1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Çocukları sünnet olacak anne babalar dikkat
Çocukları sünnet olacak anne babalar dikkat

Çocukları sünnet olacak anne babalar dikkat

Çocukları sünnet olacak anne babalar bu uyarıya dikkat

A+A-

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersan Uzun, "Sünnet, mutlaka sağlık kuruluşlarında yapılmalı.' dedi. 

Özel Medicana Konya Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ersan Uzun, "Sünnet, mutlaka sağlık kuruluşlarında yapılmalı, çocukların da buna hazırlanmış olması ve steril şartların mutlak optimum şekilde sağlanması lazım" dedi.Op. Dr. Ersan Uzun, özellikle çocuk yaşlarda sünnet yapılmasının nedeni, faydaları, nerede yapılması gerektiği hakkında bilgi vererek tüm dünyada yılda yaklaşık 13 milyon çocuğun sünnet olduğunu belirtti. İnsanların, 3 ana neden olan din, sağlık ve sosyal-kültürel nedenlerden dolayı sünnet olduklarını ifade eden Uzun, "Sünnetin özellikle erkek çocuklarda, geçirilmiş idrar yolu enfeksiyonu riskini on kat daha fazla azaltıyor. Sünnet, vezikoüreteral reflü dediğimiz hastalığın riskini tekrarlamasını da oldukça azaltır. Ayrıca idrar derisindeki darlık nedeniyle idrar yapamayan çocuklarda da, yine sünnet derisinin yaralanmasına bağlı olarak sünnet yapılır. Sünnetin faydaları, ileri yaşlarda oluşacak olan cinsel organ kanseri riskini düşürür. Cinsel ilişkiyle bulaşacak olan hastalıkların riskini de oldukça azaltılır” dedi.

“TAM TEŞEKKÜLLÜ AMELİYATHANE KOŞULLARINDA SÜNNET YAPILMALI”
Sünnetin cerrahi bir operasyon gibi ciddiye alınarak üzerinde durulması gerektiğini belirten Op. Dr. Uzun, “Toplumumuzda erkek cinsel organı, cinsel organdan daha fazla şeyler ifade etmektedir. Bu nedenle sünnet, sağlık kuruluşlarında, tam teşekküllü ameliyathane koşulları olan yerde yapılmalıdır. Sünnet sonrası oluşabilecek komplikasyon olarak da en çok kanama, şekil bozukluğu, cinsel organ yaralanması, cinsel organ kesilmesi ve en önemli olarak da çocuklarda psikolojik travmalar oluşabilir. Bu da ilerde cinsel sorunlar ortaya çıkarabilir” ifadelerini kullandı.

“SÜNNET ÇOCUĞA GÜZEL BİR ŞEKİLDE ANLATILMALI VE ÇOCUĞUN FİKRİ ALINMALI”
Çocuğa yapılacak olan sünnetin kararının, ailenin tek başına verebileceği bir olay olmadığını vurgulayan Op. Dr. Ersan Uzun, “Sünnet, çocuğa güzel bir şekilde anlatılmalı, çocuk sünnete hazırlanmalı ve onun da fikri alınmalıdır. Özellikle iki yaş ile yedi yaş arasındaki dönemde, lokal anestezi ile sünnet önermiyoruz. Çünkü bu dönemde faillik dönem olarak kabul ediyoruz. Bu dönemde sünnet yapılan çocuklarda, ileriki dönemde psikolojik olarak cinsel sorunlar oluşabiliyor” dedi.

“SÜNNET İŞİ CİDDİYE ALINMALI”
Türkiye’de oldukça fazla sünnet vakası olduğunu ifade eden Op. Dr. Uzun, “Bunu yetiştirecek kadar doktor sayısı olmayınca, aileler ister istemez toplu organizasyonlar veya mahalle dediğimiz fenni sünnetçilere gidiyorlar. Tabi bu işin ciddiye alınması gerekir. Çünkü burada yapılacak hataların telafisi oldukça zordur. Özellikle fazla kesilme, çok az kesilme ve enfeksiyon durumları olabiliyor. Hatta bazı hastaları kanamadan dolayı kaybetmiş oluyoruz. Cinsel organ tamamen kesilmiş oluyor. Tabi cinsel organın tamamen kesilmesi veya delinmesi halinde, ilerde onun onarımı oldukça zor şekilde iyileşebiliyor. En önemlisi de psikolojik şeyler oldukça, ailenin mutsuzluğuna sebep olmuş olabiliyor. O yüzden sünnetin, mutlaka sağlık kuruluşunda yapılması lazım. Çocukların da hazırlamış olması ve steril şartların mutlak optimum şekilde sağlanması lazım ki sağlıklı nesillerimiz, sağlıklı çocuklarımız olsun” diye konuştu.

DOĞAN CAN CESUR

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız