca topluyorlar. Geç toplanan çaylar çayımızın kalitesini düşürüyor. Kart yapraklar çayımızın dem verme oranını düşürüyor. Üreticilerimiz kendi iyilikleri, çayımızı geleceğe taşıyabilmesi hammadde de kaliteyi yükseltmemize bağlıdır. Bunu başaramazsak çayımızı geleceğe taşıyamayız. Çay üreten diğer ülkelerin bir kilo çayı 700 -800 bardak dem verirken bizimkisi 400 bardak dem verirse piyasada onlarla rekabet edemeyiz. Piyasada iyi mal kötü malı kovar” dedi.

Sütlüoğlu, Türk çayının dünyanın en sağlıklı çayı olduğunu söyleyerek “Çayımız dünyanın en sağlıklı ve en güvenilir çayıdır. Ama dem verme noktasında diğer ülkeler ile yarışabilecek noktada kaliteli ürünler elde etmek zorundayız. Çünkü tüketici çayın sağlıklı olup olmadığına değil ne kadar dem verdiğine bakıyor. Bu konuda toplumsal mutabakat oluşturmamız lazım. Kaliteli arttırmazsak bindiğimiz dalı keseriz. Gürcistan hemen hemen bizim kadar çay üreten bir ülkeydi. Bugün 3 bin 500 ton üredir duruma kadar geriledi. Bir sektör yok oldu. Orada kendi tarlalarında patron olan insanlar çaylarının kıymetini bilmedikleri için bugün bizim tarlalarımızda işçi oldular. Çay tarımından önce de bizim insanımız gurbete gidip başkalarının tarlalarında işçilik yapıyordu. Çay büyük bir nimettir. Bunun kadrini bilelim. Sadece 1. sürgünde 145 milyon TL çaydan üreticinin cebine girdi. Başka hiçbir ürün çayın yerini tutamaz. Başka hiçbir ürün bu milleti bu topraklarda tutamaz. Bunun kıymetini bilelim. Çaydan kazancımızda helal olsun. Çay olmayacak odunları ve kart yaprakları vererek helal kazancımıza haram karıştırmayalım” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
25 Yorum