1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Yunanlı, Trabzon'da yılbaşı kutladı!
Yunanlı, Trabzon'da yılbaşı kutladı!

Yunanlı, Trabzon'da yılbaşı kutladı!

47 Yunanlı Maçka'da kemençe ve davul eşliğinde geleneksel kıyafetlerle yılbaşı kutladı. Kutlamada hafif bir de gerginlik yaşandı.

A+A-

Kalandar (yılbaşı) eğlenceleri için geleneksel kıyafetleriyle Trabzon'un Maçka ilçesine gelen 47 kişilik Yunanlı turist grubu, Yazlık köyünde kemençe ve davullar eşliğinde eğlenerek Kalandar'ı kutladı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan dün akşam uçakla Trabzon'a gelen ve Maçka ilçesinde geceyi geçiren 47 kişilik turist kafilesi, geçen yıl olduğu gibi Kalandar kutlamaları için Maçka ilçesine bağlı Yazlık köyüne geldi.
26239
Geleneksel kıyafetleri eşliğinde Yazlık köyünde Kalandar eğlencelerine katılan Yunanlı grup ile bir köyü arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
26240
Bir köy sakini, babasının mezarının bulunduğu yerde Yunanlı turistlerin eğlenmesine izin vermeyince tartışma çıktı. Tartışma daha sonra Yunanlı turistlerin bölgeden ayrılmaları ile sona erdi.
26242
Ayı postuna bürünen turistlerin de bulunduğu grup daha sonra eğlencelerinin bitmesinin ardından köyü gezdi.
26243
Latince ayın birinci günü manasındaki "calandae" kelimesinden türeyen ve İngilizce'de takvim anlamına gelen "calendar" şeklinde kullanılan Kalandar, Ortodoks Rumlar tarafından Kalanta/Kalanda olarak da ifade ediliyor ve 24 Aralık gününü 25 Aralık'a bağlayan gece kutlanıyor. Kalandar, Trabzon ve yöresinde ise 13-14 Ocak tarihlerinde kutlanıyor.
26244
Yunanlı turistlerden Momoger Derneği Başkanı Kostas Alexandiris, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasında köprü vazifesi gördüklerini söyledi.
26245
Dedelerinin yüzyıllardan beri bir arada yaşadıklarını belirten Alexandiris, şunları söyledi: "Biz buraya kendi kültürümüzü yaşamak için geldik. Biz Türkiye ile Yunanistan arasında köprü görevi yapıyoruz. Bunu da buraya gelmekle gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu gelecekteki herkesin barışı için bir adımdır. Herkesin böyle düşünmesi gerekir. Senelerdir buraya geliyoruz, hatta üç çocuğumu alıp geliyorum."
26246
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın korkusuzca adımlar attığını belirten Alexandiris, şöyle konuştu: "Bundan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah birbirimize daha yakın olacağız. İki bin kilometreden Trabzon'a geldik. Dedelerimiz Türkler ile yüzyıllardan beri bir arada yaşadı. Burada çok güzel misafirperverlikle karşılandık. Herkese teşekkür ediyorum"
26247

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
11 Yorum