1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. CHP, Pazar Belediyesi'ni geri alabilecek mi?
CHP, Pazar Belediyesi'ni geri alabilecek mi?

CHP, Pazar Belediyesi'ni geri alabilecek mi?

CHP Pazar İlçe Başkanı Hasan Banko, gündemle ilgili Pazar53'ün sorularını cevapladı. İşte herkesin merak ettiği sorular ve cevapları:

A+A-

Seçimler yaklaşırken pazar53 siyasetin nabzını tutmaya devam ediyor.

Bu kez konuğumuz, gündemden sıcak sorular yönelttiğimiz ve gerçekten de samimi cevaplar aldığımız Cumhuriyet Halk partisi (CHP) Pazar İlçe Başkanı Hasan Banko.

Banko ile yerelden genele bölgeyi ve ilçeyi ilgilendiren konular üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

hasanbanko.20130730003453.jpg

İŞTE O RÖPORTAJ:

Geçen dönem Pazar’da CHP, belediyeyi AK Parti’ye kaptırmıştı. Önümüzde yerel seçimler var ve sizin belediyeyi devralma konusunda çalışmalarınız nasıl gidiyor?

— Biz CHP Pazar İlçe Başkanlığı olarak yönetim kurulu arkadaşlarımızla birlikte bu göreve talip olduğumuzdan beri zaten bu doğrultuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Seçimi almak kolay değil. Bölgemizde hem bir başbakan hem 3 milletvekili ve seçilmiş bir belediye başkanı var. Bunlarla yarışmak bir hayli zor olacak. Öyle kolay gözükse de kolay değil. Türkiye genelinde partimiz nasıl çalışıyorsa biz de Pazar’da daha iyisini yakalamak için çalışıyoruz. Kimsenin bundan şüphesi olmasın.

chp3.20120919214953.jpg

İl ile diyaloglar nasıl? Rize İl Kongresi sürecinde bir ayrışma oldu mu? Şu anda diyaloglarınız nasıl?

— İl Başkanlığı sürecinde 2 aday yarıştı. Şu andaki seçilmiş olan il başkanımıza ben oy vermedim ancak şu anda CHP’nin seçilmiş il başkanıdır. Benim de il başkanımdır. Bu, hiçbir zaman karşılıklı bir görüşlerimizi paylaşmayacak anlamını da taşımıyor. İlimiz, ilçemiz için görüşlerimizi, biz CHP için ne gerekiyorsa teşkilat çalışmalarımızı hep birlikte yürütüyoruz. Ama tabii ki insanlar bazı konuları değişik yorumlayabilirler. Geçen Cumartesi toplantımız oldu. Şu an Ankara’da, gelecek. Ramazan, iftar yemeği vesilesiyle birlikte olacağız. Hep birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

banko1.jpg

Belediye başkanlığı için CHP’den kaç aday adayı bekliyorsunuz Pazar’da?

— Bize mevcut aday adayları arasında 4 isim geldi şimdiye kadar. Ancak şu an için bu isimlerin lanse edilmesi söz konusu değil. Resmi başvurular olsa da şu an devlet memuru olup çalışanlar var. Onlar da belirli bir süreçten sonra müracaat edeceklerinden dolayı şu anda isimlerini vermek uygun olmaz. Biz sırası geldiğinde isimleri açıklayacağız.

Aday adayı sayısı yüksek olduğunda adayı belirlemedeki kriteriniz ne olacak Pazar’da?

— Seçilmiş bir ilçe başkanı olarak bizi seçen arkadaşların, bölgedeki insanların, hem partili hem parti dışındaki insanların görüşlerini alıyoruz sürekli olarak. Bu adaylar içerisinde kiminle seçim alınabilir? Sadece CHP içindeki insanlarla değil bölgedeki AK Partili, geçmişteki ANAP’lı, MHP’li, DYP’li insanlarla da istişare ediyor, konuşuyoruz. Seçim almanın öyle kolay olmayacağını, sade kendi oylarımızla alınmayacağını da bunu herkes böyle bilsin. Dışarıdan, sağ kesimden oy alamadığımız müddetçe seçim kazanmak biraz da zor Pazar’da. Bu da böyledir. Herkes farkında olsun. 

chp.20120508093949.jpg

Mevcut belediyeyi nasıl görüyorsunuz? CHP’den AK Parti’ye geçen bir belediye var. Belediyenin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

— Ben bu konuda geçmiş belediyeyi hiçbir zaman tartışmam. Mevcut olan belediye başkanı da eğer Pazar için bir şey yapmışsa biz her zaman için, ne kadar siyasi görüşümüz ayrı olsa da Pazar’a yapılan hizmetlere biz de katkıda bulunuruz. Yapmışsa kamuoyu bunu görüp kararını ona göre verecektir. Ben şu anda Ahmet Başkanı kötülemeye hiçbir yetkim de yok ve sözüm de yok. Elbette konuşulacak şeyler var. Zamanı gelince siyaset meydanında dile getirilecektir.

Pazar’da marka şehir vaadiyle gelen bir belediye var. Bu anlamda bir gelişme görüyor musunuz?

— Ben şu ana kadar Pazar’ın marka olacağı bir şehir görmedim. İnşallah bize talep olursa markanın ne olduğunu o zaman görür Pazar halkı. Pazar’da çok eksiklikler var. Yapılacak çok şeyler var. Genç insanların, yaşlıların söylediklerini, taleplerini duyuyoruz. Şu anda mahallelerde muhtarların isteklerini de duyuyoruz. Madem Türkiye bu kadar iyi idare ediliyor, neden onların istekleri bu kadar artıyor, eksilmiyor?

chp4.20120909234808.jpg

Mevcut müracaatlar içerisinde, ‘Seçimi bu adayla kazanırız’ deyip sizin desteklediğiniz, ya da aday adayı olması için teklifte bulunduğunuz isimler var mı?

— Şu ana kadar, aday adaylığı müracaatlarını yapan, ismi geçen kim varsa, CHP ilçe başkanı olarak hepsi benim adayımdır. Ben hiç birine ayrıcalıkla bakmam. Bakmıyorum da. Aday adaylarının isimleri kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra, süreç işlemeye başlayacak. İnsanlarla tek tek konuşuyoruz. Bu diyalogların ardından yönetim olarak biz kararımızı vereceğiz. Adayımız budur diyeceğiz. Ardından genel merkezin bu kararımıza duyarlı davranacağına inanıyorum. Herhalde ki seçilmiş bir yönetim, hiçbir zaman için kaybedecek bir ismi aday olarak göstermez. Her zaman için kazanacak bir adayın arkasında durur ve seçimi almak için çabalar.

Pazar belediye Başkanının, muhalefetin eleştirileriyle ilgili bir açıklaması olmuştu, ‘kendileri ne yaptı da bize eleştiride bulunuyorlar?” demişti. Bu konuda ne diyorsunuz?

— Ne için söylediğini, kedisine ne eleştiri geldi de söyledi bilemiyorum. Şu anda mevcut başkanın ettikleri de edemedikleri de ortada zaten. Yaptıysa yaptı. Millet görüyor. Yapamadıysa da eksik yönleri görüyoruz zaten. Ben bunları söylesem bir siyasetçi olarak bana ‘zaten muhalefetsiniz, CHP’lisiniz’ derler. Ama bunu vatandaşa sormak lazım. Sokaktaki halkın seslerini dinlemek lazım. Bu insanlar ne istiyor? Sokaklarda rahat dolaşabiliyorlar mı, yürüyebiliyor mu, gezebiliyor mu, istedikleri, diledikleri şekilde hareket edebiliyorlar mı? Vatandaşlarımızın basına bunu anlatması lazım. Ama öyle insanlarımız var ki sıkıntılarını basın ile paylaşmaktan çekiniyorlar. Bu da artık Türkiye’deki korkuyla alakalı bir şey. Ya kendisi ya çocuğu bir yerlerde çalışıyordur; ‘acaba bir zarar gelir mi?’ diye var olan sıkıntıları bile seslendirmekten çekinen bir ülke olduk.

chp1.20120618214804.jpg

Belediye’den çıkıp biraz da iktidar partisinin ilçeye yönelik çalışmalarına göz atarsak, bu anlamda yatırımları nasıl buluyorsunuz. Pazar’da iktidar partisinin yönetim anlayışını nasıl buluyorsunuz? Son röportajımızda, iktidarın ilçe başkanı Pazar’a önemli yatırımlar getirdiklerini söyledi. Yüksekokul ve ardından ilçeler arasında ilk olarak Pazar’a fakülte getirdiklerini söyledi. Yeni bir hükümet konağı projesi geliştirdiklerini söyledi. Halk sağlığı merkezi tadilatının devam ettiğini anlattı. Bu açıklamaları, bir iktidar partisinin Pazar’daki çalışmalarıyla paralellik kurup baktığınızda nasıl görüyorsunuz, yeterli mi?

— Yapılan şeyleri kimse inkâr etmez. İlçe başkanı şunu yaptık, bunu yaptık diyor da yapılan şeyler de ortada. İnsanlar her şeyi görüyor. Hükümet konağı gerekiyorsa yapacaksın. Hastane gerekiyorsa yapacaksın.  Eğer vatandaşın yol ihtiyacı varsa yapacaksın. Madem bunu yapmayacaktınız, niçin iktidar oldunuz? Geçmişteki siyasi iktidarlardan daha iyi yapacağız diye bu millete vaatlerde bulunup seçimleri öyle aldınız. Yoksa hiçbir şey yapmayacağım diye seçime gidip oy alamazsın.

İktidarın gücü hissediliyor mu Pazar’da?

— İktidarın gücü elbette hissedilir. Ama ben az önce de bunu söyledim. Bu insanlarda bir korku oluşmuş. Eksik yönlerini söyleyemiyor. Örnek vereyim. Pazar’da Kaçkar Devlet Hastanesi var. Hastane binası dört dörtlük yapılmış ama vatandaş rahatsızlanıp hastaneye gittiği zaman imkânlar doğrultusunda doğru dürüst hastanede doktor yok. Tedavi edecek doktor olmadığından çok yakın zamanda, her 10 dakikada bir, yarım saatte bir ambulans devamlı Rize istikametine gidiyor. En ufak bir hasta için direkt Rize, Trabzon gösteriliyor. Yani burada bu tedavilerin imkânı yok. Bu hastane önünde bir röportaj yapsanız durumu görürsünüz. Yapılan hizmet için biz bunu zaten yapmakla mükellef olduklarını söylüyoruz. Yapacaksınız tabii ki. İktidar niçin oldunuz? Okullar yapılmış, dört dörtlük deniliyor. Ama okullarda eğitim verecek öğretmenlerimiz yok. Ben aynı zamanda okul aile birliği başkanlığı yapıyordum. Okul açıldığı zaman 10 tane öğretmenimiz eksikti. Bu çocuklar üniversiteye hazırlık yapacaklar. Bunu her zaman söylerim, siyaset değil bu. Bölgemizin sorunlarını hep beraber tartışalım. AK Parti şu hizmeti yapacağım desin hep beraber yapalım. Şu an başkan çıksın şurada bir açılış yapacağız desin, bizi çağırsın eğer arkanızda değilsek o zaman konuşun. Pazar’a yapılacak hizmetlerde hep birlikteyiz. Ama yanlış adımlar atıldığında biz de karşısında dururuz elbette.

chp2.20120426235901.jpg

Pazar’ın Hamidiye’ye açılması konusundaki görüşünüz ne? Adliye’nin, hastanenin şehrin uzağında, Hamidiye’de kurulmasına tepkiler var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

— Hamidiye de Pazar’dır yani. Niye Hamidiye’nin o kadar ilerlemesi veya yatırım yapılmasından Pazar halkı rahatsız oluyor ki? Ama şöyle olabilir; tabi mevcut esnaf Pazar’ın Hamidiye bölgesine doğru kaldırıldığından esnafın bazı eksik durumları da olabiliyor. Hastane karşısında eczane var. Hasta yakını oradan ilaç almak için Pazar’a kadar gelmez. Hasta en yakına gelecek. Tabi bu durum Pazar’daki esnafımızı zor durumda bırakacak. Hastane olması, fakülte olması iyi de içi boş kalmamalı. Olmayan icraatlarla bizi kandırmasınlar. İçi dolu olsun.

İktidar CHP olsa, siz hükümetteki partinin ilçe başkanı olarak Pazar’da öncelikli olarak ne yapardınız? Eksik gördüğünüz, mutlaka yapılması gerekenler var mı kafanızda, programınızda?

—İnşallah iktidar oluruz da bu konuları daha uzun boylu konuşuruz. Şu an iktidar olmadığımız için geneldeki sorunlar bayağı çok. En büyük sıkıntı işsizlik. Türkiye bu kadar büyüdüğü söyleniyorsa, esnaf niçin bu kadar zor durumda? Her gün banka kapılarında, icra çıkmazında, mahkeme kapılarında bu kadar insanlar yoğun şekilde uğraşıyor. Eksikleri olmasa bu insanlar niçin orada? Eskiden çay parası dağıtılırken bankalarda kuyruk olurdu. Şimdi bankalardan para alacak kimse kalmadı. Önceden kullanılan paraları kredi kartlarından otomatik kesiliyor. İnsanlar artık ihtiyaçlarını kredi kartlarıyla görüyor. 2 üniversite bitirmiş gençler 800 TL maaş alacağım diye AK Parti iktidarının kapısında nöbet bekliyor beni işe alsın diye. Bu gençler, kendi görüşlerinde olmasalar bile; iş, aş için, kendi karınlarını doyurmak için o partinin kapısında 8-9 ay çalışmak için parti kapısında nöbet bekliyorlar. Geçmiş dönemde Hikmet Bey’in başkanlığında, tretuvarları genişlettik ki vatandaşlar rahat yürüsün.  Şimdi bakıyorum oraları tamamen işgal altına almışlar. Esnaf dükkânlarının önüne bir şeyler koymuş. Vatandaş yürüyemiyor. Kaldırımı bırak vatandaş artık sokakta yürümeye başladı. Yaya geçitlerinden geçilmiyor. Belediye başkanları ve yöneticiler görmüyor mu? Bunu, kişileri ya da kurumları kötülemek için demiyorum.  Vatandaş olarak ben rahatsızım. Çöpler toplanıp belirli yerlere atılıyor. Sonuçta o belirli yerlerde de bu yörenin insanları kalıyor. Siyasi partiye oy vermiş insanlar bunlar. Ne yapalım diyerek, vatandaşın kapısının önüne de gidip çöp dökemezsiniz. Dökülmemesi gerekir. Eğer iktidarlarsa bunun alt yapısının oluşturulması lazım.  12-13 yıllık iktidardırlar. Türkiye genelinden kanal projeleri, 3. köprü yapılıyorsa bu bölgede de çöpün nereye nasıl atılacağı tahlil edilip sonuçta temiz alana nasıl geleceğine bir karar versinler.

Son konu seçmene mesaj. Pazar53 aracılığıyla okurlara, seçmenlerinize bir mesajınız olacak mı?

— Seçmenimizi saygı ve sevgilerimi sunuyorum sizlerin aracılığıyla, Ramazanlarını ve yaklaşan bayramlarını kutluyorum. Sadece seçmenimize değil, her ne kadar siyaset yapıyorsak da tüm halkımıza seslenmek istiyorum buradan. Yeni seçilecek olan belediye başkanı konusunda Pazara hizmet edecek insanları seçsinler. Hangi siyasi görüşte olursa olsun; seçilecek insan Pazar’a hizmet etsin. Bölgemize hizmet gelsin, insanlarla diyalogları artsın. Pazar küçük bir yerdir. Kimse yabancı değil; herkes birbirinin dostu, hısımı, akrabasıdır. Birini kötülersen sonuçta o kişi birilerinin yakınıdır. Herkes birbirini iyi tanıyor. Siyaset bence ikinci plandır…

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YORUM UYARISI:  Yorumlarınızın anında yayınlanması için lütfen aşağıdaki ilk yorum bölümünü kullanınız.
NOT: Sosyal paylaşım yorumlarında editleme yapılmamaktadır.
Kullanıcı, yapmış olduğu yorumun kendisine yüklediği hukuki sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılmaktadır.
Yorumun yayına anında girebilmesi için facebook bağlantınızın açık olması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
43 Yorum