1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Güneş gözlüğü alırken dikkat!
Güneş gözlüğü alırken dikkat!

Güneş gözlüğü alırken dikkat!

Güneş gözlüğünün beklenen faydayı sağlaması için dikkat edilmesi gereken en önemli kural bu:

A+A-

BEKİR KOCA / TRABZON
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Engin Sözen, güneş gözlüğünün, estetik görünüm ve bir aksesuardan öte göz sağlığı açısından çok önemli ve gerekli bir araç olduğunu vurgulayarak özellikle ozon tabakasının incelmesi ve anormal iklim değişikliklerinin göz hastalıkları üzerindeki olumsuz etkilerinin güneş gözlüğünün önemini daha da artırdığını söyledi.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Engin Sözen güneş ışığının gözle görülebilen veya görülemeyen kısımlardan oluştuğunu belirterek atmosferden geçip dünyaya gelen bu ışınların, yaz aylarındaki açık havalarda ve yansımanın fazla olduğu kar ve deniz bulunan yerlerde göze daha fazla etki ettiğini kaydetti.

Normalde ışıkta küçülen göz bebeğinin bu ışığın zararlarını azaltmaya çalışırken ışık fazla geldiğinde bu mekanizmanın yetersiz kalabileceğini dile getiren Dr. Sözen, “Bu zararlı ışınlar, göz merceğinin katarakt olmasına ve retina tabakasının zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca, gözün ön kısmında kornea dediğimiz şeffaf tabakada da yüzeysel hasarlar oluşturabilir. Bu nedenle böyle hava ve yer şartlarında güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü göz sağlığı açısından çok gereklidir. Günümüzde özellikle ozon tabakasının incelmesi ve anormal iklim değişikliklerinin göz hastalıkları üzerindeki olumsuz etkileri güneş gözlüğünün önemini daha da artırmaktadır. Güneş gözlüğü, estetik görünüm ve bir aksesuardan öte göz sağlığı açısından çok önemli ve gerekli bir araçtır. Özellikle ailesinde ultraviyole ışınlarının da etken olduğu sarı nokta hastalığı gibi hastalık hikayesi olan aile bireylerinin güneş gözlüğü kullanması son derece önemlidir” dedi.

“Sahte güneş gözlükleri yarar yerine zarar verebilir”
Güneş gözlüğünün beklenen faydayı sağlaması için, ultraviyole ışığını engelleyici özellikte olan gözlüklerin seçilmesi ve bu özelliğe sahip olmayan sahte güneş gözlüklerinden kaçınılması gerektiğini tavsiye eden Opr. Dr. Engin Sözen, sahte güneş gözlüklerinin göze yarar yerine zarar vereceğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Güneş gözlüğü satın alırken, uzun dönemde göz sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlükleri seçilmelidir. Aksi halde sahte güneş gözlükleri koruma sağlamadığı gibi göze zarar vermektedir. Kullanacağımız güneş gözlüğü mutlaka 'ultraviyole ışığını engelleyici' özellikte olmalıdır. Bu özelliği olmayan güneş gözlüğü sadece fazla ışığın geçmesini engeller ki bu engelleme hiçbir fayda sağlamaz, aksine renkli cam takıldığında göz bebeği küçülmediği için zarar verir. Böylece görünen ışık değilse bile zararlı ultraviyole ışını göz içine bol miktarda girer. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan gözlükler kullanılırsa güneşin zararlı ışınları gözümüzde kızarmaya, uzun süreli kullanılması halinde ise gözde kalıcı zararlara, hatta körlüğe bile neden olabilir. Piyasada ünlü markalı güneş gözlüklerinin taklitleri yapılmaktadır, bu nedenle gözlükler işportacıdan değil, optiklerden alınmalıdır.”

“Kaliteli güneş gözlüğü, ultraviyole ışığını engelleyici özellikte olmalıdır”

Her güneş gözlüğünün ultraviyole ışını tutmayacağına dikkat çeken Dr. Sözen, satın alınacak güneş gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesinin olmasının şart olduğunu vurgulayarak güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: “Güneş gözlüklerinin ultraviyole ya da mor ötesi ışınları önlediğine dair bir sertifikası olmalıdır. Güneş gözlüğü ışığa karşı tutulup aşağı yukarı oynatıldığında camında dalgalanmalar meydana geliyorsa gözlük camı kalitesizdir. Güneş gözlüğü camının gözde tam koruma sağlayabilmesi için, üstten, yandan ve yansıyan ışınlardan da koruyacak şekilde dizayn edilmiş olması uygun olacaktır. Estetik amaçla, yüzden uzakta kalan camlar yeterli koruma sağlamayabilirler. Güneş gözlüğünü bir uzmanın yardımıyla yüz şeklinize göre seçin. Yüze tam oturmayan gözlükler yan kısımlardan sızan zararlı güneşin ışınlarına maruz bırakır. Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olmasına dikkat edilmeli ve camın koyuluk miktarı kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir.”

Güneş gözlüğünün camlarının temizlenirken dikkatli davranılması gerektiğini belirten Dr. Sözen, çiziklerin görüntü kalitesinin bozulmasına ve zararlı ışınların göz içine girmesine neden olabileceğini ifade ederek gözlüğü temizlemek için özel bezlerin kullanılması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız