1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Fındıkta seferberlik
Fındıkta seferberlik

Fındıkta seferberlik

Türkiye'de fındığın verim ve kalitesini arttırmak için hastalık ve zararlılarla mücadelede seferberlik başlatıldı.

A+A-

Fındık üreticileri, verim ve kalitenin artması için hastalıklarla mücadeleyi öğreniyor.

4 yıl önce uygulamaya konulan Değerli Tarım Projesi kapsamında başta bahçelerde büyük hasara yol açan külleme ve kozalak akarı olmak üzere fındıktaki tüm hastalık ve zararlılara karşı üreticilerin eğitilerek bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Kozalak akarları ve Küllenme hastalığı
Kozalak akarları, kışı, halk arasında gül olarak bilinen tomurcuklarda geçirip, Nisan ortalarından itibaren, sürgün uçlarındaki yeni meyve ve yaprak gözlerine geçmeye başlayarak çoğalıp ve verimi büyük oranda azaltıyor.
Zararlı ile kış döneminde dallardan elle toplanarak mücadele başlatılıp, bir dalda 5 kozalak akarı bulunduğunda Nisan ayından itibaren de kimyasal kullanımı gerekiyor.

Son yıllarda yoğun olarak görülen ve kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçiren küllenme hastalığı, hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte çoğalıp artıyor. Hastalığın şiddetini ve yayılışını azaltmak için düzenli budama ve dip sürgünü temizliği yaparak güneşlenme ve hava sirkülasyonunu sağlıyor.

Yapraklar 2 santimetre çapındaki büyüklüğe ulaştığı anda koruma mücadelesine başlayıp sonrasında ise tekrarlanan farklı etken maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıktan korunmak için büyük önem arz ediyor.

Üreticiler fındık hastalıklarına karşı eğitiliyor
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ferrero Değerli Tarım Direktörü Ersin Arısoy, kozalak akarının bahçelerde yoğun olarak görüldüğüne dikkat çekerek, geçen yıl külleme hastalığının da büyük hasara yol açtığını da hatırlatıp, bu dönemde her iki zararlı ile mücadelede üreticilerin eğitimine ağırlık verdiklerini söyledi. Batı Karadeniz'de Düzce ve Sakarya'da 2 büyük toplantı düzenlediklerini, arazideki Tarım Danışmanı ziraat mühendislerinin de köy köy gezerek üreticilere mücadele yöntemlerini görseller ve broşürler dağıtarak eğitmeyi sürdürdüklerini belirten Ersin Arısoy, "Bizzat üreticilerin ayağına giderek mücadelenin yol ve yöntemlerini anlatıyoruz. Topyekün mücadele için yerel ve ulusal televizyonlarda hastalıklar ve zararlılarla mücadele için hazırladığımız videoları da yayınlayacağız" dedi.

Arısoy, Ferrero olarak, Türk fındığının kalitesi ile veriminin arttırılması için yapılan tüm çalışmalara da destek olduklarını vurgulayarak, mücadelenin fındık üretilen illerde aralıksız devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Ferrero Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Taşkın da, kısa, orta ve uzun vadeli projelerle sorunlara çözüm aradıklarını belirterek, Ordu'da yerli ve yabancı bilim adamlarını buluşturduklarını, önümüzdeki Haziran ayında daha geniş kapsamlı ve etkili bir konferansın da hazırlıklarını sürdürdüklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum