1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. MHP PAZAR BELEDİYE BAŞKANLIĞINI İSTİYOR
MHP PAZAR BELEDİYE BAŞKANLIĞINI İSTİYOR

MHP PAZAR BELEDİYE BAŞKANLIĞINI İSTİYOR

Mahalli seçimlere doğru ilçe başkanları Pazar53'e çalışmalarını değerlendiriyor. MHP Pazar İlçe Başkanı Ziya Üstbaş, seçim sürecini böyle değerlendirdi:

A+A-

2014 Mahalli İdareler Seçimine 7 aydan daha kısa bir süre kala siyasi hareketlilik ivme kazanmaya başladı.

Siyasi partilerde daha çok aday adaylığı konusunda bir kıpırdanma yaşanırken siyasi kulisler de hızlandı.

Pazar53 olarak Pazar'da daha önce iktidar ve muhalefet partilerinin ilçe başkanlarıyla yaptığımız röportaj serisinin devamında bu kez konuğumuz Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Pazar İlçe Başkanı Ziya Üstbaş oldu.

Siyasi çalışmalarıyla ilgili gelinen noktada nasıl bir strateji izleyeceklerini anlatan Üstbaş, MHP'nin Pazar'da önemli bir oy potansiyeline ulaştığını, artık bundan sonraki hedeflerinin ise belediye başkanı çıkarmak olduğunu söyledi.

Üstbaş, Pazar halkından 1 kez olsun MHP'yi denemelerini isteyerek, Borçka Belediyesi'ni örnek gösterdi.

mhp1.20130805010325.jpg

İşte MHP Pazar İlçe Başkanı Sayın Ziya Üstbaş ile yaptığımız röportaj:

Seçimler yaklaşırken MHP olarak Pazar’da iddianız nedir? Geçen dönemde Pazar’da oylarınızı büyük oranda artırmıştınız. Önümüzdeki mahalli idareler seçiminde Pazar’da hedefiniz nedir?

— Bu döneme gelmeden önce aslında Milliyetçi Hareket Partisi Pazar’da belediye başkan adayı çıkardığı yıllardan beri her dönem sürekli oylarını artırmıştır. Sadece bir dönemde düşüş olmuştur. O zaman da Milliyetçi Hareket Partisi kendini öz eleştiriye tabi tutmuştur. Dışarıdan gelme adayla bu işin olmayacağı anlaşılmıştır. Akabinde yapılan ilk seçimde de 1200’e yakın oy almışız. Milliyetçi Hareket Partisi artık bundan sonra Pazar’da belediye başkan adayı göstermek açısından değil, belediyeyi almak için bir ekip kuruyor. Bu hedefle aday gösterecek. Bu bağlamda Milliyetçi Hareket Partisi seçimlere gayet ciddi ve iddialı hazırlanıyor. Hatta şu anda 2 tane devlet memuru arkadaşımız vardır aday adayı olmak isteyen. Emekli 3 arkadaşımız var. Hatta bunun dışında ismi bize gelen arkadaşlarımız var. MHP bu dönem aday adayı bazında biraz yoğunluk yaşayacak gibi geliyor. Bizde aday adayı fazla olsa bile en ufak sıkıntı ve kırgınlık kesinlikle olmaz. Bütün aday adayı arkadaşlarımızla beraber bu seçimlere gayet ciddi hazırlanacağız. Bu seçimi almak adına hazırlanıyoruz. Bir de Pazar insanının MHP’yi tercih etmesi gerekir. Çünkü MHP dışında bugüne kadar burada seçilen belediye başkanı kardeşlerim, ağabeylerim, amcalarımız Pazar’a bir şey veremediler. Pazar, sahildeki ilçeler arasında en gelişmemiş şehir konumunda. Bizi denesinler. Bizim 4 dönemdir hemen yanı başımızda Borçka’da değerli bir belediye başkanı kardeşimiz var. Görsünler MHP belediyesi ne yapıyor. 4 dönemdir belediye başkanı. Şimdi Pazar halkının MHP’yi denemesi lazım. Eğer hizmet isteniyorsa Pazar’da değişiklik isteniyorsa, görünüm itibariyle bir şeyler isteniyorsa MHP’yi Pazar halkının denemesinde fayda vardır diye düşünüyorum.

Pazar’da gördüğünüz en önemli eksiklik ne? Pazar’da şu eksiklik vardır ve biz geldiğimizde ilk olarak bunu değiştireceğiz dediğiniz bir konu var mı?

— Bir defa, birinci eksiklik; Pazar şehir değil. Allah razı olsun emeği geçenlerden; yüksekokulumuz oldu, şimdi fakülte oluyor. Buraya gelip de öğrencilerimizi ağırlayacağımız bir yerimiz yok. Oturacak, dolaşacak yerleri yok. Böyle bir turizm kentinde bir vatandaşın ailesiyle birlikte çay içebileceği yer yok. Şehir merkezini dolaşıyoruz; Pazar şehir merkezinden başka her şeye benziyor. Araba mezbeleliği içinde duruyor. Dükkân önündeki karmaşalarda, vatandaşın nereden geçeceği belli değil. Gece sokağa çıkamıyoruz ailece. Ben 43 senedir bu ilçede yaşıyorum. Pazar önce merkez olarak bir şehir olması lazım, şehir ismini alması lazım.

Gece sokağa çıkamama sebebi ne?

— Sokaklarımız itilmiş kakılmış, köhne bir vaziyette. Karanlık duruyor. Güzel bir yerleşim planı yapılmamış. Işıklandırmalarımız yok.

Asayiş, huzur konusunda bir sıkıntı gözüküyor mu?

— Asayiş, huzur konusunda son dönemde fazla endişe edilecek bir durum yok. Şu andaki durum çok vahim değil, iyidir Allah’a şükür. Fakat Pazar’da şehir görünümünü alabilecek bir şekilde, gelecek olan belediye başkanı, bunu inşallah MHP yapacak. Şehir merkezini, bir şehir görünümüne kavuşturacak. Şu anda Pazar terk edilmiş bir köyü anımsatıyor. Başka bir şey değil.

mhp8.jpg

İktidar Belediyesi, marka şehirler vaadiyle seçimlere girdi. Pazar’da bu anlamda yapılan faaliyetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

— MHP iktidar partisinden hemen 1 saat sonra meydanda miting yaptı. Burada iktidar partisinin bakanları, milletvekilleri geldiler, Pazar’a bir şeyleri taahhüt ettiler. Şimdi ben baktığım zaman, birkaç mahalle yolunda betonlama çalışmaları olmuştur. Tabii ki bunun daha bir mali külfetinin bilgisini almış da eğilim belediyeden ancak almış olduğum duyumlara göre epeyce bir borçlanmayla olmuştur. Yani gelecek olan belediye başkanının bütçesinden bu yolların yapıldığı gibime geliyor.   Şimdi niye yapılmıyor dediğiniz zaman, bu bir ekip işidir. Pazar Belediyesinde ben her zaman söylüyorum, Ahmet başkan özverili bir arkadaşımız. Belki bir şeyler yapmak ister ama bu bir ekip işidir. Ahmet başkanımız demek ki iyi bir ekip kuramamıştır. Teşkilat bazında partiden de gereken desteği mi alamamıştır onu ben, iç sorunlarıdır çok iyi bilemeyeceğim ama MHP şunu görüyor: Pazar’da belediye anlayışı açısından bir şeyler yapılamıyor. Tabii ki ufak tefek yatırımlar olur. Bunlar 10–12 senedir mevcut tek başına bir iktidar var. Okulu, şunu, bunu yapılır. Buna bir şey dediğimiz yoktur ama belediye bazında Pazar Belediyesi, geçmişte CHP belediyesi döneminde de keza aynı, bunlar sınıfta kalmıştır.  Pazar’da yapılan şeyler belli. Birisi bir yerde baraka yapıyor birisi bir yerde baraka yıkıyor. Yani bunlar, şu anda vatandaşın huzur içerisinde sokakta gezebilmesi, dolaşabilmesi, güzel bir şehrin kokusunu, nefesini alabileceği bir huzuru vatandaşa verememişlerdir. Bu bir gerçek.

Belediye anlamında eleştirilerinizi yaptınız. İktidar partisi teşkilatının Pazar’a yatırım bazında yeterli anlamda sahip çıktığına inanıyor musunuz? Nelerin olması gerekirdi size göre?

— Pazar’da iktidar kimse olamadı bugüne kadar. Sürekli olarak belirli güçler oldu. Ben 43 yıldır bu ilçede yaşıyorum, iktidar olanlar hep aynı kişiler, aynı kategorideki insanlar. Ben şimdi AK parti ilçe teşkilatını kötülemek amacıyla da söylemiyorum ama bu bir gerçek. Ak Parti ilçe teşkilatı Pazar’da pek hizmet verememiştir. Keza daha önceki mülki amirimizin etkisi altında kalıp ezilmiştir. Şimdi görüyorum da ilçemize 10–12 yıldır ciddi bağlamda bir yatırım olmamıştır. Köy yollarımızın genişlemesi olmuş öyle kalmış. Vatandaş genişlemiş yolda birileri bahçeyi kazmış birilerinin evi çökmüş vesaire. Yani bu bağlamda Pazar’da ciddi anlamda AKP Pazar’a yatırım yapamamıştır. AKP Pazar’da vatandaşa hizmet sunamamış. İktidarın nimetlerini Pazar görememiş ama gören ilçelerimiz vardır. Bunu da inkâr etmemek lazım. Pazar’da eksiklik var. Bu artık herkes kendine düşen hissesini alması lazım. Birilerinin herhangi bir şekilde aleyhinde konuşmak için bunları söylemiyorum. 

Pazarın Hamidiye’ye doğru genişlemesini nasıl buluyorsunuz? Hamidiye’ye bir hastane kurulması, adliye kurulması. Bu konuya destek çıkan var karşı çıkan var. Pazar’ın bölündüğünü söyleyenlerin yanısıra genişlediğini ifade edenler de var. Bu konuda sizin fikriniz nedir?

— Benim fikrim şudur: İstanbul’u göz önünde bulundurursak bundan 150 sene önce İstanbul böyle değildi. Büyümesi için Cağaloğlu’ndan başlayıp bir yerlere kadar ayrıldı. Şimdi Pazar’ın da büyümesi için emeği geçen insanlara ben teşekkür ediyorum. Hamidiye’yi bizim mücavir alanımıza kattılar. Hastane olabilir. Tabi ilk süreçte vatandaş rahatsızlık duyar. Bu doğaldır. Ama bir yerlere yatırım yaparken ekonomiyi ince eleyip sık dokumak lazım. Şimdi Soğuksu bölgemizde ekonomi çökmüştür. Evlerde dahi kiraya verilmeyi bekleyen daireler vardır. Neden? Aniden yapılan ekonomik kaymalar; hastanesi, adliyesi, eczanelerimizin, bazı sektörlerin bu bölgeden uzaklaşmasına neden oldu. Onun için bu işleri yaparken biraz daha prensipli, düsturlu yapmakta fayda vardır. Ama ben yine de diyorum; Pazar’ın Hamidiye bölgesine doğru genişlemesinde, oraya doğru gitmesinde bir sakınca da görmüyorum. Bu daha zaman içerisinde Apdoğlu bölgesine doğru, dere içerisinde girecektir. İlçe demek, şehir demek, büyümek demektir. Köy değildir. Elbette ki ilçe büyüyecektir. İlçeler de ek olacak duruma gelecektir.

mhp1.20130716003606.jpg

Bu dönemde aday adayı sayınızın fazla olacağını ifade ettiniz. Peki, MHP Pazar’da adayı belirlerken hangin kriterleri öne alacak? Burada teşkilat mı öne çıkacak, genel merkez mi? Bir ön seçim mi yapılacak? Yani aday adayları arasından Pazar’da adayınızı hangi kriterler ölçüsünde belirlemeyi düşünüyorsunuz?

— Ben genelde pazartesi, perşembe ve cuma günleri esnaf arkadaşları ziyaret ediyor, bazı sivil toplum kuruluşlarına uğruyorum. Bu uğradığım yerlerden bizim kulağımıza gelen isimler vardır. Mesela öne çıkan isimler vardır. İşte deniliyor ki Pazar’da MHP teşkilatla beraber belediye başkanının arkasında durursa Pazar’da çok iyi şeyler olabilir. Böyle ifade eden vatandaşlarımız vardır. Adayın ismini belirleyen vatandaşlarımız da vardır. Şimdi biz bunları ölçü alacağız. MHP Pazar’da belediye başkan adayını belirlerken Pazar halkına sorarak belirleyecek. Pazar teşkilatı belirleyecek. Yoksa genel merkez Ankara’dan kalkıp da burada aday belirleyecek diye bir şey yok. Çünkü burasını bilen Pazar halkı ve Pazar ilçe teşkilatıdır.

Kriteriniz ne peki? Anket mi, ön seçim mi? En son kararı kim verecek yani?

— En son kararı ilçe teşkilatı verecek. İlçe teşkilatı da ile bildirecek. Artık genel merkez de bu işi onaylayacaktır.

Kaç aday adayı çıkacağını tahmin ediyorsunuz? Siz mi tekliflerde bulunuyorsunuz size mi teklif geliyor?

— Bizim teklif ettiğimiz de olmuştur. Fakat bize gelip MHP’de hizmet vermek istiyorum diyenler var belediye bazında, il genel meclisi bazında. Tabii ki biz Pazar halkını dinleyeceğiz. Bir bir dolaşıyoruz biz anket de yaptırmıyoruz. Bir bir esnaf arkadaşlara, STK’lara, buradaki yüksekokulumuza gidiyoruz mesela. Hatta Pazar belediyesinin yapabilecek oldukları, Pazar’a yapılacaklarla ilgili 20 dosyam vardır. Bu 20 dosyanın içerisindeki konular benim yaptığım bir dosya değildir. Tamamen değişik kurumlara yaptırdığım dosyalardır.

mhp4.20130303211846.jpg

Parti bazında bakıldığında AK Parti ile bir gerginlik yaşandı. Yeni bir il başkanı atandı Rize’de MHP’ye. Mevcut il başkanınız görevden alındı; teşkilatlar yeniden kuruldu. Bu süreçte Cem Kazmaz il başkanlığına atandı Kazmaz’ın gelişiyle MHP Rize’de bir ivme kazandı mı? Bir kırgınlık, bölünme yaşanabilir mi?

—Bu dönem MHP’de kırgın, küskün kalmıyor. MHP’de kırgınlık şu olabilir; kişilere kırgın olunabilir. Yoksa insanların davasına kırgın olması mümkün değildir. Beni ilçe teşkilatı görevinden alsalar bile beni alacak olan şâhısa kırgın olabilirim. Ben partime kırgın olmam. Bu davada ülkücü insan bedel ödemiş insandır. Bedel ödemiş insanın davasına kırgın olması mümkün değildir. MHP yabancı bir anket şirketinin yaptığı ankete göre Rize’de yüzde 21’in üzerinde bir oy potansiyeline ulaşmıştır. Türkiye genelinde de zaten artış olduğu için AKP’de bize karşı bir rahatsızlık devam ediyor. Yoksa demokrasiden bahseden bir siyasi partinin kapısına çelenk konmasından bu kadar rahatsızlık duymasından ne anlam çıkar? Vatandaş demokratik olarak böyle bir hak kullandı. Bir siyasi parti gelmiş protesto etmiş, siyah çelenk koymuş. Bomba atmamış, bir şey yapmamış. Bunu hazmedemeyecek bir siyasi parti nasıl demokrasiden bahseder?

Peki, bu gerginlik seçim sürecine de yansır mı?

— Hayır yansımaz. Bizim ilçe bazında kesinlikle yansımaz. MHP burada gayet düzgün, efendi bir şekilde, geçmiş seçimlerde olduğu gibi bütün ilçe başkanları kardeşlerime aynı şekilde biz arkadaşça, dostça bir seçim yaşayacağız. Bu bir hizmet yarışıdır. Bu hizmet yarışında herkes yapabilecek oldukları şeyleri anlatacaklar. Vatandaş tercih edecek. Bu tercihe biz saygı duyacağız. Başka da yapacak bir şey yok.

mhp1.20130629234113.jpg

Kamuoyuna, basına da yansıyan bir konu oldu. MHP’nin CHP ile il ve ilçe bazında bazı yerlerde seçim ittifakına gidebileceği konuşuldu. Böyle bir şey Rize’de olabilir mi?

— Hayır. Mümkün değil. MHP her dönem bağımsız bir şekilde aday çıkarır. Bu, her seçime yakın iktidar partisinin yaptığı dedikodudan başka bir şey değildir. Genel merkezimiz de bu konuda açıklama yapmıştır. MHP bütün seçim bölgelerinde kendisi tek başına aday koyarak, kendi partisine vatandaşı oy vermeye teşvik edecektir. Fakat vatandaşın kendi tercihinde kaymalar olursa da buna yapacak bir şey yoktur. Bu AKP’de de olur, CHP-MHP’de de bütün partilerde olabilir.

Belediye seçimleri var önümüzde. Halkın önüne oy almak için çıktığınızda MHP olarak belediye anlamında hangi vaatlerde bulunmayı düşünüyorsunuz? Mutlaka MHP Belediyesi’nde olacak dediğiniz nokta birkaç konu var mı?

— Pazar araba mezbeleliğinden kurtarılacak. Afakî konuşmak istemiyorum. Pazar yaşanabilir bir ilçe; bağı, bahçesi, oturulabilecek yerleri, insanların dinlenebilecek oldukları bir yerleri olacak. Merkez olarak bir defa Pazarımızda bir 3 seneye ihtiyaç vardır. Merkezimizin ilçeye benzeyebilmesi için en az bir 3 seneye ihtiyaç var. Çünkü daha önceden belediye tarafından yapılan çöp bidonları bile vatandaş tarafından sökülüp atılmış, elektrik direkleri sökülüp atılmış. Pazar’a ciddi bir şekilde belediyenin merkezle ilgili bir çalışması lazım.

Muhalefet partisi olarak belediyede kaynak konusunda sıkıntı yaşanır mı?

— Hiç bir sıkıntı olmaz. Pazar belediyesi muhalefet bile olsa Borçka örneğini vereyim; bu da Türkiye Cumhuriyeti’nin bir belediyesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin de başbakanı, cumhurbaşkanı, bütün bakanları buraya aynı şekilde kaynağı verir. Bunda bir sıkıntı olmaz. Çünkü Türkiye’yi belediye bazında sadece AKP idare etmiyor. İktidar partisi idare etmiyor. Bu her dönem aynı olmuştur. Refah Partisi hiç iktidar değilken belediyelerde başarı göstermiştir. Bu bir vizyon meselesidir.

Son olarak seçmeninize Pazar halkına bir mesajınız var mı?

— Bu dönem MHP’yi tercih etsinler. MHP tercih edilirse, yaşanabilir bir Pazar görecekler. Bunu kesinlikle taahhüt ediyorum.


YORUM UYARISI:  Yorumlarınızın anında yayınlanması için lütfen aşağıdaki ilk yorum bölümünü kullanınız. Seçim sürecine girildiğinden, haksız rekabete neden olacak, eleştiri dozajı yüksek isimsiz yorumlar onaylanmayacaktır. Yorumlarınızın eksiksiz yayınlanması için lütfen ilk bölümdeki yorum bölümünü kullanınız.
NOT: Sosyal paylaşım yorumlarında editleme yapılmamaktadır. Kullanıcı, yapmış olduğu yorumun kendisine yüklediği hukuki sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılmaktadır. Yorumun yayına anında girebilmesi için isminize ait facebook bağlantınızın açık olması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
13 Yorum