1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA

  3. Kaçak avcılık yaban hayatı bitirdi
Kaçak avcılık yaban hayatı bitirdi

Kaçak avcılık yaban hayatı bitirdi

Kaçak avlanmanın yaban hayatı ciddi şekilde tehdit ettiği belirtilerek, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi istendi.

A+A-

Yaban Hayatı Uzmanı Şağdan Başkaya, yaban hayatı bakımından önemli bir populasyonu barındıran Trabzon’da yoğun ve kaçak avcılığın ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Uzmanı Başkaya, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği yerde bulunan Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye’nin sahip olduğu bu zenginliğin Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’da da kendini gösterdiğini belirten Başkaya, Trabzon ilinin deniz, orman, dağ veya sulak alan gibi birçok değişik yaşam alanında yaşayan hem yerli yaban hayvanı ve hem de göçmen türleri barındırdığını kaydetti.
Trabzon’daki değişik ekosistemlerde yaşayan çok sayıdaki yaban hayvanının koruma altında bulunduğunu dile getiren Başkaya, “Trabzon’da yaşayan ayı, kurt, vaşak, tilki, geyik, karaca, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, su samuru, ağaç ve kaya sansarı, gelincik, porsuk, tavşan, cüce yarasa, altın kartal, atmaca, şahin, gezgin doğan, sakallı akbaba, çulluk, bıldırcın, dağ horozu, ur keklik, turna, yeşilbaş ördek, boz kaz, bülbül, dağ alası, sazan balığı, karabalık, sarı yılan, su yılanı, kocabaş yılanı, Trabzon kertenkelesi, ova kurbağası, ağaç kurbağası ve şeritli semender gibi hayvanların bir çoğu koruma altına alınmıştır. Bıldırcın, çulluk, yeşilbaş ördek gibi bazı av kuşu türleri, hamsi, palamut balığı gibi bazı balık türleri ile yaban domuzu, tilki gibi bazı memeli türlerinin yılın belli zamanlarında avlanmaları serbesttir. Diğer çoğu yaban hayvanı ise tüm yıl koruma altındadır. Bunlardan dağ horozu ilimizin koruma altında olan ve en bilinen türlerinden birisidir. Bir zamanlar Zigana dağ yolunun geçtiği yerlerde bulunduğu bilinen bu kuş türü daha sonra kaybolmuş, diğer bulunduğu birçok yerde de özellikle kaçak avcılıktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır” dedi.
Yaban hayatı ve hayvan türlerini tehdit eden faktörlerin bütün dünyada benzerlik gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Başkaya, “Bunlar, yaşam ortamlarının bozulması, parçalanması ve yok olması, kaçak avcılık, hayvanların yasadışı ticareti, yabancı-egzotik türler olarak tanımlanan ve doğal yaşam ortamı dışından gelen, alanı istila etme tehlikesi bulunan türler, toprak, su ve hava kirliliği ve devamında küresel düzeyde iklimsel değişmelerdir. İlimizde ise bu konudaki en önemli tehditler ise yaşam alanlarının tahribi ile yoğun ve kaçak avcılıktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız