1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Heliski'de Türkiye dünyada ilk 10'da!
Heliski'de Türkiye dünyada ilk 10'da!

Heliski'de Türkiye dünyada ilk 10'da!

Türkiye Helikopter Kayağı'nda (Heliski) dünyada en çok tercih edilen 10 ülkeden bir tanesi olma özelliği taşıyor.

A+A-

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kaçkar Dağı eteklerinde yaklaşık 12 yıldır yapılan Heliski'nin bazı yönleri fazla bilinmiyor.

heliski3-002.jpg

Türkiye’de Helikayak organizasyonlarına ev sahipliği yapan Güneydoğu Havacılık Firması’ndan alınan bilgilere göre, Helikayak, dünyaca bilinen adı ile Heliski ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere onlarca ülkede yaklaşık 50 yıldır yapılıyor.

Dünyada bilinen en elit spor dalları arasında yer alan Helikayak tam anlamı ile sporcuların helikopterle daha önceden belirlenmiş, hiç kayılmamış kayak parkurlarına helikopterle bırakılarak parkur bitiminde yine helikopterle alınmaları anlamına geliyor.

Dünyada 50 yıldır yapılan Helikayak sporu Türkiye’de ise 12 yıldır yapılıyor. Türkiye’de ilk 5 yıl tamamen yabancı pilotlar ve yabancı organizasyon firmaları tarafından yapılan helikayak etkinlikleri 7 yıldır ise Türk pilotları ve Türk firmaları ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Türkiye helikayak faaliyetlerinde son yıllarda ciddi başarılar elde ederek kısa sürede dünyada en tercih edilen 10 ülke arasına girmeyi başardı.

helsiki1.jpg

YÜKSEK GÜVENLİK
Dünyanın en elit, pahalı ve tehlikeli sporlarından bir tanesi olan Helikayak, dışarıdan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye’de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli bir çok izni almak zorunda.

heliski2-002.jpg

Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışında hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Sporcular ayrıca çığ risklerine karşı sırtlarında airbağ çantaları ile kayıyorlar.
Rize’de her yıl yaklaşık 100-150 arasında profesyonel kayakçı Rize’ye gelerek bir hafta boyunca helikayak yapıyor. Rize’de bir kayakçının bir haftalık helikayak maliyeti ise ile yaklaşık 10 bin dolar civarında. Rize’de helikayak yapan sporcuların neredeyse tamamını yabancı sporcular oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum