1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. Microsoft’ta Xbox yangını
Microsoft’ta Xbox yangını

Microsoft’ta Xbox yangını

ABD’li yazılım devi Microsoft, oyun pazarındaki iddialı ürünü Xbox 360 oyun konsolunda önemli teknik sorunlar baş göstermeye başladı.

A+A-

ABD’li yazılım devi Microsoft, şirket için kârsız yatırım alanlarından biri olan 'eğlence ve cihaz’ kategorisinde önemli bir darbe daha aldı. Şirketin büyük umutlar beslediği ve geleceğin alanlarından biri olarak gördüğü oyun piyasasındaki ürünü Xbox 360 konsolunda önemli teknik sorunlar baş göstermeye başladı.
Xbox 360 konsolunda tamir edilmesi gereken arızaların ortaya çıkışının ardından Microsoft yetkilileri, bu işin boyutunun 1 milyar doları aşkın zarara kadar gidebileceğini açıkladı.
Yaşanan bu sorunlar karşısında arızaların yaşandığı oyun makinelerinin garanti süresinin 3 yıla çıkarılacağı da duyuruldu.
Şirket bunun öncesinde de ABD ve Avrupa pazarlarında garanti süresi farklı dönemlerde uzatmak zorunda kalmıştı.
Microsoft yetkilileri ortaya çıkan problemlerin içeriği hakkında açıklama yapmaktan kaçınırken, internetteki oyun siteleri ve Xbox 360 forumlarında cihazda yaşanan problem 'aşırı ısınma’ olarak aktarıldı.

Nintendo’ya yarıyor
Microsoft yönetiminden yapılan açıklamada, konsolun piyasaya çıktığı tarih olan Kasım 2005’ten bu yana 11.6 milyon adetlik satış rakamına ulaştığı bildirildi. Yaşanan bu olayın ardından yıllık 12 milyon adetlik satış hedefinin yakanma ihtimali de oldukça azaldı.
Bu alanda en sağlıklı verilerin açıklandığı ABD pazarına bakıldığında Mayıs ayında Xbox 360, Nintendo Wii’nin ardından piyasada ikinci durumda yer alıyordu. NPD Group’un verilerine göre iki şirketin ardından Sony’nin PS3 adlı konsolu geliyor. Sony firmasının oyun tarafında birçok sorun yaşadığı, işlerin şirket için pek de istenildiği gibi gitmediği düşünüldüğünde, yaşanılan arızanın Nintendo tarafında önemli oranda pazar payı yükselişine yol açması bekleniyor.

Rekor zarar geldi
Microsoft’un 1 milyar dolarlık zarar beklentisini açıklamasının ardından analistlerin firmayla ilgili hazırladığı raporlar ön plana çıktı. Yapılan tahminlere göre, 2002’den bu yana Microsoft’un eğlence ve cihaz kategorisindeki toplam zararının boyutu 6 milyar dolara ulaştı.
Bir çeyrekte 1 milyar dolarlık zarar beklentisi Microsoft’un 1990’lardan bu güne kadarki dönemde yaşadığı en büyük zararlardan birini oluşturuyor.
Şirket, 1990’larda telekom alanındaki yatırımlarında 10 milyar dolara yakın bir zarar yazarken, tekel ilişkili olaylarda da 5 milyar dolara yakın zarar yazdığı belirtiliyor. Buna karşın yıllık 15 milyar dolar seviyelerinde kâr etmesi beklenen şirketin, gelecek adına yatırım yaptığı bu alana ilgisinin azalması beklenmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız