1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Etin üzerine soda saatli bomba
Etin üzerine soda saatli bomba

Etin üzerine soda saatli bomba

Eğer siz ‘Yediklerimi soda içip hazmederim diyorsanız’ yanılıyorsunuz!

A+A-

Söz konusu beslenme olunca her bayram aynı manzara karşımıza çıkıyor: Bol akraba ziyareti, bol ziyafet, tatlılar, ikramlar; kısaca mide ve sindirim sistemimiz tam bir işgalle karşılaşıyor. Hele ki Kurban Bayramı olunca neredeyse dört öğün kırmızı et tüketiyoruz. Her ne kadar 'can boğazdan gelir' denilse de can, boğazdan gidebiliyor! Sadece kalp ve tansiyon hastaları veya yaşlılar değil, sağlıklı olan herkes için böylesi bir beslenme süreci ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. İple çektiğiniz bayram tatiliniz sağlık sorunlarıyla gölgelensin istemiyorsanız uzmanlara kulak vermelisiniz.

KURBAN Bayramı'ndaki dokuz günlük tatile, uzun ziyaretler ve ikramlar eklenince midemiz açısından tehlike çanları çalıyor. Adı üstünde, Kurban Bayramı; et, sofraların olmazsa olmazı... Ancak protein kaynağı olarak vücudumuza pek çok faydası olan bu gıda, tüketiminin artmasıyla beraber zararlı hale geliyor. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları için bu süreç riskli. Yüksek tansiyon ve kalp krizi riski, tehlikelerden bazıları. Sağlık sorunu bulunmayan kişilerde gastrit, hazımsızlık sorunu ortaya çıkıyor.

TEHLİKELİ İÇECEK

HazImsIzlIĞa karşı soda içmek gerek diyorsanız, yanılıyorsunuz. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal uyarıyor: 'Kişiler sodayı içtiklerinde yediklerini hazmedeceklerini düşünüyor. Soda, gazlı bir içecek. Geğirme sırasında hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı kolaylaştırmaz. Soda kalp ve yüksek tansiyon hastaları tarafından kısıtlı tüketilmeli. Çünkü soda mineral ve tuz içerir. Bu içeceğin fazla tüketilmesi tansiyonun daha da yükselmesine yol açar!'

SANCI MI KRİZ Mİ?

DİYAFRAM ve kalp midenin komşusu. Etin aşırı tüketilmesi, gaz birikimine yol açıyor. Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince, sol göğse vuran ağrı, baskı ve kalpte ritim sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılıyor. Kurban Bayramı tatilinde hastanelerin acil servislerine en çok başvuru nedenleri arasında gaz sancıları ilk sırada yer alıyor. Dr. Murat Soysal, kalbin alt yüzeylerindeki kalp krizlerinin hazımsızlık, mide ve karında ağrının yanı sıra şişkinlik belirtilerine neden olabileceğini söylüyor: 'Ancak yine de gerekli incelemeler yapılarak gaz sancısının altında kalp krizinin yatıp yatmadığının araştırılması gerekiyor' diyor.

Kurban Bayramı'nda sağlık açısından en önemli konulardan biri de hayvanın 'uygun koşullarda' kesilmesi.

ETTE KİST RİSKİ

Kontrolsüz kesilen ve önceden kist hidatik hastalığı olan hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde içi sıvı dolu kistler oluşuyor ve bu hastalığa yol açan etken, sindirim kanalı yolu ile insan vücuduna girip akciğer ve karaciğerde kistler oluşturabiliyor. Bu kistler büyüyerek organların çalışmasını zorluyor. Hastalığın bulaştığı kişilerde, karın ağrısı, nefes darlığı, bazen anaflaksi ortaya çıkıyor.

'MADEN SUYU DAHA İYİ'

INTERNATIONAL Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin 'Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et tüketimi ortalama 100 gramı (günde 3-4 köfte kadar) geçmemeli, Sakatat tüketiminden ise kaçınılmalıdır' diyor. Soda ve maden suyunun farklı şeyler olduğuna dikkat çeken İrkin, 'Maden suyu mineraller açısından da zengin olduğu için sodaya nazaran daha iyi bir içecek' açıklamasını yapıyor. İrkin'e göre hazmı kolaylaştırmak için taze et tüketiminden kaçınmalı, et pişirilmeden önce bir gün buzdolabında bekletilmeli.

SORUNSUZ BiR BAYRAM TATiLi iÇiN REHBER
Kurban etini buzdolabında bir gün dinlendirin. Aşırı tüketmeyin. Kalp hastaları ve yüksek kolesterollü hastalarda bu etlerin yenilmesi kriz riski taşır.

Hem öğle hem akşam öğününde sadece et yemeyin, yanında mutlaka sebze ve salata da bulunsun. Böylece etin hazmını kolaylaştırmış olursunuz. Eti mangalda pişirmekten kaçının.

Vitamin B12, gençler için de çok önemlidir. Demir eksikliği oluşmasını önler. O yüzden diyet yapmak adına kırmızı et tüketimi ortadan kaldırmamalılar.

Vitamin B12 eksikliği, unutkanlık, halsizlik, baş dönmesi, el ve ayaklarda uyuşma gibi sorunlara neden olur.

Kurban tatilinde fazla miktarda et tüketimine bağlı olarak kalbin rahatsız olması daha sık görülüyor. Sindirim sırasında dolaşımdaki kanın bir kısmı mideye yöneliyor. Koroner kalp hastalarında damar zaten daralmış oluyor. Kanı kalbin beslenmesine yönlendiremiyor, nispi olarak koroner damarlarda kan azalmasına yol açıyor. Kalp krizi riski artıyor.

(Sabah)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız