1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. Dikkat! MSN'den soyulmayın!
Dikkat! MSN'den soyulmayın!

Dikkat! MSN'den soyulmayın!

MSN hırsılığı her geçen gün şekil değiştiriyor. Peki bu dolandırıcılardan korunma yolları hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

A+A-

Hırsızlıktan basit önlemlerle korunabilirsiniz.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, son aylarda artan MSN üzerinden kontör hırsızlığı konusunda internet kullanıcılarını uyardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, resmi internet sitesi "www.kom.gov.tr" adresinde, "MSN üzerinden kontör hırsızlığı" başlığıyla MSN kullanıcılarına uyarıda bulunuyor.

Son günlerde MSN şifrelerinin çalınmasının yaygınlaşmasıyla birlikte MSN mağduru vatandaşların sayısında da artış olduğunun belirtildiği sitede, internet kullanıcılarına ait Yahoo, Google, MSN Messenger gibi haberleşme programlarına ait şifrelerin ele geçirildiği kaydediliyor.

Şifresi ele geçirilen kişinin iletişim listesinde bulunan irtibatlarına ulaşıldığının vurgulandığı sitede, şu bilgiler yer alıyor:
"Mağdurun konuşmaları taklit edilerek, mağdur adına konuşan hackerlar, karşılarındaki kişilerden kontör veya borç para talep edebilmektedir. Daha sonra ise bu kişileri bazı sitelere yönlendirerek ya da resim ve dosyalar göndererek bu kişilere ait şifre bilgilerini haksız kazanç elde edebilmek, şahsı yeni kurban haline getirmek ve aynı yöntemle kurban zincirini genişletmek için ele geçirmeye çalışmaktadırlar."

ŞİFRELER NASIL ELE GEÇİRİLİYOR?

MSN şifrelerinin genelde bir yazılım aracılığıyla çalındığı gibi çoğu zaman da kullanıcının hataları nedeniyle şifrelerin hackerların eline geçtiğinin bildirildiği sitede, şunlar kaydediliyor:
"MSN kullanıcıları bir şekilde listelerine ekledikleri kurbanın önce MSN şifresini çalmaktadır. MSN şifreleri, gönderilen bir dosyanın (cv, resim gibi)
açılması veya trojan, keylogger gibi zararlı yazılımlarla ele geçirilebilir.

Diğer bir yöntem de ise ’Haberi gördün mü, girip okusana’ veya ’senin için bak ne hazırladım’ tarzı ilgi çekici söylemlerle kurbanların hazırlanan sahte web sayfasına yönlendirilip MSN şifrelerini yazmaları sağlanır. Bu işlemin gerçek bir hizmet olduğunu düşünen kurbanlar, şifrelerini şüphelenmeden yönlendirilen sayfaya girmekte ve bilgiler hackerların eline geçmektedir." Bu şekilde MSN şifresi elde edilen kurbanın hesabına girilerek irtibat listesindeki diğer kişilerin de benzer yöntemlerle şifrelerinin çalındığının belirtildiği sitede, bu yüzden MSN ve internet kullanıcılarının çok dikkatli olmaları gerektiği bildiriliyor.

ALINACAK ÖNLEMLER...

İnternet dünyasında yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağının unutulmaması gerektiğinin vurgulandığı sitede, MSN kullanıcılarına şu önerilerde bulunuluyor:
"MSN kullanıcılarının şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekmektedir.

MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler ve semboller de kullanılmalıdır.

MSN adresleri için seçilen gizli soru MSN hırsızlarının cevabını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen cevap unutulmamalıdır.

Gerekirse soru ve cevap bilgisayar dışında farklı bir ortama kaydedilmelidir.

Kontör, şifre istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşmalıdır.

Chat ortamında tanışılan kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz gibi konularda şahsi bilgilerinizi vermekten sakınınız.

Mail adreslerinize gelen spam ve trojan içerebilecek şüpheli mailler, en yakın arkadaşınızdan gelmiş olsa bile kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir.

MSN yoluyla gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, e-posta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır." Sitede ayrıca, çalınan MSN adresi ve şifresinin mail hesabının iyi tanınması şartıyla "passport@css.one.microsoft.com" adresi aracılığıyla tekrar elde edilebileceği bildiriliyor.

TELEFON DOLANDIRICILIĞINA DA DİKKAT


Adana Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bırakılan çağrıya cevap veren cep ve sabit telefon hattı abonelerinin "kontör" aktarımıyla dolandırıldıklarını bildirdi.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, cep telefonuna çağrı gönderdikleri vatandaşların bağlantı kurmalarını sağlayan kimliği belirsiz kişi veya kişiler, ağlarına düşürdüğü vatandaşları, "sizin telefonunuzdan albaya küfür içerikli mesajlar atılmış. Bu nedenle de hakkınızda soruşturma ve tazminat davası açılmış.

Bu konuyla ilgili detayları tespit etmeye ve mesajların gönderilmesini önlemeye çalışıyoruz" gibi benzeri yalanlarla hattın diğer ucunda uzun süre bekletme yoluna gidiyor.

Telefonda paniğe kapılan vatandaşlar, telefonun açık kaldığı süre içerisinde, aradığı numaraya kendi telefonundan kontör yüklenmek suretiyle dolandırıldığını, ancak, ay sonunda gönderilen faturada yüksek meblağlara ulaşan rakamları gördükten sonra anlıyor.

İNTERNET SORGUSU

Bu görüşme sırasında, iş yeri veya evinde internet bağlantısı varsa, "İnternet adresinizden de mail gönderilmiş. Kontrol edilmesi gerekiyor.

Şifrenizi verin" diyerek şifre öğrenmeye çalışan dolandırıcılar, internetle banka işlemleri yapıyor ise kişinin banka hesap numaralarına ulaşılıp, ardından hesapta bulunan parayı, başka bir hesaba aktarıyor.

Zanlıların, bulundukları ortamdan İngilizce konuşmalar ve bilgisayar klavye tuşu ses kayıtlarıyla da efekt yaparak, inandırıcı olmaya çalıştıkları belirlendi.

DİKKATLİ KİŞİLERİ KANDIRAMIYORLAR

Aynı yöntemle dolandırılmaya çalışan market işletmecisi Adnan Ü de telefonuna çağrı bırakılan GSM operatörüne ait numaralarını polise bildirdi.

Kendisini arayan kişinin telefonuna 5 kez çağrı bıraktığını belirten Adnan Ü. şöyle konuştu:
"Konuşma sırasında ücretsiz olduğunu söylediği başka bir GSM numarasını aramamı istedi. Verilen numarayı aradığımda, konuşmanın dışında küfür içerikli mesajlar bulunduğunu, bu mesajları silmeleri, bunun için de internet adresimi ve şifremi vermem gerektiğini söyledi. Kendisini avukat olarak tanıtan bu kişiye şifremi vermeyeceğimi ve ihbarda bulunacağımı söylemem üzerine, telefon bağlantısını kesti. Daha sonra arama yaptığımda da bağlantı kuramadım. Cep telefonumda kayıtlı olan 2 numarayı da polise bildirdim. Doğu şiveli olan ve kibar konuşmaya çalışan kişinin amacı, telefonu uzun süreli açık tutmayı sağlayıp kontör dolandırıcılığı yapmak, aynı zamanda internet adresimden banka hesap bilgilerime ulaşarak beni zarara uğratmaktı. Ancak dikkatli biri olduğum için bunu başaramadılar."

POLİS MEMURLARI DA ARANDI

Telefonla kontör dolandırıcılığı yapan kişilerin, farklı GSM operatörüne kayıtlı telefon numaraları tercih ettikleri de belirtildi.

Dolandırıcıların aradığı kişiler arasında polis memurlarının da bulunduğunu belirten yetkililer, "Adana’da görevli bazı polis memurları da aynı amaçla aranmışlar. Türkiye’nin farklı illerinde olduğu gibi kentimizde de bu tip şikayetler artmaya başladı. Vatandaşların duyarlı olmaları ve bırakılan her çağrıyı cevaplandırmamaları gerekiyor. Şüpheli durumda cihazlarını kapatmalarında yarar var" dediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum