1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Oruç tutacak hastalar, dikkat!
Oruç tutacak hastalar, dikkat!

Oruç tutacak hastalar, dikkat!

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün'den Ramazan'a özel oruç tavsiyeleri.

A+A-

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, Ramazan’da yapılan yanlışlardan en önemlisin sahura kalkmamak olduğunu belirterek “Bu yıl Ramazan ayında ortalama 15 saat aç kalınmış olacak, bu nedenle sahurun önemi bir kat daha artıyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, insanların geçmişte kısa günlerde sahur yapmadan da oruç tuttuğunu ancak bu yıl günün ortalama 15 saatinin oruçlu geçirileceğini hatırlattı.

“Mutlaka Ramazan'da sahur yapmalı” diyen Algün “Sahursuz oruç düşünemiyorum. Çünkü sahur yapılmadığı zaman daha uzun süre aç kalınmış olunuyor ve bu, insan fizyolojisine uygun olmayan bir durum. Birtakım rahatsızlıklar da bundan dolayı oluyor. Biz oruç tutanlara mutlaka sahur yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü sahur yapılmazsa vücuttaki glikojen depoları yaklaşık 10 saat yetiyor ve bu saat 3-4'den sonra tükeniyor. Bu durumda vücut şeker dengesini sağlamak için aminoasit ve yağları yakmaya başlıyor. Bu işlem için de birtakım hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar insanda sinirlilik yapan hormonlar olduğu için gereksiz gerginlikler olabiliyor" şeklinde konuştu.

Oruç tutan kimsenin zayıflama ya da kilo alma gibi sorunlarla karşılaşması halinde bir doktora başvurması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Algün, şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı bulunan ve oruç tutmak isteyen kişilerin de bir doktora danışmadan oruç tutmamasını istedi.

Doç. Dr. Ekrem Algün, şeker hastalarının kan şekerini kontrol etmekte zorlandıkları için ani yükselme ve düşmeler meydana gelebileceğini kaydederek “Dolayısıyla şeker hastalarının sık yemek yemesi lazım. Bu nedenle şeker hastalarının büyük kısmı oruç tutamıyor. Bu durumda oruç tutmaya çalışırlarsa kötüleşir ve komaya girerler. Ancak başlangıç kısmındaki ilaç kullanmayan hastalar, doktor kontrolünde olmak şartıyla oruç tutabilirler. Tansiyon hastaları da sürekli ilaç kullanmayı gerektirdiğinden doktor kontrolünde oruç tutmalılar. Ayrıca oruç tutan insanların iftarda çok fazla yemek yememeleri, hafif bir şeyler yedikten sonra ara öğünler tarzında beslenmelerine devam etmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız