1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. NİNEMİN ÇAYI ŞİFA KAYNAĞI OLMAYA NAMZET
NİNEMİN ÇAYI ŞİFA KAYNAĞI OLMAYA NAMZET

NİNEMİN ÇAYI ŞİFA KAYNAĞI OLMAYA NAMZET

İçerdiği bitkiler sır gibi saklanan ve Yomra Fen Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen bitki çayının antioksidan değerleri şaşırtıcı boyutta çıktı.

A+A-

 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı Trabzon Yomra Fen Lisesi proje çalışmaları kapsamında 11. sınıf öğrencileri Hazmi Emre Aytekin ve Elif Yazıcı ile Rehber Öğretmenleri Burçak Nevzat Arslan denetiminde "Ninemin Çayı" adlı projeye imza attılar.

yomrafen3.jpg

Üretilen bitki çayının antioksidan değerlerinin oldukça yüksek olması dikkat çekerken, bunun da içeriği sır gibi saklanan yayla bitkilerinden kaynaklandığı ifade edildi. 

yomrafen1.jpg

Okul yetkilileri, “Üretilen bitki çayı, özellikleri nedeniyle çay fabrikalarının ilgisini çekmektedir. Bu çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi farmakoloji bölümü ile birlikte yürütülmüş olup çalışmalar sonucu "Ninemin Çayı" antioksidan yönünden piyasadaki diğer bitki çaylarından daha yüksek değerlere sahip olduğu ispatlanmış olup çalışmanın formülasyonu noter tarafından onaylanmıştır. Üretilen çayın antioksidan değerlerinin oldukça yüksek olması özel çay firmalarının ilgisini çekerek yoğun bir görüşme talebinde bulunmuşlardır. Proje kapsamında hazırlanan bitki çayı kıyaslanan diğer bitki çayları numuneleri arasında antioksidan değeri standart değer olan Troloks’a en yakın değerdedir. KTÜ Farmakoloji laboratuarında yapılan testler sonucunda elde edilen değerlerin yer aldığı tabloda belirtilmiştir. Tablo incelendiğinde, insan vücudunda her an oluşan ve insan vücuduna zarar vermesi muhtemel radikalleri etkisiz hale getirmek için proje ürünü çayın 0,414 mg’ı yeterli olurken aynı etkiyi sağlamak için 2. Numuneden 0,839 mg, 3. Numuneden 0,962 mg, 4. Numuneden 4,912 mg ve 5. Numuneden 7,641 mg kullanılmalıdır. Değerlerden anlaşılacağı üzere, kıyaslanan numuneler arasında en aktif antioksidan içerik proje çayında bulunmaktadır.” ifadelerine yer verdiler.  

    Numune

SC50

DPPH (mg/mL)

1. Karışık Çay (kendi numunemiz)

0,414±0,006

2. Numune

0,839±0,007

3. Numune

0,962±0,010

4. Numune

4,912±0,006

5. Numune

7,641±0,009

Troloks (saf standart antioksidan madde)            0,004±0,001

yomrafen2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum