1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Çayın tek alternatifi yine çaydır!
Çayın tek alternatifi yine çaydır!

Çayın tek alternatifi yine çaydır!

Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman, Rize’de çaya alternatif hiçbir ürün geliştirilemeyeceğini belirterek arayışların beyhude olduğunu söyledi.

A+A-

Mustafa BAYRAK - Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman, Rize’de çaya alternatif hiçbir ürün geliştirilemeyeceğini belirterek, “Çaya alternatif ürün aramak yanlıştır. Rize’de arazi yapısı belli. Yüzde 70–80’lere varan mehilli araziler var. Rize’de ek gelir getirici ürün olabilir ama çayın alternatifi çaydır. Çay bitirilmek istenmektedir. Tarım ürünleri devlet elinden çıkmakta. Çaykur’un satılması ile birlikte kim sanıyor ki sahildeki fabrikalar çalıştırılacak? Artık çay üreticisi Allaha emanet. Ülkemize giren yabancı çaylarla damak tadımız bir şekilde değiştirilecek.” Dedi
Başkan Akman, tarım destekleme primlerinde üreticiye defterine göre pirim verilmsi gerektiğini de savunarak, “Rize’de tapusu üzerinde olan yüzde 20 vatandaşımız var. Bugün yüzde 43 arazileri devlete ait olan Manisa ilinin yanında yüzde 99 arazileri halka ait olan Rize bulunmakta. Ancak en az destekleme pirimi alan il Rize’dir. Bu büyük bir çelişki değilse nedir?” dedi.
Çay ürününün artık ömrünü doldurduğunu da söyleyen Akman “Çay bahçelerimiz ömrünü tamamladı. Toprağımız gübre ile zehirlendi. Artık yeniden yapılanmalıyız. Çay tarımı devlet desteği ile yeni bir oluşum içinde olmalı. Özel sektörler 100 kilo çaydan 22 kilo kuru çay elde ederken üreticiye yaş çay karşılığında 7 ile 10 kilo arasında kuru çay vermekte. Üretici burada mağdur edilmekte. Çay borsası veya ticaret borsası bu işe el atmalıdır. Çay üreticilerinin haklarını en iyi şekilde koruyup savunacak bir tüketici derneği kurulması elzem olmuştur artık” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
11 Yorum