1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Dr. Kulan'dan kalp hastalarına uyarı
Dr. Kulan'dan kalp hastalarına uyarı

Dr. Kulan'dan kalp hastalarına uyarı

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan'dan kalp hastalarına soğuk uyarısı

A+A-

BEKİR KOCA
Soğuk havanın damarlarda daralma meydana getirdiği belirtilerek özellikle, kalp ve damar hastalarının mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiği vurgulandı.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, soğuğa karşı göğüs ve yüz kısmının kalın giysilerle korunması gerektiğini belirterek, "Kalp hastaları sıkı giyinerek sokağa çıkmalı, kesinlikle soğukta tok karnına yürüyüş yapmamalı" dedi.

Kışın soğuk günlerde, sıcak günlere oranla damarların daha da daraldığını ifade eden Dr. Kulan "Sıcak havada damarlar genişler. Soğuk havada ise daralır. Dolayısıyla kalp, damar ve şeker hastaları soğuktan çok fazla etkilenir. Damarlarında tıkınma ve daralma olan hastaların, soğuk havada damarları daha da daralır. Bu da kalp hastalarında krizi tetikleyebilir. Kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün olduğunca soğukta dışarı çıkmamalı" diye konuştu.

Soğuk havanın kalp düzeninin bozulmasına (ritim bozukluğuna) ve ani ölümlere yol açabileceğini kaydeden Dr. Kulan, "Soğuk ve rüzgarlı havada özellikle göğüs ve yüz kısmının soğuğa karşı kalın giysilerle mutlaka korunmalı. Kalp hastaları soğuk havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Dışarı çıkmaları durumunda ise kalın giysilerle göğüs bölgesi, ağız ve burun mutlaka korunmalı. Havayı burundan, mümkünse bir atkı ısıtılarak içerlerine almalıdır. Soğuk hava kalp düzeninin bozulmasına (ritim bozukluğu) ve ani ölümlere yol açabilir. Kış mevsiminde sık görülen grip ve diğer solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıklarını ağırlaştırmaktadır. Grip, gerek kalp gerekse akciğer hastaları için ciddi tehlike oluşturabilir. By-pass'lı hastalar, kalp yetersizliği ve şeker hastalığı olanlar gribe karşı konmalıdır. Kış mevsiminde kalp romatizmalarına yol açan üst solunum yolu enfeksiyonları da sık görülmektedir" şeklinde konuştu.

Kalp şikayeti olmayan kişilerin bile soğuğa karşı kendilerini koruması gerektiğini hatırlatan Dr. Kulan "Kalp ile ilgili şikayeti olmayan insanlar bile, soğuk havalarda göğüslerine kalp ağrılarının geldiğini fark edeceklerdir. Bunun için kalp hastası olan kişilerin soğuk havada sokağa çıkarken, yanlarında dil altı tableti bulundurmaları çok önemlidir. Çünkü soğuklarda vücut ısısının düşmesi nedeniyle spazm oluşuyor. Bu spazm nedeniyle de kalbe yeterince kan gitmiyor ve göğüs ağrısı ortaya çıkabiliyor. Bunun için kalp hastaları sıkı giyinerek sokağa çıkmalılar ve kesinlikle soğukta tok karnına yürüyüş yapmamalılar. Soğukta odun ve kömür taşımak, odun kırmak, odun kesmek, kar küremek, rüzgara karşı yürümek ve özellikle kalp bölgesinin soğuk ve rüzgara maruz kalması kalp krizi riskini arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Soğuğa karşı beslenmenin önemine işaret eden Dr. Kulan, bu konuda kontrollü olarak bal ve pekmez tüketilmesinin yararlı olacağını söyledi. Dr. Kulan, "Sabah kahvaltısında diyabetik olmayan hastaların bir kaşık bal ve bir kaşık pekmez yemeleri önerilir.Çok ağır yağlı yemeklerden kaçınılmalı. Özellikle kırmızı et ve hayvansal ağırlıklı yemekler tercih edilmemeli. Bunların yerine bol sebze ve meyve yenmeli. Özellikle C vitamini içeren sebzeler çiğ olarak tüketilmeli" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum