1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Karadeniz’in efsunlu müzisyeni
Karadeniz’in efsunlu müzisyeni

Karadeniz’in efsunlu müzisyeni

Usta müzisyen Selim Bölükbaşı İstanbul'da Karadeniz’in ritmini dinleyenlerine sunacak.

A+A-

Fatih Sultan Kar
Selim Bölükbaşı’nı Kazım Koyuncu ile tanıdık. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu, bütün enstrümanları çalabilme yeteneğine sahip, yaptığı film müzikleriyle milyonların gönlünde yer eden efsunlu bir müzisyen.

Kumlu Ahmet, Remzi Bekar, Paşa Canca gibi bir çok usta isimden dinlediği tulum sesini daha gür bir şekilde yarınlara taşımayı hedefleyen Selim Bölükbaşı, müzik yolculuğunu Volkan Konak ile birlikte sürdürüyor

Kazım Koyuncu’nun dünyanın en yakışıklı, güzel çalan kemençecisi olarak nitelendirdiği ve kendisiyle çalıştığı için “Ne kadar şanslıyım değil mi?” diyerek onurlandırdığı Selim Bölükbaşı, 14 Nisan 2010 tarihinde Beyoğlu Jolly Joker Balans’ta sahne alacak ve Karadeniz’in ritmini dinleyenlerine sunacak.

İlk müzik deneyimlerini annesinden aldı

Aslen Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Tütüncüler (Talvat) köyünden olan Selim Bölükbaşı, 1980 yılında Üsküdar'da dünyaya geldi. Müziğe annesinin de bağlama çalmasının etkisiyle 9 yaşında başladı. Yıllarca bağlama, klavye ve ritim sazlarla müzik yapmaya çalışan Bölükbaşı, 17 yaşında tulum çalmayı öğrendi. Tulumu öğrenme aşamasında Laz kültürü ve Karadeniz müziği hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığı için çeşitli zorluklar yaşadı, hatta ilk zamanlar tulumu yanlış teknikle çaldı.

28573

Laz kültürü ve Karadeniz müziğine büyük katkıları oldu

Zaman içerisinde kendisini geliştirip tulumu doğru teknikle çalmayı öğrendiği gibi Laz müziğine de katkıları oldu. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı mezunu olan Bölükbaşı, lisans eğitimine başladığı yıllarda Laz müziği yapan Birol Topaloğlu ile tanıştı ve kendisine bir yıl kadar vokalde eşlik etti. Bu sırada tulum çalma tekniğini geliştirerek sanatçıya eşlik etmeye başladı.

Tulum üzerine devrim niteliğinde yenilikler yaptı

Tulum üzerine yenilik getirmek adına çalışmalara başladı ve birkaç sene içinde devrim niteliğindeki değişiklikleri yaparak tulumu daha da ileriye götürecek projelerde yer aldı. Ayrıca ‘Sultan’s of the Dance’ ‘Anatolia’ ‘Şaman’ ‘Anadolu Ateşi’ gibi halk oyunları projelerine eşlik etti. Birol Topaloğlu ile birlikte İskoç ‘Hevia’ grubuyla tarihte ilk gayda ve tulum düetini Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirdi.

Kazım Koyuncu ile müzik yolculuğu

2001 yılında Kazım Koyuncu ile birlikte çalışmaya başladı. Kazım Koyuncu’nun ısrarıyla 2 ay gibi kısa sürede kemençe de çalmaya başladı. Koyuncu’nun ‘Hayde’ isimli albümünde ‘Selimina’ adlı destânın enstrümantal bölümünün bestesini yaptı.

Film müziklerine renk kattı

Kazım Koyuncu ile birlikte “Gülbeyaz” dizi müziklerinde yer aldı. Bu arada müzisyen arkadaşı Cafer İşleyen ile birlikte ATV’de yayınlanan “Kuşdili” adlı televizyon dizisinin müziklerini yaptı. Yine Cafer İşleyen ile birlikte ‘Sen Ne Dilersen’, ‘Çinliler Geliyor’ adlı Sinema filmlerinin, ‘Kilit’ adlı televizyon filminin müziklerini yaptı. Star TV de yayınlanan ‘Kaybolan Yıllar’, Kanal D de yayınlanan ‘Sultan Makamı’ adlı dizilerde de müziklere sesiyle eşlik etti. Bütün bunların dışında ‘Tekfen Filarmoni Orkestrası’na Kemençe ile eşlik ederek Türkiye’de batı müziği ile Kemençe sentezi adına bir ilke daha imza attı.

Tulum ve kemençe ile her makamda ezgiler

Tulum ve kemençe üzerindeki yenilikleri ve farklı çalım tekniğiyle tanınan Bölükbaşı, tulumda tüm seslerin tam entonasyonlu hallerini geliştirdi ve hicaz, kürdî, nihavent, saba, hüseynî, rast gibi makamları çalabilen tulumlar yaptı. Yapmış olduğu değişiklikler sayesinde artık herkesin (özellikle bayan sanatçıların) rahatlıkla sahnede tulum çalabileceğini ifade ederek geliştirdiği tekniklerle makam sorununu ortadan kaldırdı. Kemençe adına ise Oktav Kemençe ve Kemençello adını verdiği bas kemençeyi yaptı. Tulum ve kemençede yapılan bu yeniliklere birçok insanın karşı çıkmasına karşın kendisi yapılan tüm yeniliklerin arkasında durarak Karadeniz müziğinin gelişmesi için çalma teknikleri ve enstrüman yapımı konularında çalışmalarına devam ediyor. ‘Karadeniz müziği ile yapamayacağınız müzik yok. Rock, Raggae, Jazz müthiş olur. Tabii bu çalışmaların da bilinçli bir şekilde yapılması en önemli nokta’ sözleriyle Karadeniz müziğiyle ilgili olan yenilikçi ve ilerlemeci tavrını ifade eden Selim Bölükbaşı şu anda sanatçı Volkan Konak’la çalışıyor.

"Bugün tanınıyor olmamı büyük oranda Kazım Koyuncu’ya borçluyum"

Selim Bölükbaşı, Kazım Koyuncu ile yaptığı müzik yolcuğunun kendisine çok şey kazandırdığını belirtiyor ve ekliyor: “Müzik tecrübesi ondan ve ondan aldığım müziğe bakış bana çok şey kazandırdı. Müzikte bir yerlere gelebilmek için en az on yıl tecrübe almanız gerekir. On yıllık tecrübeyi, ben ondan üç yılda aldım. Hayata, müziğe bakış ve insanlık adına kendisinden çok şey öğrendim. Kazım’ı sonsuza uğurlarken ben ağabeyimi kaybettim. Selim bizim çocuğumuz derdi. Bugün biraz da olsun tanınıyorsam bunun büyük bir kısmını Kazım Koyuncu’ya borçluyum. Kazım ağabeyin farklı bir bakış açısı vardı. Ben üniversite konserleri vermek istiyorum, gerekirse hiç para almadan ücretsiz üniversite konserlerine çıkmak istiyorum, oradan bir kişinin aklında başka bir yol açabilirsem benim için en büyük kazanç budur derdi. Biz bunları gördük ondan. Ondan dolayı gençlerin sevgisi çok büyüktür Kazım ağabeye.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
10 Yorum