1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA

  3. Doğu Karadeniz çöle dönebilir!!!
Doğu Karadeniz çöle dönebilir!!!

Doğu Karadeniz çöle dönebilir!!!

Beykent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Arslan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

A+A-

Beykent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Arslan, bölgenin Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesi olduğuna dikkat çekerek, yağmur damlalarının mekanik darbesi sonucu oluşan su erozyonunun toprakları, dere, ırmak ve akarsulara akıttığını, sel ve su taşkınları meydana getirdiğini ifade ederek, "Bu durumda bitki örtüsü ortadan kalkabilir. Bu durum çölleşmeyi getirir" dedi.
Arslan, merkezi İstanbul'da bulunan Trabzonlu İşadamları Derneği (TİAD) tarafından çıkarılan aylık dergiye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeryüzünde toprak erozyonunun en aktif gözlendiği ülke olduğunu, topraklarının yüzde 79'unun değişik şiddette su ve rüzgar erozyonunun etkisi altında kaldığını kaydetti. Prof. Dr. Zafer Arslan, Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nin yaptığı hesaplar doğrultusunda, Türkiye'nin toprak kalınlığının 2 yılda yaklaşık 1 mm aşındığını, birim alandan taşınan toprak miktarının Kuzey Amerika'dan 6 kat, Avrupa'dan 17 kat, Afrika'dan 22 kat fazla olduğunu da belirtti.
Türkiye'de 1930 yılından günümüze kadar aylık ve yıllık toplam yağış miktarı değerleri göz önüne alınarak gerçekleştirilen araştırmalarda, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en çok yağış alan bölge olduğunu, özellikle Araklı-Vakfıkebir arasındaki bölgede, yıllık yağış miktarının 1000 mm'yi aştığını belirterek şöyle konuştu:
"Bölgede Fındıklı İlçesi'ne yıllık toplam 2 bin 67, Kalkandere'ye 2 bin 109, Rize'de 2 bin 300, Borçka'da 2 bin 318, Arhavi'de 2 bin 323 ve Kemalpaşa'da 2 bin 720 mm yağış düşmektedir. Fournier İndeksi ile tanımlanan ve yağmur damlalarının mekanik darbesi sonucu oluşan su erozyonunun şiddetini gösteren risk değerleri de yağış miktarına paralel olarak değişim göstermektedir. En yüksek erozyon şiddeti değerleri, Kemalpaşa, Arhavi, Rize, Borçka ve Hopa'da hesaplanmıştır. Bu bölgeler su erozyonu açısından en fazla risk altında kalan bölgelerdir. Doğu Karadeniz kıyı şeridinin doğusu, birinci derecede erozyon riski altındaki bölgedir. İkinci derecede risk altında kalan bölge ise batı sahil kısmı olup Arsin-Akçaabat arası kıyı şeridi, orta şiddetli erozyon riski taşımaktadır. İç kesimlere doğru gidildikçe Bayburt ve Gümüşhane yöresi ise, en az riske sahip bölgelerdir. Özetle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kıyı boyunca batıdan doğuya doğru yağış miktarı artmakta ve yıllık toplam yağış Araklı'dan Hopa'ya kadar olan bölgede 2000 mm'nin üzerine çıkmaktadır. Bu değerlerin 1000 mm'nin üzerine çıktığı bölgelerde, su erozyonu riski çok fazladır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sel, su taşkını ve su erozyonu açısından en riskli bölgeler, sahilde Vakfıkebir-Fatsa ve Araklı-Hopa arasıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
8 Yorum