1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Davut Birben projelerini anlattı
Davut Birben projelerini anlattı

Davut Birben projelerini anlattı

AK Parti Rize Milletvekili aday adayı Eczacı Davut Birben, adaylık süreci ve Rize ile ilgili hazırladığı projeleri anlattı.

A+A-

Davut Birben. 24. Dönem Milletvekili seçimlerinde Rize’den AK Parti aday adayı…

Davut Birben neden milletvekili olmak istiyor, seçildiğinde hangi projeleri hayata geçirecek?

AK Parti’nin kuruluşundan bugüne teşkilatlarda aktif rol alan Birben’in Rize’ye ait projeleri neler?

Birben Kimdir?

Rize Pazarlı olan Davut Birben, 5 yaşında başlayıp 4 yılda bitirdiği ilkokuldan 9 yaşında mezun oldu. Hiç ara vermeden ortaokulu ve lise öğrenimini tamamlayan Davut Birben, 20 yaşında Eczacı diplomasıyla üniversiteden mezun oldu.

Siyasete Fazilet Partisi ile başlayan Birben, bu partinin kurucu il başkan yardımcısı olarak çalıştı. Adalet ve Kalkınma Partisinin kuruluşunda aktif rol aldı. 1991 yılında Milli Gençlik Vakfı’nda Rize Şube Başkan yardımcılığı yapan Davut Birben, birçok sivil toplum kuruluşuna üye ve buralarda aktif olarak çalışıyor. Ensar Vakfı’nda bir dönem yöneticilik yapan Birben, halen RTSO ve MÜSİAD üyesi, dağcılık ve doğa sporları ile de yakından ilgili… Kendini ifade edecek kadar Arapça ve İngilizce biliyor.

35289

Sayın Birben, öncelikle aday adaylığı kararını nasıl aldınız? Geçen seçimlerde de aday adayıydınız ancak aday gösterilmemiştiniz. Bu kez adaylık şansınızı nasıl görüyorsunuz?

BİRBEN: Partinin kuruluşunda ve bugüne gelişine kadar teşkilatın içerisindeyim. İl Başkan yardımcısı olarak, Ak Parti iktidarı boyunca Rize’ye yapılan hizmetlerde teşkilat üyelerimizle birlikte yoğun mesai ile çalıştık. Tıp Fakültesinin kuruluşundan, diğer sağlık yatırımlarına, eğitimden, ulaştırma alanlarındaki yatırımlara kadar, Ovit tünelinin bu aşamaya gelmesinde, Rize’nin gelişmesi için atılan her adımda, yapılan her yatırımda karar mekanizmalarına olumlu fikir beyan ederek hizmet etmeye çalıştım. İl Başkanımız ve tüm teşkilat mensubu arkadaşlarımızla beraber Rize’ye hizmet noktasında tüm gücümüzle çalıştık. 2007 seçimlerindeki aday adaylığım benim için çok önemli tecrübe oldu. O dönem aday olamadığım için kırgınlık yaşamadım; şartlar henüz olgunlaşmamıştı. O dönem benden daha deneyimli arkadaşlarımız vardı ve onların adaylığı daha doğruydu. Geçen süreçte çok önemli kazanımlar elde ettim. Şimdi şartlar daha uygun ve teşkilatımızla, genel merkezimizle görüşerek il yönetiminden ayrılarak aday adaylığımı açıklama kararı aldım. Amacım, Rize’yi marka şehir yapacak çalışmaları Sayın Başbakanımızın önderliğinde gerçekleştirebilmektir.

35290

 

Davut Birben milletvekili olduğunda neler yapacak, hangi projeleri hayata geçirecek? Rize için düşündüğünüz projeler varsa bunlardan bahseder misiniz?

BİRBEN: Dediğim gibi, amacım Rize’yi marka şehir yapmaktır. Bugüne kadar İl Başkan Yardımcısı olarak bu amacın gerçekleşmesi için var gücümle çalıştım, bundan sonra da milletvekili olarak daha aktif şekilde Rize’yi marka şehir yapacak atılımları gerçekleştirmek istiyorum. 

Rize’yi marka şehir yapacak projeleriniz neler?

BİRBEN: Öncelikle Rize şehir girişinde sorun var. Buralarda araçlar da yayalar da rahat hareket edemiyor. Trafik sıkışıklığı söz konusu… Bunu çözmek için 3 adet tünel projesini yapacağız. Terminalden Kavaklı yoluna, oradan Sarıbaş Camii’ne, 100 metre yukarısından Dalyan’a açılacak 3 tünel, bütün şehir trafiğini rahatlatacak. Trabzon istikametinden gelip, Dosma’ya, Kavaklı’ya, Dağ başına ve yukarı mahallelere gidecek olanlar, şehir içi trafiğine girmeden rahatlıkla istedikleri yere gidebilecekler. Şehir içi trafiği de rahatlamış olacak. Buna ilave olarak Liman geçişi diye adlandırdığım yeni bir yol ile Rize şehir merkezine girişin rahatlatılması gerekiyor.

Otobüs Terminali Sahil Dolgu Alanına Taşınacak

Karadeniz sahil yolu hükümetimiz döneminde tamamlandı, Ovit yolunun projeleri Mayıs ayında tamamlanıyor, güney çevre yolu yatırım programına alındı, Pehlivantaşı-Kalkandere yolu bu ay ihale ediliyor ve bahsettiğim tünel geçişleri yapıldığında Rize’nin ulaşım ağı tamamlanmış olacak.

Otobüs terminali, sahil dolgu alanında itfaiyenin bulunduğu yer olabilir veya o bölgede daha uygun bir yere taşınacak. Rize’ye yakışan yeni modern bir terminal yapılacak.

İslampaşa Sağlık Kampüsü

Rize, hükümetimiz döneminde sağlık alanında da birçok atılım yaptı. Tıp fakültesinin kurulması aşamasında şu an Dekan olan sevgili Arif Yılmaz hocamızın Erzurum’dan Rize’ye gelmesinde de katkımız oldu. Henüz Tıp Fakültesi kurulmamışken, Rize’ye hizmet noktasında kişisel ilişkilerimizi de kullanarak, siyasi irademizi ortaya koyduk, hocamızı ikna ettik ve Rize’ye hizmet etmek isteyen Arif Bey Devlet Hastanesi Başhekimi olarak gelmeyi kabul etti. Tıp Fakültesi ile beraber, Hemşirelik Yüksek Okulu ile Onkoloji Hastanesi inşaatları başladı. Diş Hekimliği Fakültesi kararı çıktı, Tıp fakültesinin yanında yapılacak. Burası diş hekimliği fakültesinin yanında, sağlık kongre salonları ve sosyal alanlarla beraber İslampaşa Sağlık Kampüsü haline gelecek.

Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi

300 yataklı Devlet Hastanesi inşaatı tamamlandı, önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek ve şu anki 82.Yıl Devlet hastanesi oraya taşınacak. 82.Yıl Devlet hastanesi için düşüncem şudur: Mevcut binayı yıkarak yerine, 2 bin metrekare üzerine oturmuş, 5 veya 6 katlı son derece modern bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri, Hızır Acil ve Aile Hekimliğinin bir bölümünün oraya taşınması. Bu merkezi faaliyete geçirdiğimizde Rize’nin sağlık alanındaki sorunları tamamen çözülmüş olacak ve çevre illere de hitap eden bir sağlık kenti hüviyetine kavuşacak.

Rize Üniversitesi’nde Hedef 30 Bin Öğrenci

Rize Üniversitesi kısa sürede büyüyüp gelişmiştir. Marka olma yolunda bundan sonraki süreçte daha da hızlanarak tercih edilen seçkin bir üniversite konumuna gelecektir. Coğrafi şartlar nedeniyle tek kampüs yerine parçalı kampüs fikri ön plana çıktı. Bölgemize uygun model budur. İslampaşa bölgesi Sağlık Kampüsü, Fener bölgesi Fen-Edebiyat Kampüsü, Çayeli Eğitim Kampüsü, seçeceğimiz bir bölgeyi kararı çıkmış olan Mühendislik Bilimleri kampüsü yapacağız. İktisadi ve İdari Bilimler fakültesini de yeni bölümlerle büyütüp geliştireceğiz. Orman, Ziraat ve Veteriner fakültelerini Isırlık’ta yapacağız. İlçelerimizdeki yüksek okullarımız geliştirilecek, yeni bölümler ekleyeceğiz. Rize Üniversitesine, bir üniversitede olması gereken bütün bölümleri açacağız. Hedefim, 11 bin olan öğrenci sayısını 5 yılsonunda 25–30 bine çıkarmak.

35291

10–15 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacağız

İşsizlik, bölgemiz için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Özellikle gençlerin istihdamı için düşünceleriniz nedir? 

BİRBEN: Bölgemizde ağır sanayi yapılamamaktadır. Bu nedenle Küçük Sanayi Siteleri ile Organize Sanayi’lere ağırlık vereceğiz. Geçtiğimiz dönem kurulması için yoğun çaba harcamamıza rağmen birkaç vatandaşın rıza göstermemesi nedeniyle OSB için gelen para geri gitti. İrili ufaklı ulusal çapta 30’a yakın firma fabrika kurmak için müracaatta bulunmuştu. Orta Asya ülkeleri, Uzakdoğu, Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Ukrayna, İran gibi ülkelerle ticaret yapan firmaların bazıları, üretimlerinin bir kısmını burada yapmak istediklerini belirtiyor ve OSB’den yer istiyorlar. OSB’nin altyapısı oluşturulup arsa tahsisleri yapılamadığı için gençlerimize iş sağlayacak olan bu fabrikalar kurulamadı. Ben Davut Birben olarak söz veriyorum; Milletvekili olduğumda Rize’ye bir değil, iki OSB kazandıracağım. Kalkandere’deki birinci OSB tamamlanıp dolduğunda ikinci OSB’yi Ardeşen’de Fırtına Vadisi’nde kuracağız. İnşallah her iki OSB kurulup faaliyete geçtiğinde 3–4 bin kişiye istihdam sağlamış olacağız.

Rize, Yazılım Ve Bilişim Sektörünün Kalbi Olacak, Yat İmalatı Yapılacak

Ak Parti iktidarı ile üniversiteler gerçek işlevlerine, kendi alanlarına yönelmeye başladı. Üniversiteler siyaset yapma yerleri değil. Son yıllarda üniversiteler, gerçek alanlarına dönmeye başladı. Bilimsel araştırmalar yapan, sosyal, kültürel, ekonomik konularda katkılar sağlayan, sanayi ile işbirliği yapan konuma geldiler. Rize Üniversitesi de bu anlamda şehre çok büyük katkılar sağlayacak. Kurulacak olan Mühendislik Bilimleri Fakültesindeki öğretim görevlileriyle birlikte Rize’nin yazılım ve bilişim sektöründe ön plana çıkmasını sağlayacağız.

Rize arazi bakımından sınırlı olduğu için, büyük alanlar gerektirmeyen yazılım sektörü ve bilişim teknolojilerine yöneleceğiz. Gençlerimizi bu alanda yetiştirerek, istihdamlarını sağlayacağız. Bunun yanında, küçük atölye tipi yat imalatını başlatacağız. Balıkçı barınaklarının bir bölümünü, Türkiye’de çok fazla alıcısı olan yat imalatı için kullanacağız. İnsanımızın yapısına uygun olan yat imalatını geliştirerek istihdama ve ekonomiye katkı sağlanacak.

Turizm Lokomotif Olacak

Rize Turizmini geliştirmek için birçok düşünceniz olduğu biliniyor. Örneğin, Ovit tüneli projesi ile ilgili ilginç bir fikriniz var. Yine turizme yönelik, derelerin ıslahı ve çevrelerinin turizme kazandırılması konusunda projeleriniz var. Fikir babası Davut Birben olan birçok projenin başkaları tarafından sahiplenildiği görülüyor. Bunu nasıl karşılıyorsunuz? Turizmin gelişmesi için neler yapacaksınız? 

BİRBEN: Evet, bu şekilde birçok proje var ama benim derdim, ismimin ön plana çıkması değil. Rize’ye hizmet olsun, benim adım hiç geçmesin, bundan dolayı üzülmem. Yeter ki, Rize’ye ve hemşehrilerime hizmet gelsin. Böyle bir kompleksim yok; o nedenle ben turizmle ilgili düşüncelerimi aktarayım, Rize turizmi gelişsin, insanımızın refah seviyesi yükselsin. Benim tek düşüncem budur.

Turizm, bölgemizin kalkınması, işsizliğin önlenmesi, insanımızın refahının artması, yaşam standartlarının yükselmesi için en önemli faktörlerdendir. Bölgemizde dört mevsim turizm yapılabilir. Rize her mevsim farklı bir güzellik sunuyor. Bölgemiz her mevsim farklı ve doğal bir renk cümbüşüne bürünüyor. Bunu bütün dünyaya anlatmalı, bölgemizi tanıtmalıyız. Tarihi ve kültürel mirasımız olan konaklarımız, değirmenlerimiz, köprülerimiz, çekaballarımız, kara kovanlarımız var. Dededen kalma konakları Turizm Bakanlığı teşvikiyle aslına uygun şekilde onarıp turizme kazandıracağız.

2011 yılı itibariyle DOKAP kapsamında Giresun’dan Artvin’e kadar olan bütün yaylaların birbirine bağlanıp turizme kazandırılması amacıyla 12 trilyon liralık bir kaynak ilgili Valiliklere aktarıldı. Bu kaynakla bütün yaylaların yol bağlantıları yapılacak.

 

Rize’ye Kayak Tesisi İle 5 Yıldızlı 3 Otel

Rize’nin batısında İkizdere Vadisi, doğusunda Fırtına ve Çağlayan Vadilerimizde, insanların rahatlıkla ulaşabilmeleri, buralarda gezip yürüyüş yapabilmeleri, dinlenip vakit geçirebilmeleri için yollar, yürüyüş parkurları, eğlenme ve dinlenme tesisleri oluşturacağız.

Erzurum, Universiade Kış Olimpiyatları sayesinde 60 milyon Avro’luk tesis kazandı. Ayder’de kayak tesisi yapılması için hükümetimiz 20 milyon Avro kaynak ayırdı. Bunun takipçisi olacağım ve bu tesisin Rize’ye kazandırılmasını sağlayacağım.

İkisi Rize merkezde, biri Fırtına Vadisinde olmak üzere 3 tane 5 yıldızlı otelin Rize’ye kazandırılması ve turizmin hizmetine sunulması için gecemi gündüzüme katıp çalışacağım.

Böylece, turizm alanındaki yeni yatırımlar, üniversitenin büyütülmesi ve OSB’lerle beraber 10–15 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak.

Dereler Islah Edilip Turizme Kazandırılacak

Rize’deki dört vadi olan İkizdere, Engindere, Fırtına ve Çağlayan derelerini içeriye doğru 500 metre veya 1 kilometre boyunca deniz seviyesinden 3-4 metre aşağıya indirerek deniz suyunun içeriye girmesi sağlanacak. Belirli aralıklarla terslik bentleri yapılıp göletler oluşturulacak. Bu derelerde, kayıkla gezinti yapılabilecek, balık tutulabilecek, mesire yerleri yapılacak ve turizme kazandırılmış olacak.

Ovit Tünelinden Kayak Merkezine Teleferik

Ovit dağı bildiğiniz gibi turizm merkezi ilan edildi. Tünel ihale edilirken, Ovit kayak merkezi ile bağlantıyı sağlayacak şekilde ihale kapsamına alınması için girişimde bulunacağım. Tünelin girişinde büyük bir otopark olmalı ve kayak yapmak isteyenler buradan bir teleferikle kayak tesisine çıkmalı. Ovit’te yapılacak olan kayak tesisleri ile bu irtibatın kurulması bölgeye çok önemli katkı sağlayacaktır.

Yıllarca hayal olarak değerlendirilen Ovit tünelinin inşaatı için proje hazırlandığını biliyoruz. Son durum nedir, bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

BİRBEN: Rize’nin yıllardır önemle üzerinde durduğu Ovit yolu projesi hükümetimiz döneminde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özel ilgisi sayesinde hayata geçiyor. Yıllarca sadece konuşulan ama biz iktidara gelene kadar hiçbir adım atılmayan Ovit yolu artık hayal olmaktan çıktı ve gerçeğe dönüşüyor. İktidara geldiğimizde öncelikle Doğu Karadeniz’deki ve Türkiye’nin diğer bölgelerindeki bölünmüş yollara ağırlık verdik. Bunları tamamlayınca Rize-Ovit-Erzurum-Mardin Sevgi yolu olarak adlandırılan ve Doğu Karadeniz’i Orta Asya’ya bağlayacak olan yolun proje ihalesi yapıldı. Firma projeyi Mayıs ayında teslim edecek. Bununla beraber İyidere-İkizdere arasında duble yol çalışması başlatıldı. Bunun 17 kilometrelik kısmı tamamlandı.

İkizdere’ye kadar kalan 19 kilometrelik kısım için de ihale aşamasına gelindi. İkizdere-Ovit arası ise Ovit tüneli inşaatının ihalesi ile beraber yapılacak. Tünelin girişi Sivrikaya mevkii olup, çıkışı İspir tarafında Rize sınırının 100 metre içerisindedir. İspir tarafında da ikinci bir tünel için proje hazırlanıyor. Bu tüneller yapılıp bittiğinde Rize-Erzurum arası 200 kilometreye inecek. Yapımına başlanan 6,5 kilometrelik Cankurtaran tüneli 3,5 yıl sonra tamamlandığında Türkiye’nin en uzun tüneli olacak. Ovit tüneli ise 14,8 kilometre uzunluğundadır. Bu büyük yatırım Türkiye’nin en uzun tüneli olacak.

Çayımızın ve üreticilerimizin çok önemli sorunları var. Türk çaycılığını daha iyi bir noktaya taşıyacak olan düşünceleriniz nedir?

BİRBEN: Çay bölgemizin olmazsa olmazıdır, vazgeçilmezimizdir. Bir tarım ürünü olarak Türkiye’miz için de son derece önemlidir. Çayı, ne olursa olsun deyip kendi haline bırakamayız. Öncelikle çayımızın kalitesini yükseltip, dünya standartlarının üzerine çıkaracağız. Çay tüketme alışkanlıklarını artıracağız. Çay araştırma enstitüsüne işlerlik kazandırarak, çay çeşitliliklerine yöneleceğiz. Dünyada organik ürünlere yöneliş var. Bunun doğal sonucu olarak organik ürünlere ihtiyaç giderek artmaktadır. Dünyadaki diğer çay üreticilerine oranla iklim avantajımız var. Çayımız dünyanın en doğal çayı. Bu bakımından çayımızı organik üreterek dünyaya organik çay satma şansımız var. Bunu iyi değerlendirmek ve çaydan çok yüksek gelir sağlamak için çalışma yapacağız. Kaliteli ürettiğimizde organik çayı yüksek fiyatla dünyaya satacağız. Organik üretimi teşvik edeceğiz.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Borsa ve Üniversite işbirliği ile AB hibe fonlarından yararlanarak 10 milyon Avro bütçeli Çay Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile Organik Gübre tesisi projesi bölgemiz için önemli olduğu kadar, kurumlar arası işbirliğinin ne kadar değerli olduğunu da ortaya koymaktadır.

Çay İhtisas Borsası Mutlaka Kurulmalı

Çay İhtisas Borsası mutlaka kurulmalı. Bu sayede çayda kaliteli üretim teşvik edilmiş olacak. Çay İhtisas Gümrüğü Rize’dedir ve yasal olarak dışarıdan gelen çay sadece buradan girmektedir. Kaçak çayı mutlaka önleyeceğiz. Kişi beraberi eşya olarak getirilen çayın da sadece vatandaşın evine götürüp kendi kullandığı kadarına izin vereceğiz. Bu konunun istismar edilerek çay ticareti yapılmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

Çaykur Rizespor’un durumunu nasıl görüyorsunuz? Spor konusunda neler yapacaksınız?

BİRBEN: Rizespor, bütün Rizelilerin ortak değeridir ve yeri Süper Lig’dir. Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz aracılığıyla, tüm ilçelere çim sahalar ve spor salonları kazandırdık. Sporun gelişmesi insan faktörü ile doğrudan ilgilidir. Bu yeni tesislerde yetişecek genç sporcularımız, Rize’yi sporda üst seviyelere taşıyacaktır. Rizespor’un bu yıl istikrarlı bir çizgisi var ve inşallah sezon sonunda Süper Lig’e yükseleceğiz.

Milletvekili olduğunuzda Rize ve Rizeliler için yapacağınız ilk icraat ne olacak? Milletvekili olduktan sonra Rize’yi unutacak mısınız, ne sıklıkta Rize’ye geleceksiniz? Rizeliler, neden Davut Birben’e oy vermeli? Diğer adaylardan farkınız nedir?

BİRBEN: Ben, hayat felsefesi olarak temkinli olmayı tercih ediyorum. Hayatımda hiçbir zaman yapamayacağım bir şey için söz vermedim. Size bahsettiğim bütün konuların takipçisi olacağım, yapılmasını sağlayacağım ve Rize’ye hizmet için var gücümle çalışacağım. “Oku, Düşün, Uygula ve Sonuçlandır.” Sayın Başbakanımızın bu sözünü kendime şiar edindim. Meclis çalışmaları dışında kalan bütün zamanımı Rize’de hemşehrilerimle geçireceğim. Parti ayrımı olmaksızın herkesin temsilcisi olacağım. Rize’nin sorunlarını Valimizle, Kaymakamlarımızla, Belediye Başkanlarımızla, İl Genel Meclisimizle, parti teşkilatları ve sivil toplum kuruluşları ile istişare ederek birlikte hareket ederek çözeceğiz. Başbakanımızın, Vali ve Kaymakamlarla yaptığı bir toplantıda söylediği şu sözler çok manidardır: “İlinizde, ilçenizde; merkezde veya en ücra köşelerde kimse aç olmasın, kimse susuz kalmasın, kimse soğukta üşümesin. Bunlara götürecek olduğunuz yardımlar sadaka değil, sosyal devlet olmanın gereğidir. Muhalefet veya farklı gruplar ne söylerse söylesin; insanların mağduriyetlerini mutlaka gideriniz.”

İşte bu anlayış doğrultusunda, kişisel menfaatlerden önce toplumsal menfaatleri gözeteceğim. Kimsenin hakkını yemeyeceğim, yedirmeyeceğim. Fakir fukaranın, garip gurebanın yanında olacağım.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
36 Yorum