1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. En az 20 kişi selden ödlü
En az 20 kişi selden ödlü

En az 20 kişi selden ödlü

İstanbul ve çevresinde dünden beri etkili olan sağanak yağış sonrasında oluşan sel baskınlarında ölenlerin sayısının 20'ye ulaştığı bildirildi.

A+A-

İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, İkitelli ve Ayamama Deresi bölgelerindeki bu sabah erken saatlerinde başlayan sağanak yağış neticesi oluşan sel baskınlarında ölenlerin sayısının 16'ya yükseldiğini dile getirdi.

Vali Yardımcısı Çakmak, dün yine sel baskınları nedeniyle de 4 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, 2 günden beri gerçekleşen sağanak yağış sonucu ölenlerin sayısının toplam 20 kişiye ulaştığını kaydetti.

23494

TEKSTİL İŞÇİSİ 7 KADIN ÖLDÜ
İkitelli-Halkalı sapağında, tekstil atölyesi çalışanlarını taşıyan bir minibüs, sel suları arasında mahsur kaldı. Servis minibüsü yolcusu 10 kadın, araçtan inmeye çalışırken sel sularına kapıldı.

Sel sularına kapılan kadınlardan 3'ü ekiplerce kurtarıldı, diğerleri sele kapılarak kayboldu. Daha sonra 7 kadının cesedine ulaşıldı ve Bakırköy Cumhuriyet Savcısı tarafından incelemeye alındı.

İkitelli'deki İSTOÇ yanyolda bulunan tır garajında sele kapılarak hayatını kaybeden 7 kişiyle birlikte ölenlerin sayısı 14'e yükseldi.

İstanbul'da etkili olan yoğun yağış nedeniyle mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları, askeri kurtarma ekiplerinin de desteğiyle sürdürülüyor.

TEM Otoyolu ve E-5 Karayolu'nda sel sularının sürüklediği taşlar da trafikte aksamalara yol açıyor.

Sabah saatlerinde İkitelli Basın Ekspres yolunda aşırı yağışın getirdiği sel nedeniyle çok sayıda araç yolda kaldı. Bazı araçların içindekileriyle sürüklendiği gözlendi. Sabah saatlerinde araçlarıyla yola çıkan ve Başakşehir ile İkitelli'yi TEM Otoyolu'na bağlayan yollarda biriken sel sularında mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekipleri ve iş makineleriyle kurtarılmaya çalışılırken, sel sularının tahliye işlemleri de sürüyor. İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, sel baskının yaşandığı Basın Ekspres yolundaki arama kurtarma çalışmalarına 4 askeri helikopter ve 30'a yakın arama kurtarma botunun katıldığını bildirdi.

FABRİKALAR YAĞMALANIYOR

İstanbul'daki yoğun yağışın ardından sel suları altında kalan iş yerlerinde, yağma olayları görülmeye başladı.

Alınan bilgiye göre, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir'de yoğun yağışla birlikte su altında kalan iş yerlerinden yağma olayları başladı.

Bazı kişilerin özellikle zücaciye ve beyaz eşya dükkanlarıyla, bu tür eşyaların bulunduğu depolara girerek, porselen tabak, ütü, ısıtıcı ve benzeri ürünleri çaldıkları görüldü.

Bu arada, selin olduğu bölgelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ilçe asayiş ekiplerinin yanı sıra, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de sevk edildi.

AYAMAMA DERESİ TEHDİT OLUŞTURUYOR

Yağış nedeniyle debisi yükselen Ayamama Deresi, çevredeki binalar için tehdit oluşturuyor.

İstanbul'da dün akşamdan beri etkili olan yoğun yağış, Ayamama Deresi'nin debisini yükseltmesi nedeniyle dere çevresinde bulanan yerleşim alanlarını su basma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

TEM bağlantı yolu paralelinde ilerleyen Ayamama Deresi, E-5 kara yolunun altından geçerek CNR Fuar alanı, WOW İstanbul Otel ve Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu alanda sel tehlikesi oluşturuyor. Fuar ve otel çalışanları, yükselen suları sürekli kontrol ederek, olası bir baskına karşı önlem almaya çalışıyor.

VODAFONE VERİ SANTRALİ SU ALTINDA

Vodafone Türkiye, İkitelli Basın Ekpres yolu üzerinde bulunan veri santralinin, yoğun yağış nedeniyle bu sabah 07.50 itibariyle kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.

Vodafone Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, İkitelli Basın Ekpres yolu üzerinde bulunan veri santralinin sabah 07.50 itibariyle kullanılamaz hale geldiği belirtilerek, şöyle denildi:

''Bu santralden hizmet alan İstanbul'un Kuzeybatısı ve Trakya bölgesindeki abonelerimizin bir bölümü şu anda iletişim sorunları yaşamaktadır. İlk adım olarak İkitelli binasındaki çalışanlarımız güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir.''

VALİ GÜLER, HAVADAN İNCELEME YAPTI

Sel felaketinin ardından İstanbul Valisi Muammer Güler de İkitelli, Silivri ve Çatalca bölgelerinde havadan inceleme yaptı.

Kurtarma çalışmalarına ise itfaiye 556 personel, 117 araç, 104 motopomp, 30 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 177 personel, 65 araç, İSKİ 106 personel, 43 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 23 personel, 2 bot, 3 adet 4x4 araç, toplam 862 personel 228 araç, 104 motopomp, 32 bot katıldı.

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca, 40 personel, 10 mobil ekip ile bölgeye sıcak yemek ve battaniye gönderildi.

Ekiplerce bölgedeki vatandaşlara, 11 bin adet kumanya, 2 bin 600 kişilik iftarlık, 10 bin adet bardak su, 7 bin kişilik sıcak çorba, 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet, bin adet battaniye, bir gıda tırı, 8 bin çay yardımında bulunuldu.

Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu'nda, Silivri'de taşan derenin önünde, Silivri Belediyesi ek hizmet binasında, Selimpaşa Nikah Salonu önünde de mobil yemek servisi yapıldı.

UÇUŞLARDA AKSAMA YOK

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, İstanbul'daki yoğun yağış nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda alınan önlemlerin artırıldığını, uçuşlarda herhangi bir aksaklık yaşanmadığını ve her üç pistin de açık olduğunu bildirdi.

''GEÇMİŞ OLSUN''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un afet bölgesi yapılıp yapılmayacağı konusunda, ''İş o iş değil. Öncelikli işimiz oradaki baskınları azaltmak can kaybını önlemek, vatandaşlara gereken yardımı desteği vermek. Bir anlamda rahatlatıcı ilk müdahaleleri yapmakla insanlar meşgul. Bir yandan da bunun etkileri kaybolunca hasar tespit yapılmaya başlanıyor. Afet ilanını gerektirecek bir boyutta mıdır diye resim ondan sonra ortaya çıkıyor. Eğer şartlar gerektirirse şüphesiz o da yapılır'' diye konuştu.

Yıldırım, "Sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar" dedi.

"MAĞDURİYET GİDERİLECEK"

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İstanbul'da yaşanan yoğun yağışın ardından, çalışmalar ve yapılan tespitleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kuruluna sunup, vatandaşların mağduriyetini en kısa sürede giderme noktasında gayret içerisinde olduklarını bildirdi.

Demir, Selimpaşa'da incelemelerde bulunmasının ardından, Başbakan Erdoğan'a yaşanan durumla ilgili bilgi verdiklerini kaydetti.

Karadeniz Bölgesinde son 7-8 yıldır yapılan ıslah çalışmalarının, suyu denize kısa sürede ulaştırıcı çalışmaların son derece etkili ve verimli olduğunu gördüklerini belirteren Demir, bu bölgelerde de bunların yapılması gerektiğine işaret etti.

Bu arada, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun İstanbul'un Silivri ve Çatalca ilçelerinde selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacağı bildirildi.

BU SABAH İTİBARİYLE YAĞIŞ DEĞERLERİ

Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, bu sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

İstasyon Pazartesi Salı Çarşamba Toplam (kg)

Terkoz 64.4 75 85 224.4

Kamiloba 3.6 56 136.8 196.4

Çanta 1.2 35.2 71 107.4

İkitelli 14.4 32 181.2 227.6

Büyükada - 17 17.8 34.8

Hadımköy 5.4 35.2 126.2 166.8

AKOM - 33.4 59.4 92.8

Çatalca 30.2 205 2.4 237.6

Florya 6.4 28.8 41.8 77

Kartal - 18.8 - 18.8

Sarıyer - 67 22 89

Kumköy-Kilyos 41.1 25.4 19.7 86.2

Silivri - - - 131

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum