1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Milliyet, Hemşinlileri Ermeni yaptı!
Milliyet, Hemşinlileri Ermeni yaptı!

Milliyet, Hemşinlileri Ermeni yaptı!

Milliyet Gazetesi, Aram Arkun isimli Ermeni'nin yazdığı safsataları dayanak göstererek Hemşinlileri 'Ermeni gibi davranan, konuşan kişiler' olarak ilan etti!

A+A-

Milliyet Gazetesi, “Ermeni Müslüman olabilir mi?” başlığıyla yaptığı haberde, “Hemşinlilerin Müslüman olmalarına rağmen Ermenice konuşup Ermeni kültürü ve geleneklerinden öğeler taşımaları, Ermenilerin kendilerini Hıristiyanlıkla tanımlamalarını tartışmalı hale getirdi.” ifadelerini kullandı.

Milliyet’in DIŞ HABERLER SERVİSİ başlığıyla yaptığı haberi yorumsuz yayınlıyoruz:

33558

Ermenilerin kendilerini tanımlarken başvurdukları ana özelliklerden biri Hristiyan olmaları. Hemşinlilerin Müslüman olmalarına rağmen Ermenice konuşmaları, Ermeni kültürü ve geleneklerinden ögeler taşımaları, “Ermeni”nin nasıl tanımlanacağı sorusunu gündeme getirdi. Hemşinler hakkında Aram Arkun’un kaleme aldığı ilk kapsamlı kitap Ermeniler arasında tartışma yarattı.

Bugün sayıları 150 bin civarında olan Hemşinler Türkiye, Rusya, Gürcistan ve diasporanın bulunduğu bazı Batı toplumlarında yaşıyor. Arkun’un “Hemşin: Kuzeydoğu Türkiye’de Tarih, Toplum, Kimlik” adlı kitabında Türkiye’de yaşayanlar inceleniyor. Kitaba göre milattan sonra 790’da Ermenistan’ın Araplar tarafından işgal edilmesi ile Amatuni Ermeni kabilesi liderleri Şapuh Amatuni ve oğlu Hmam önderliğinde Bizans’ın kontrolündeki Pontus’a göç ediyor. Buranın başkenti Hamam’ın ardından Hamamaşen olarak adlandırılıyor, daha sonra tüm bölge için Hemşin denilmeye başlanıyor.

Hemşinlilerin tarihi

Bugün Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi olan bölgede Hemşinliler yüksek dağlarda yaşıyorlar. Hemşin 1480’lerde Osmanlı’nın kontrolü altına girdi. 16’ıncı yüzyılda bölgeden çocuklar devşirilmeye başlandı. Hemşinlilerin Müslümanlaşması ise 1600’lü yıllara dayanıyor. Müslüman Laz komşuları ile eşit olmak, cizye vergisi ödememek için Müslüman olmaya başladılar. Bölgede ilk cami 1640’larda inşa edildi.

19’uncu yüzyılın sonlarında Hemşin’den birçok din adamı, ordu komutanı çıkıyor. Bu yıllarda Hemşinlilerin çoğunluğu Ermenice konuşamaz hale geliyor, ancak Ermenice konuştukları Türkçeyi kelime ve lehçe açısından etkiliyor.

Bugün ise Rize’de yaşayan Hemşinliler Ermenice kelimelerin bulunduğu Türkçe, Artvin’de yaşayanlar ise Ermenice’nin bir lehçesi olan Homşetma dilini konuşuyor. Kurtuluş Savaşı sırasında Hemşinlilerin Karadeniz bölgesinin geri kalanı gibi Atatürk’ü destekliyor ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında muhalefet kampına geçiyorlar.

1926 yılında Atatürk’e karşı düzenlenen başarısız suikast girişimine de Hemşinli olan Ziya Hurşid önderlik ediyor. Kitapta Mesut Yılmaz ve Murat Karayalçın’ın da Hemşinli olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
55 Yorum