1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. RİZELİ HOCAYA BÜYÜK VEFA
RİZELİ HOCAYA BÜYÜK VEFA

RİZELİ HOCAYA BÜYÜK VEFA

KARAPAPAK TÜRKLERİ, GÜRCİSTAN’DA KABRİ BULUNAN RİZELİ HOCA MUHAMMED'E SAHİP ÇIKTI

A+A-

Osmanlı devleti zamanında, Rus işgalindeki Borçalı bölgesine gönderilen son imam olan Karadenizli Hoca Muhammed’in kabrine, Karapapak Türkleri sahip çıktı. 

hoca4.jpg

Serhat Boyları Derneği yetkilileri, 2013 yılında Borçalı’nın Koçulu köyüne kurban eti dağıtmaya gittiklerinde, bölgede çok sevilen birisi olan Hoca Muhammed’in kabrinin içler acısı halini gördü. gören Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız, ecdat yadigarına sahip çıkarak, kabri restore ettirdi.

hoca3.jpg

Osmanlı Devleti, Rus işgalinde olan Borçalı’nın Koçulu köyüne Karadenizli Hoca Muhammed’i, halkın asimile olmaması ve dini bilgileri unutmamaları için gönderilmişti.

Karapapak Türkleri için büyük öneme sahip olan, 1906-1953 yılları arasında Gürcistan’ın Borçalı bölgesinde yaşayan Hoca Muhammed sadece imamlık yapmamış, aynı zamanda şiir yazarak bölge kültürünü ayakta tutmuştur. Bölgedeki insanların Hoca Muhammed’i önemsemelerinin bir sebebi de sevdiği kıza yazmış olduğu “ Ay Minaye” şiirinin çok sevilip herkes tarafından söylenmesidir.

hoca2-001.jpg

“OZANLARIN YETİŞMESİNDE KATKILARI OLMUŞ”

Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız, “3 yıl önce Koçulu köyüne 1890 yılında Rize’den buraya dini eğitim vermek için önemli bir şahsiyet gelmiştir. Onun adı da Hoca Muhammed’dir. Dini eğitim ile birlikte ozanların yetişmesinde çok ciddi katkıları olmuş. Bana bu şahsın mezarını ziyaret edelim dediler. Geldiğimizde gördük ki mezarlığın durumu içler acısıydı" dedi.

“ECDAT YADİGARINI UNUTTURMAMAK İÇİN GELDİK”

Yıldız, “Mezarı bakımsızdı, biz de ecdat yadigarını unutmamak ve unutturmamak için geldik. Buradan geçenler burada bir Osmanlı torunu olduğunu bilsinler, bir dua okusunlar diye bu restorasyonu yaptık. Onlar burada ciddi hizmetler yapmışlar biz de onlara layık bir torun olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

hoca1.jpg

Borçalı bölgesinin Karapapak Türklerinin Aksakalı (bilge kişi) olarak kabul edilen Derviş Osman, “Hoca Muhammed’in adının her zaman anılması için onun yaşadığı köyde her yıl onun anmak için bir gün düzenleniyor. Bu etkinliğe katılmak ve onu anmak çok önemli bir ziyaret gibidir. Ama öyle ziyaret yerleri vardır ki ziyaret içinde ziyarettir. Muhammet Yıldız’ın bize onu sağlamasıdır güzel olan. Her yıl onu anma gününde Türkiye’ye canlı telefon bağlantısı yaparız. Etkinliklerde ozanlar, öğrenciler, onun yolunu yeni nesillere anlatıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum