1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kalp hastalarına sıcak ve nemli hava uyarısı
Kalp hastalarına sıcak ve nemli hava uyarısı

Kalp hastalarına sıcak ve nemli hava uyarısı

Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Ziyrek’ten kalp hastalarına sıcak hava uyarısı...

A+A-

TRABZON ÖZEL YILDIZLIGÜVEN HASTANESİ KARDİYOLOJİ UZMANI DR. MURAT ZİYREK: "SICAK HAVA, KALP KRİZLERİNİ VE İNME RİSKİNİ ARTIRIR. SICAK HAVAYA MARUZ KALAN VUCUDUMUZ KENDİSİNİ SOĞUTABİLMEK İÇİN YOĞUN BİR ŞEKİLDE TERLER"

BEKİR KOCA
Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Ziyrek, yaz aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarında ve havadaki nem miktarındaki artışın kalp ve damar sağlığı için sorun oluşturduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Sıcak havanın kalp krizlerini ve inme riskini artırdığına dikkat çeken Dr. Ziyrek, "Kalp ve damar hastalıkları, gelişmiş toplumlardaki ölüm nedenleri arasında ilk sırayı almaktadır. Kalp ve damar sisteminin en sık görülen hastalıkları ise hipertansiyon ve ateroskleroz (damar sertliği) bağlı olarak gelişen damar tıkanıklıklarıdır. Yaz aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarında ve havadaki nem miktarındaki artış kalp ve damar sağlığı için sorun oluşturabilmektedir. Sıcak hava kalp krizlerini ve inme riskini arttırmaktadır. Sıcak havaya maruz kalan vücudumuz kendisini soğutabilmek için yoğun bir şekilde terler. Ancak bu terleme ile kaybedilen sıvı yerine konulmadığı takdirde kanın miktarı azalırken konsantrasyonu artar. Kalbimiz azalan kanı vücudumuzda dolaştırabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ki bu kalp için ilave bir iş demektir. Ayrıca koyulaşan kan ile pıhtılaşmaya yatkınlıkta artar" dedi.

Sıcakla beraber vucuttaki sıvı kaybının azaldığını belirten Dr. Ziyrek, bol su tüketilmesi uyarısında bulunarak, "Sıcak havanın neden olduğu bir diğer sorun ise sıcakla beraber sıvı kaybının yanı sıra damarlarda meydana gelen genişlemenin neden olabileceği tansiyon düşüşleridir. Bu nedenle sıcak havaların kendini iyice hissettirdiği şu günlerde özellikle kalp ve damar hastalığı olan, stenti olan veya protez kalp kapağı olan hastalar bol sıvı tüketmelidir. Ancak burada tüketeceğimiz sıvıların seçimide önemlidir. Özellikle alkol içeren içecekler sanılanın aksine sıvı kaybını daha da arttırabileceğinden tercih edilmemelidir. Bunun yerine şeker veya tuz içeren limonata, ayran gibi elektrolit içereği de olan içeceklerin tercih edilmesi önerilir" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız