1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Hemşinli kadınlar odunla sokakta!
Hemşinli kadınlar odunla sokakta!

Hemşinli kadınlar odunla sokakta!

Rize’nin Hemşin ilçesinde yapılmak istenen HES bilgilendirme toplantısı çevrecilerin odunlu ve dere içinde horonlu tepkisi üzerine iptal oldu.

A+A-

Rize’nin Hemşin ilçesinde yapılmak istenen HES bilgilendirme toplantısı çevrecilerin tepkisi üzerine gerçekleştirilemedi.

Hemşinliler ilçede yapılmak istenen HES projesini dere içinde tulumla horon oynayarak protesto etti.




Rize’nin Hemşin ilçesinde Mars Enerji firması tarafından yapılması planlanan regülatör ve hidroelektrik santrali için planlanan ÇED halk bilgilendirme toplantısı çevreci tepkisi ve Hemşin Belediyesi’nin toplantı salonunun kullanılmasına izin vermemesi nedeniyle gerçekleştirilemedi.

31766

Firma temsilcileri ve Çevre Orman Müdürlüğü temsilcileri bir kahvehanede tutanak düzenleyip Hemşin’den ayrılmak zorunda kaldılar.

31767

HES’e karşı çıkan Hemşinli vatandaşlar yaptıkları açıklamada, sahip oldukları çevrenin yok edilmesine müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Buralar bizim yıllardır yaşadığımız; dede, baba topraklarımız. Bu dere bize hayat veriyor. Hayat damarımızın kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Hemşin’in çöl olmasına izin vermeyeceğiz. Biz burada bekliyoruz. Buradan çıkamazlar. Yok etmek istedikleri ormanlar, onların kaçmasına engel olur.” dediler.

31768

Hemşinli çevreciler adına bir basın açıklaması düzenleyen kimya mühendisi Hasan Küçük, su kaynaklarının çok uluslu şirketlere teslim edileceğini öne sürerek, “Su varsa hayat vardır. Türkiye’de küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık yaşanacaktır. Bu anlamda, gelecekteki su kıtlığı dikkate alınarak ülkemizdeki su kaynaklarının özenle korunması gerekmektedir. Enerji ihtiyacı öne çıkarılarak aynı derecede hatta daha önemli olan temel ihtiyaçları dikkate almayan projeler kabul edilemez. Rize ilinde 94 Hemşin’de 3 santral yapılacağı düşünüldüğünde ne denli bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuz ortadadır.” şeklinde konuştu.

31769

Hemşinli çevreciler daha sonra üzerinde HES yapılmak istenen Hemşin deresine giderek, dere içinde tulum eşliğinde horon oynadılar. Bir yandan dere suyu içen Hemşinliler bir yandan da horon oynarken ‘Dereler özgürdür, özgür akacak’, ‘HES’lere hayır’ şeklinde sloganlar atarak tepkilerini ortaya koydular.

31770

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
26 Yorum