1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Osman Kavrakoğlu üzerine
Osman Kavrakoğlu üzerine

Osman Kavrakoğlu üzerine

1915 yılında Rize’de doğan, Türk futbolunun ve siyasetinin renkli ismi: Osman Kavrakoğlu

A+A-

 

Fenerbahçe’de  'Ziya ve Ayettullah Bey'le başlayan, Ömer Faruk Efendi ve  Ali Karacan’la doruğa ulaşan büyük başkanlar klasiğine  adını altın harflerle yazdıran Osman Kavrakoğlu, 1915 yılında Rize’de doğdu.

 

img521/6214/foto2kp7.jpg

 

Fatih Sultan KAR

 

Rize’nin eski tüccarlarından babası Hacı İbrahim Efendi’yi daha çocuk yaştayken kaybedince ağabeyi fabrikatör ve Rize’nin ilk futbolcularından Ali Kemal Kavrakoğlu tarafından İstanbul’a getirildi. 1935 yılında İstanbul Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul amatör küme takımlarından Altın Tepsi’de bir süre futbol oynadı. Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra çeşitli il ve ilçelerde yargıçlık, savcı yardımcılıkları ve savcılık görevlerinde bulundu.  O yıllarda Osman Kavrakoğlu ile Liberal Demokrat Parti Eski Genel Başkanı Besim Tibuk’un babası Mehmet Tibukoğlu’nun yolları ilginç bir olayla kesişir. Besim Tibuk, o günleri şöyle anlatıyor: Babam genç yaşta bir  davadan hapse  girmiş. Bir gün vurulur, eşi dul kalır diye  hapisten çıktıktan sonra kimse  ona kız vermeyince, annemi 14 yaşındayken kaçırmış ve bir daha hapse  atılmış! Büyük olaylar çıkmış, kıyamet kopmuş. Babam hep minnetle  anardı; zamanın Müdde-i Umumi'si yani, savcısı Osman Kavrakoğlu babamı hapisten kurtarmak ve annemle evlendirmek için çok uğraşmış. Bir yandan annemin ailesi ile sulh görüşmeleri yap­mış, bir yandan da annemin yaşını büyütmeye çalışmış. Sonunda evlenmişler. Allah rahmet eylesin, babam hep, "Herkes on gramlık yüzükle evlenir, ben üç kiloluk kelepçe ile evlendim!" derdi.

 

img521/7051/foto1zp8.jpg

Osman Kavrakoğlu Altıntepsi’de  meşin yuvarlağın peşinde koştu.

 

Siyasetle tanışma

Demokrat Parti 1945’te Büyük millet Meclisi’nde belirmeğe başlayan muhalefetin ardından  mecliste kuvvetli bir grup kurmayı başardı. Özellikle Toprak Kanunu’nun görüşülmesi sırasında, iktidarı şiddetle eleştiren muhalifler, Halk Partisi’nden çekilmeye karar verdiler ve istifa ettiler. Halk Partisi’nden istifa eden Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve  Fuat Köprülü aralarında anlaşarak 7 Ocak 1946'da Demokrat Parti adıyla yeni bir parti kurdular.

 

img521/3171/foto3br3.jpg

Kavrakoğlu çoştu yine

Osman Kavrakoğlu Rize’de yapılan bir mitingde halka hitap ederken...

Mikrofonu Şaban Çoruh tutuyor.

 

Bu yıllarda Celal Bayar ve Fuat Köprülü ile tanışan Kavrakoğlu, Demokrat Parti’nin Rize’de teşkilatlanması görevini üstlendi. 14 Mayıs 1950’de yapılan seçimlere kendisi ile birlikte Türk futbolunun büyük yıldızı Zeki Rıza Sporel’in de Rize’den milletvekili adayı olmasını sağlayan Kavrakoğlu, Rize’de yapılan bir mitingde Zeki Rıza Sporel’i  Rizelilere şöyle tanıtır: “Habu görduğunuz adam var ya ha buradan topa bi vursa topi İstanbul’a atar.”

 

Fenerbahçe Yönetim Kurulu seçimlere üç üye gönderir. Yedi kişilik yönetim kurulundan Zeki Rıza Sporel ile Osman Kavrakoğlu Rize, Firuzan Tekil de İstanbul Milletvekili olarak meclise girer.

 

img521/7858/foto4om7.jpg

Başbakan Menderes Rize’de   1950

Soldan sağa: Başbakan Adan Menderes, Rize Milletvekilleri İzzet Akçal,

Mehmet Mete  ve Osman Kavrakoğlu ile Rize Valisi Nazım Üner.

 

Fenerbahçe Kulübü  Başkanı : Rizeli Osman Kavrakoğlu

1950 seçimlerinden sonra bir Fenerbahçeli olarak Şükrü Saracoğlu’nu ziyaret ettiğinde ve kulüp başkanlığı için onun düşüncesini almak istediğinde, Saraçoğlu nezaketi elden bırakmamış, "Beni hatırlamanız yeter. Artık siz başkan olun Osman Bey" diyerek, yeni iktidar dönemini Fenerbahçe adına da "tescil" etmişti. Saraçoğlu’nun desteğini de arkasına alan Osman Kavrakoğlu  yapılan kongrede Fenerbahçe Kulübü  Başkanlığına seçilir. Kavrakoğlu bu görevi (1950-1951) - (1952-1953) - (1954-1955) yılları arasında üç dönem yapar.  Osman Kavrakoğlu  10 yıl süre ile TBMM’de Rize Milletvekili olarak yer alır. Mecliste yaptığı cıkışları, nükteleri ve Başbakan Menderes’e olan yakınlığıyla tanınır.

 

img521/7509/foto7vh2.jpg

Kelepçeli Milletvekili

Yassıada’da yargılanan Osman Kavrakoğlu cezaevine elleri kelepçelenerek

getirildi.

 

Yassıada’da yargılandı

27 Mayıs 1960 sabahı  başkanlığını Orgeneral Cemal Gürsel'in yaptığı ve Milli Birlik Komitesi (MBK) adı altında toplanan bir subay grubu, Türk Silahlı Kuvvetleri adına ülkenin yönetimine el koyuyordu.O sırada Kavrakoğlu, Demokrat Parti Haysiyet Divanı Başkanlığı görevinde bulunuyordu.  Demokrat Parti yöneticileri yargılanmaya başlamıştı. Osman Kavrakoğlu önce ölüm cezasına çarptırılmış, ardından cezası 15 Eylül 1961 gün ve 75 numaralı kararla müebbet ağır hapse çevrilmiştir.1965 yılında aftan yararlanarak serbest kalan Kavrakoğlu, ömrünüm son yıllarında Armatörler Birliği Hukuk Müşavirliği görevini yürütüyordu.

 1989 yılında Rize Vakfının kuruluşunda büyük katkıları olmuştu.

Eşi Zehra Hanım, oğlu Nihat ve kızı Zeynep’le örnek bir aile yaşantısı olan Kavrakoğlu, 02 Mayıs 1995 tarihinde aramızdan ayrıldı.

img521/2765/foto6ji1.jpg

 

                  Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan KAR koleksiyonundan alınmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum