1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Evde otur' diyen eşine patron oldu
'Evde otur' diyen eşine patron oldu

'Evde otur' diyen eşine patron oldu

Gazoz parasını Laz markası WASHA'ya yatırdı, 'Evde otur' diyen eşine patron oldu! İşte kökü Karadenizli Selda Tetik'in başarı öyküsü.

A+A-

'Evde otur'
diyen eşine
patron oldu

Bayramlık çikolata kutusu ve arkadaşlarına düğün elbiseleri tasarlarken kendi işini kurmaya karar veren Selda Tetik, 100 TL sermayeyle açtığı atölye ile Türkiye'de yeni bir sektör ortaya çıkardı.

Türkiye'nin önde gelen şirket, cafe, restoran, teknoloji marketleri ve ajanslarına kurumsal kıyafet çözümleri getiren "Washa" markasını oluşturan Selda Tetik, krize rağmen büyüme başarısını göstererek, 'Kadın isterse başaramayacağı iş yoktur' mesajı veriyor.

"Giydiklerimiz aslında ruhumuzun dışa yansımasıdır. Bu durum kurumlar için de geçerli" diyen Tetik, yüzlerce yerli-yabancı müşterisine butik tasarımlar yaparak markaların kurumsallaşmasında önemli bir rol oynuyor. Yeni neslin en önemli tasarımcılarından Tetik, Türkiye'nin köklü firmalarından birinde asistanlıktan yöneticiliğe kadar yükselmesine karşın görevinden istifa edip modaya yönelmeye karar verdi. Tekstil sektörünün krizde olduğu yıllarda kariyerini bırakıp yeni bir serüvene adım atan Tetik bugün kurumsal moda alanında bir marka haline geldi.
24427
'EVİNDE OTUR' DİYEN KOCASINA İNAT ATÖLYE KURDU
Tekstilci bir anne ve eşe sahip olan Tetik, tasarım eğitiminin ardından işe arkadaşlarının evine mobilya, kız arkadaşlarına elbise ve iş yerlerine çikolata kutusu tasarlayarak başladı. Daha sonra bir arkadaşının işletmeleri için tasarım yapıp üretmesini rica ettiğini anlatan Tetik, "Heyecandan bacaklarım titredi. Hemen işi kabul ettim. Üretim olarak ilk eşimden destek istedim. Ama üretim adeti az olduğu için işi üstlenmek istemedi. Eşim bana "firmanın sana ödeyeceği bütçe ne kadarsa ben sana iki katını veriyim hiç uğraşma, git evinde otur" dedi. Fakat iş kafama yatmıştı bir kere. Osmanbey'den kumaşlarımı tedarik edip Kaynarca da ki bir atölyeye değerinin iki katı para ödeyerek tasarımlarımın üretilmesini sağladım. Ortaya çıkan ürün tam bir fiyaskoydu. Sıfır sermaye ile hiç destek almadan, önceden kazandığım ve tasarım yaparak biriktirdiğim paranın tümünü derme çatma bir atölye kurarak Washa'yı açtım. Bugün eşimin sahip olduğu tekstil şirketi dahil pek çok tekstil firmasına iş veriyoruz ve neredeyse İstanbul'da ki tüm birinci sınıf işletmelerinin tekstil ihtiyaçlarını karşılıyoruz" şeklinde konuşuyor.
24428
100 FİRMANIN 98'İ BİZE BAŞVURUYOR
Güzel kıyafetler giymeyi ve gezmeyi çok sevdiğini anlatan Tetik, zevklerini işi haline getirmek için 1 yıllık moda ve tasarım dersleri aldığını belirtiyor. Ardından Mimar Sinan Üniversitesi'nde 2 yıllık Tekstil ve Moda tasarımı bölümünü bitirdiğini dile getiren Tetik o dönemki serüvenini şöyle anlatıyor: "Çocukluğumdan beri hep modaya karşı bir ilgim vardı. Gezmeyi, insanlarla tanışmayı ve güzel elbiseler giymeyi çok seviyordum. Eşim eski demir perde ülkelerine bavul ticareti dediğimiz işi yapıyordu o sıralar. Ben de tekstile girmeye karar verdim. Niyetim eşimle bu işi yapmaktı. Moda evi açmak konusunda kararlıydım ve eşime söyledim. Eşimde o sıralar tekstil ile ilgili ciddi bir çöküş olduğu için bu işe bir bütçe ayırmak istemedi. O yüzden elimdeki 100 TL ile bu işe atıldım. Zamanla yaptığım işler beğenildi ve fısıltı gazetesiyle çok çabuk bir şekilde yayılmaya başladı. Ve artık sağdan soldan her yerden beni arar oldular. Bizim şuan girmediğimiz hiçbir yer yok. Türkiye'de 100 tane 'evet' oluyorsa bunun 98'i bu iş yerinden çıkıyor."

GAZOZ PARASINI LAZCA MARKAYA YATIRDI, MODA DEVİ OLDU
100 YTL sermayeyle kurduğu Washa'yı büyütmek için ciddi çaba sarfettiğini ifade eden Selda Tetik, "Yaptığım bu iş çok pahalı. Buradaki tek bir makinenin fiyatı 60 bin Euro. Bu işi kurmak için kimseden tek kuruş destek almadım. Ben bir süre boyunca kazandığım parayla gazoz dahi almadım yine işime yatırdım. Eşimden bu iş için 1 lira dahi destek almadım. Yaptığım işlerden 10 lira dahi kazandıysam 10 lirayı tekrar işime yatırdım. Kendi personelimin maaşını ödeyecek konuma gelince yeter bu işi ben 3 kişiyle yaparım demedim. Bir beşinci altıncı kişiyi de işe aldım. Kazandığımın hepsini bir anlamda tohuma yatırdım ve dolayısıyla hasadım da daha iyi oldu. Klasik esnaflar gibi yapmadım. Arabamı evimi alıp bir kenara çekilip bu iş bana yeter demedim. Washa Lazca'da "Sakın", "Aman" anlamına geliyor. Neden böyle bir isim seçtim? Çünkü köklerimi ve beni ifade eden bir isim olsun istedim. Üç kuşaktır İstanbul'da olsak bile köklerim Karadeniz'e dayanıyor. Ben farklı olsun istedim" dedi.

CEMİL İPEKÇİ ÇİZMEYİ BİLİR, BEN ÜRETMEYİ
Türkiye'de kurumsal moda'nın henüz tam olarak algılanmadığına dikkat çeken Tetik bu nedenle bireysel modayla uğraşanların kurum çalışanlarını giydirme hatasına düştüklerini söylüyor. Kurumsal moda ile bireysel moda arasında uçurumlar olduğuna dikkat çeken SeldaTetik, Türk Hava Yolları personelinin kıyafetlerini de tasarlayan Cemil İpekçi'nin bu nedenle başarılı bulmadığını söylüyor.

Tetik, "Cemil İpekçi çok başarılı bir tasarımcı, modacı olabilir. Bir beyin cerrahı ile cildiyeci teknik anlamda ikisi de doktor ama alanları farklı. Bu işte böyle bir şey. Bu iş endüstriyel üretime giriyor. Cemil İpekçi'nin uzmanlık alanı ise daha farklı. Belki çizmeliydi ama üretmemeliydi. Üretmek ayrı bir şey. Cemil İpekçi, çöpçüleri de giydirdi. Yine aynı sorun var. Çünkü İpekçi ömrü boyunca hep gelinlik dikti. Kurumsal moda çok yeni ve çok ayrı bir sistem" diyor.

500 BÜYÜK FİRMAYA HİZMET VERİYOR
Aralarında Burger King, Signal, Lipton,Ford ve CocaCola'nın da bulunduğu 500 dev firmanın personelini giydiren Tetik, önümüzdeki süreçte daha fazla firmayla çalışmak için çalışmalarını sürdürüyor. Başarılı çalışmaları sayesinde herkesin küçüldüğü kriz döneminde de büyümeyi başaran Washa Tekstil'in gelecek hedefleri arasında yurtdışına açmak da yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
14 Yorum