1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Nurettin İnce, belediyeye aday olacak mı?
Nurettin İnce, belediyeye aday olacak mı?

Nurettin İnce, belediyeye aday olacak mı?

Bu dönem siyasete nasıl bakıyor? Oda olarak çay toplama konusunda geliştirdikleri proje ne? Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce'den açıklamalar:

A+A-

Pazar53 olarak gündemi belirleyen röportajlarımıza devam ediyoruz…
AK Parti İlçe Başkanı Adem Yıldız'la başlayıp CHP İlçe Başkanı Hasan Banko ve MHP İlçe Başkanı Ziya Üstbaş ile sürdürdüğümüz röportajlarımıza Sivil Toplum Kuruluşlarının başkanlarıyla devam ediyoruz.

Pazar’ın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Ziraat Odası’nın uzun yıllardır başkanlığını yapan Nurettin İnce’yle; üreticilerin sorunları, aidat kesintileri, toprak analizi, çay ve Çaykur sorununu konuştuk. Aktif siyasetin içersinde de bulunan İnce’ye önümüzdeki dönemle ilgili çalışmaları, düşünceleri ve siyasete yeniden dönüp dönmeyeceği, belediye başkanlığına aday adayı olup olmayacağı konularında da sorular yönelttik.

İlginç bilgi ve açıklamalar ortaya çıktı...

İşte o röportajımız:

nurettinince3.jpg

Göreve geldiğinizden bugüne kadarki zamanı kısaca bir değerlendirir misiniz?

2001 yılında arkadaşlarımla birlikte göreve geldiğimizde hiç kimse Pazar Ziraat Odası’nın yerini bilmezdi. Bizler ziraat odasını işler hale getirerek ilk yılımızda Pazar Ziraat Odası’nın Ankara merkez yönetim kurulu üyeliğine taşıdık. Rize tarihte ilk defa Pazar Ziraat Odası sayesinde merkez yönetimde yer aldı. Pazar Ziraat Odamız bölgede bir numara olarak bir çok odanın hayal bile edemeyeceği projelere imza attı ve atacaktır. Bu başarı Pazar halkının ve Pazar çiftçisinindir. Her daim yanımızda yer alan, kışkırtmalara ve dedikodulara kulak vermeyen gerçeği her zaman odamızın resmi ağızlarından öğrenen Pazar çiftçisi Pazar Ziraat Odasının projelerine odasına sahip çıkmaktadır. Başarının temeli de buna dayanmaktadır. Her zaman yanımızda yer alan pazar halkına, çiftçilerimize ve muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.

Pazar Ziraat Odası olarak son genel kuruldaki çalışma programınızın ne kadarını gerçekleştirdiniz?

2011 de seçimli genel kurulumuzda vermiş olduğumuz taahhütlerimizin ilk yıl % 80 kadarını gerçekleştirdik. 1-Gübre satışına profesyonel olarak satacağız dedik ve satıyoruz ve piyasa da bir denge unsuru olduk. 2-Toprak tahlil laboratuarı kuracağız dedik kurduk ve tüm üreticilerimize para almadan toprak tahlili yapıyoruz. 3-2011 yılında iflas etmiş Yimpa A.Ş’nın 6750 m2 arsasını ve Binasını çay fabrikası kurmak için pazarımızın kurulularından olan 4 nolu taşıyıcılar kooperatifi ile ortak (2/3 hisse oranla) satın aldık.220.000.0-TL çiftçinin batak çay parasını dağıttık. Çay fabrikası kurmak için çalışmalarımız devam ediyor.Model bir sistem kurarak örnek bir çalışma yaparak fabrika kurmaya proje hazırlıyoruz. 4-Her yıl olduğu gibi eğitim çalışmalarına devam ediyoruz. 5-Kivi birliğini kurduk ve desteklemekteyiz.

nurettinince1.jpg

Pazar ziraat odasının aidatlarını kim tespit ediyor?

Ziraat odalarının aidatları kanun gereği tespit edilmekte olup, asgari aidat, asgari ücretin %2 olup çiftçinin tarım alanına göre artmaktadır. Bu tespit edilen miktarlar Ankara merkez birliğine giderek onaylandıktan sonra yürürlüğe girmektedir. Ayrıca ziraat odaları bu konuda meclis kararlarından bu miktarları karar olarak geçirmektedirler. Pazar Ziraat Odası bu kadar yatırım yapmasına rağmen toprak tahlili de bedava olmak şartıyla yıllık 25.-TL aidat almaktadır.

Ziraat Odasının mal varlığından bahseder misiniz?

Bizler yönetime geldiğimizde Pazar Ziraat Odası’nın yalnız iskele caddesinde bir apartman dairesi mevcuttu. Bizden önce bu odayı 1963 yılında kurup 2001 yılına kadar getiren tüm yönetici arkadaşlara hayatta olanlara teşekkür ve ölenlere Allahtan rahmet diliyorum. Bizler geldikten sonra kurumun sahip olduğu 1 tapuyu tam 11 adet tapuya çıkardık ve bugün 1.000.000.-TL’lik bir gayrimenkul sahibi yaptık. Çarşı içindeki tüm dükkanlar odamızın kendi malıdır. Bugün bankalarda 1.000.000.-TL kredi plasmanı olan bir kurum haline geldi.

Sivil toplum kuruluşları ile ilişkilerinizden bahseder misiniz?

Kurum olarak diğer kuruluşlarla her zaman uyumlu olarak çalışmaktayız. Pazar ilçesinde yapılan her işin altında Pazar Ziraat Odası olarak imzamız mevcuttur. Pazar Ziraat Odası olarak kaymakamlığımızla ve Gıda ve Hayvancılık bakanlığının il ve ilçe teşkilatları ve Çaykur çay fabrikaları ve ayrıca Lipton çay fabrikası ile devamlı iç içe çalışmaktayız.

nurettinince2.jpg

Çayın yanında Kivi meyvesi ve diğer ürünlerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bölgemize hayat veren ve bölgeyi ayakta tutan her şeyimizi borçlu olduğumuz çay ürünümüzdür. Çayın alternatif hiçbir ürünü kabul etmiyorum. Kivi ve diğer ürünler çayın yanında ikame ürün olarak görmekteyim. Bölgeye çok güçlü bir soğuk hava deposu yapılmalı ve birlik ve ziraat odaları bunu organize etmesi ve kiviyi markalaştırarak destekleme alımı yaparak piyasa belirleyici bir şirket kurarak çiftçinin alın terini kimseye peşkeş çekilmemesi gerek. Bu konuda sayın milletvekillerimiz destek vereceklerini beyan etmekte ve Sayın Hasan Karal beyin başkanlığında toplanarak bu konuları görüştük bizler bir adım atarsak siyasetçilerimiz destek olacaklarına inanıyorum. Ziraat odaları ve bölgedeki sivil toplum kuruluşları taşın altına elini sokması gerek.

İlçemizde kurulan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bölgemizde kurulan Üniversitemizin bir fakültesinin de Pazar ilçemizde bulunması sevindirici bir oluşum. Fakültemize kurulduğu günden beri ziraat odası olarak destek vermekteyiz ve devamlı vereceğiz. Bizimle örtüşen bir faaliyet alanı var biz destek vermesek kim verecektir? Fakültemizle 3 adet projeye imza attık bundan sonra da yine atacağız.

Çaykur’un çalışmalarını nasıl görüyorsunuz?

Çaykur bölgenin olmasa olmazı durumda. Çaykur milletin öz malı ve bölgeye hayat veriyor. Çaykur ne kadar güzel yönetilirse bölge o kadar mutlu oluyor ve kalkınıyor. Onun için Çaykur’un çok iyi yönetilmesi ve özelleştirilmeden ayakta durması gerek. Bu olayın da gerek müstahsil gerek bölge halkının tarafından iyi bilinmesi gerek. Çaykur’un ayakta durması için iyi kaliteli çay üreterek devlete yük olmadan kendi hayatını sürdürebilecek bir yönetim tarzına kavuşması gerek. Yoksa her dönem Başbakanımız gibi bir yiğit çıkarak hazineden destek vermez. Onun için ayaklarının üzerinde durması için ne gerekiyorsa yapılmalı ve Çaykur’umuzu yaşatmamız gerek. Çaykur sayın genel müdürümüz zamanında kapasite artırımına gitmesi çok olumlu bir gelişme olup randevu sistem çok kabul gören bir sistem olarak görüyorum. Ödemelerde müstahsilin eskisi gibi fazla bir yakınması mevcut değildir. Müstahsilin en önemli sorunu özel sektörün Çaykur tarafından açıklanan çay fiyatından düşük fiyatta çay almasıdır.

nurettinince_analiz03.jpg

Çay fiyatı ve çay kanunu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Çay fiyatı olarak bu yıl verilen fiyat tatminkâr olmasa bile çok da düşük değildir. Müstahsil olarak ve ziraat odası başkanı olarak fiyatları ele aldığımızda 1980 yılından bugüne kadar enflasyon artış oranında bir zam verilseydi çay fiyatı inanın 2 bin 500 TL’nin üzerinde bir fiyat olacaktı 2002 yılından sonra verilen fiyatlar hep enflasyon fiyatı üstünde verilmiştir. Bu bilgileri TÜİK verilerine göre vermekteyim. Ziraat odası olarak 2001 yılında 35 cent olsun diye Ankara’da görev yaparken demeç veren kişiyim. Onun için şunu söylüyorum bir ekonomist olarak alım gücünü korumak için enflasyon üstünde fiyat politikası izlenmesi gerek. Çay kanunu sektörde önemli bir sorun. Çay kanununun çıkması taraftarıyım. Müstahsilin hak ve menfaatlerini koruyacak ve sektörü düzene sokacak gerektiğinde çay fiyatının düşmemesi için destekleme alımı yapabilecek bir düzenin gelmesi için bir kanuna gerek olduğuna inanıyorum. Kanun çalışmalarında çıkmasın diye propaganda edenler şimdi kanun çıksın diye uğraşıyorlar. Kanunsuz düzenlemesiz bir sektörde ne müstahsil ve ne de sanayici mutlu olabilir.

Pazar Ziraat Odası olarak elinizde gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz nedir?

Pazar ziraat odamızda gerçekleştirmek isteğimiz iki adet çok önemli projemiz mevcut. Uzun zamandır üzerinde çalışıyoruz.
1-) Almış olduğumuz Yimpa Çay Sanayi AŞ’nin yerine çok ortaklı organik siyah ve yeşil çay üretecek bir çay fabrikası kurmak. Burada müstahsille sözleşmeli bir sistem oluşturarak yapacağız. Bu projede çok yol aldık yakında bu projeyi basın yolu ile çiftçi ve sanayici dostlara anlatacağız ve vatandaşla birlikte bir üretim tesisi kuracağız.
2-)Elimizde çalıştığımız çok önemli bir çalışma var. Pazar Ziraat Odası olarak çayını toplayamayan ve ilçemize gelemeyen müstahsillerin çaylarını belli bir oran karşılığında bir ekip kurarak toplamak ve Çaykur’a vermek hizmetini gerçekleştirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu proje ayni zamanda istihdama yönelikte bir projedir. Bu projede bazı engeller olup aşacağımıza inanıyorum. Bu proje gerçekleşirse bayanlarımız sigortalı çalışma olanağına kavuşacaktır. Bu iki proje Pazar ziraat odasına ve ilçemize büyük bir ivme kazandıracaktır.

nurettinince.jpg

Eskiden siyaset yapmış birisi olarak Pazar Belediye Başkanlığı ve siyasetle ilgili düşünceleriniz nedir?

Şahsım 33 yıldır Pazar ilçemizde yaşamaktayım. Siyasete de ilk olarak 2003 yılında AK Parti’de il genel meclisi üyesi olarak başladım 2009’da belediye başkanlığına da aday adayı olarak 6 arkadaşla yarıştık ve şimdiki başkanımızı partimiz uygun gördü ve ben dahil tüm arkadaşlar destek vererek belediye başkanı yaptık. Ben hariç tüm aday adayı arkadaşlar Pazar belediyesinde görev aldılar ve halen görev yapan arkadaşlarımız mevcut. Şimdiki durumda mevcut belediye başkanımızın siyası olarak devam edip etmeyeceği belli olmadan konuşmam doğru olmaz fakat başkanımızın durumu belli olduktan sonra ben AK parti üyesi olarak siyasi kimliğim devam etmektedir. Pazar ilçemizde iyi bir ekiple parti merkezimiz ve teşkilatlarımız da uygun görürse Pazar'ın sorunlarını yakinen bilen biri olarak Pazar’a hizmet için görev alabilirim.

YORUM UYARISI:  Yorumlarınızın anında yayınlanması için lütfen aşağıdaki ilk yorum bölümünü kullanınız. Seçim sürecine girildiğinden, haksız rekabete neden olacak, eleştiri dozajı yüksek isimsiz yorumlar onaylanmayacaktır. Yorumlarınızın eksiksiz yayınlanması için lütfen ilk bölümdeki yorum bölümünü kullanınız.
NOT: Sosyal paylaşım yorumlarında editleme yapılmamaktadır. Kullanıcı, yapmış olduğu yorumun kendisine yüklediği hukuki sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılmaktadır. Yorumun yayına anında girebilmesi için isminize ait facebook bağlantınızın açık olması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
12 Yorum