1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Hopa, Kürt haritasının neresinde?
Hopa, Kürt haritasının neresinde?

Hopa, Kürt haritasının neresinde?

AB desteğiyle Hopa'nın kardeş kenti olmaya hazırlanan Diyarbakır'ın Kayapınar belediyesi'nden Kürdistan haritalı havuz skandalı!

A+A-

Artvin'in Hopa ilçesiyle AB fonundan faydalanarak "Kültürler Buluşuyor" projesi kapsamında kardeş şehir olmak için çalışma başlatan Diyarbakır'ın DTP’li Kayapınar Belde Belediyesi, 400 bin YTL'ye inşa ettiği bir parka, sözde Kürdistan haritası şeklinde süs havuzu yaptırdı.
Havuzun çevresinde yer alan ve Irak, İran, Suriye ve Türkiye olmak üzere 4 parçaya bölünen sözde Kürdistan’ı simgelediği öne sürülen 4 yapay şelaleden akan suların, Kürdistan haritasına benzeyen havuza akması sağlandı. Kayapınar Belediye Başkanı DTP'li Zülküf Karatekin, havuzun Kürdistan haritasına benzetilmesi, “Böyle anlayışlar, böyle yorumlar ve varsayımları art niyetli olarak değerlendiriyorum. Havuzun girintili ve çıkıntılı olmasındaki asıl amaç tamamen doğallığı vermek içindir” dedi.
Diyarbakır’ın Kayapınar Beldesi’nin DTP’li Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, beldede yaptırdığı parkın içine, sözde Kürdistan haritasına benzediği tartışılan bir de süs havuzu inşa ettirdi. Beldenin Selahattin-i Eyyubi Bulvarı ile Fırat Bulvarı’nın kesiştiği noktada yer alan ve daha önce hazineye ait iken Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen arazi, belediyenin imar planında yeşil alan içinde kalması nedeniyle, söz konusu alana belediye tarafından imar uygulaması yapıldı. Alanın belediye adına tescil ettirilmesinden sonra geçen yıl Kayapınar Belediyesi tarafından park olarak yapımına başlandı. Yüzde 65’i tamamlanan ve bu yılın Nisan ayında hizmete açılması planlanan parkın ortasına sözde Kürdistan haritasına benzetilen bir havuz inşa edildi. Parkın 4 köşesine ise 4 yapay şelale yapıldı. Bu şelalelerin de sözde Kürdistan’ın İran, Irak, Suriye ve Türkiye içinde kalan 4 parçasını simgelediği öne sürüldü. Şelaleler, sularının Kürdistan haritasına benzetilen havuz içine akıtılacak ması için kanallar yapıldı.
BAŞKAN: BENZETME MAKSATLI
Eski Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı olan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, parkın özellikleri olan bir park olduğunu, içinde şelale, oturma yerleri, çocuk oyun alanları, mini amfi tiyatro, ahşap kafeterya bulunduğunu söyledi. Parkın peyzaja ve teknik kriterlere uygun biçimde dizayn edildiğini belirten Karatekin, parka sözde Kürdistan haritası şeklinde havuz inşa edilmesiyle ilgili de şunları söyledi: “Bunun farklı noktalara çekilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Eminim bu güzel parkı Kayapınarlı'ların hizmetine sunacağız. İhale bedeli 400 bin YTL’dir. Projesi de bize aittir. Kendimiz yaptık. Teknik desteğini ise Viranşehir Belediyesi'nden 2 peyzaj mimarına yaptırdık. Onların da önerisi ve büyük desteğiyle yaptık ve kendimiz yaptığımız için projeye para vermedik. Bu alan kentin gözde bir noktası olduğu için park yapıldı. Böyle anlayışlar, böyle yorumlar ve varsayımları art niyetli olarak değerlendiriyorum. Biz bunları yaparken gerçekten o bölgeye iyi bir hizmet vermek için yaptık. Su ve şelale sesinden insanlar faydalansın diye yaptık. Kuşkusuz havuzun girintili ve çıkıntılı olmasındaki asıl amaç tamamen doğallığı vermek içindir. O alışılmış klasik, dikdörtgen ve yuvarlak şekilleri kırmak ve biraz doğal görüntü kazandırmak maksadıyla yapılmış bir havuzdur. Bunu başka maksatla yorumlamak doğru değildir. Tamamen bilimselliğe, doğaya, bizim yaptığımız hizmet anlayışına aykırı bir şeydir. Bunun kasıtlı bir söylenti olduğunu ve yıpratma kampanyası olduğunu düşünüyorum.” (HÜRRİYET)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
19 Yorum