1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Kimyasal gübre, Rize'de toprağı ve çevreyi bitirdi!
Kimyasal gübre, Rize'de toprağı ve çevreyi bitirdi!

Kimyasal gübre, Rize'de toprağı ve çevreyi bitirdi!

TEMA Vakfı Rize Şubesi Başkanı Nevzat Özer, çay tarımında kullanılan kimyasal gübrelemede aşırı ve yanlış kullanımın çay tarımının geleceğini tehlikeye sürüklediğini açıkladı.

A+A-

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 1940 ile 1970 yılları arasında çay tarımında organik gübre kullanıldığını belirten Özer, 1970’li yıllardan sonra ise yoğun asitli amonyum sülfat gübresi kullanıldığına dikkat çekti.

Özer “1990’lı yıllara gelindiğinde çay topraklarının büyük bölümünün şiddetli bir asitleşmenin tehdidine girdiği görülmüş, bunun üzerine 25-5-10 kompoze gübresi tavsiye edilmiş ve kullanılmaya başlanılmıştır.

Ne yazık ki bugün çay topraklarının sadece yarısında bu gübre kullanılmaktadır.Çay topraklarını asitleştiren, topraktaki sudaki canlı yaşamı yok eden amonyum sülfat, nitrat gibi gübreler kullanılmaya devam edilmektedir. Önerilen gübre, dekara 70 kg civarındadır. Oysa üreticilerin yüzde 85’i dekara 100 kg'dan fazla kimyasal gübre kullanmaktadır. Rize ortalaması dekara 138 kg'dır” dedi.

GÜBRE YANLIŞ VERİLİYOR
Özer, gübre kullanımındaki yanlışlara dikkat çekerek “Gübre bitkinin üzerine serpilerek veriliyor. Serpilen gübrenin üçte biri buharlaşarak atmosfere karışıyor, yani boşa gidiyor, havamızı kirletiyor, sera gazı oluşturuyor. Diğer üçte biri yıkanarak yeraltı sularına ve derelere karışıyor, sularımızı kirletiyor. Toprağa karışan son üçte birlik kısımdan ise toprak canlıları azaldığı için bitki yeterince yaralanamıyor. Gübreleme sezonun yoğun bir şekilde sürdüğü şu günlerde bizlere en güzel çayları sunan üreticilerimize bir kez daha hatırlatıyoruz ki; Öncelikle organik gübreleri tercih edin. Kimyasal gübre kullanıyorsanız akademisyenler ve devlet kuruluşlarınca da tavsiye edilen 25.5.10 çay gübresini tercih edin. Toprak asitliğini artıran Amonyum Sülfat gibi gübreleri kullanmayın. Dekara 70 kg dan fazla gübre vermeyin. Gübreyi ikiye bölün, Mart-Nisan da yarısını, birinci sürgün sonrası diğer yarısını verin. Gübreyi bitkinin kök bölgesine, mümkün olduğu kadar toprağın 3-4 cm içerisine verin. Budanmış alanlarda toprağı mutlaka havalandırın, budama atıklarını küçülterek bahçede bırakın, fabrikalardaki üretim atığı çay çöplerini olgunlaştırarak bu alanlara verin. Yeşil gübre, hayvan gübresi, kompostlarla toprağı destekleyin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum