1. HABERLER

  2. OTOMOBİL

  3. Otomobiliniz kışa hazır mı?
Otomobiliniz kışa hazır mı?

Otomobiliniz kışa hazır mı?

Kış mevsimine girilirken uzmanlar sürücülere önemli hatırlatmalarda bulundular.

A+A-

— Motorunuzda, "zor ilk hareket, bozuk rölanti, stop etme" gibi problemler varsa iyi bir servise ayarlattırın
— Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir şişe buz önleyici katkı ekleyin
— Arabanızın soğutma sistemine antifriz koyun
— Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ettirin
— Arabanızın eskiyen sileceklerini değiştirin
— Kalorifer sistemini kış gelmeden yetkili servise kontrol ettirin
— Akü kutup başlarını kontrol edin
— Farları, sinyalleri ve stop lambalarını kontrol edin, çalışmayanlar var ise değiştirin
— Lastiklerinizin dış kalınlığını kontrol ettirin
— Arabanızda zincir bulundurun
— Fren hidroliği ve direksiyon hidroliğini kontrol edin

Düşen ilk kar taneleriyle birlikte sürücülerin kaza korkuları da artmaya başlıyor. Herhangi bir zamanda başınıza geldiğinde sorun olmayan bir olumsuzluk, kış mevsiminde geldiğinde ölümcül olabiliyor. Bu sebeple, koruyucu kış bakımı bir zarurettir. Bakımlı bir araçla kış şartlarında sürüş ise çok zevklidir. Bakımla ayrıca, aracınızın ömrü uzar ve satış fiyatı yüksek olur. Periyodik bakım sizi sıkıntılardan kurtarabilirse de, kışa girmeden önce alacağınız bazı önemli tedbirlerle, karlı ve buzlu yollarda güvenli Şekilde araç kullanabilirsiniz.
MOTOR PERFORMANSI VE YAKIT
Normalde çok iyi çalışmayan bir motorun, kötü hava şartlarında çok daha zor çalışacağını veya hiç çalışmayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, motorun "zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç" gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlattırılması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar, yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmesi gerektiğini de bildiriyor. Yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerektiğini ifade eden uzmanların diğer önerileri ise şöyle:
Dolu tutulan yakıt deposu borulardaki donmayı önleyecektir. Motorun yağını ve yağ filtresini, katalogda belirtilen sürelerde (genellikle her 5 bin -10 bin kilometrede bir) değiştiriniz.
SOĞUTMA SISTEMİ VE CAM SİLECEKLERİ
Soğutma sistemi 2 yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz. (Genellikle 50/50 antifriz/su karışımı önerilmektedir.) Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız. Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz. İlk harekete geçme zorluklarına karşı ateşleme sisteminizi kontrol ettiriniz.
Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Bulabilirseniz, buzlanmaya karşı gelmek için kış silecek lastikleri alın. Cam sileceği sıvısı deposunu doldurun ve sileceklerle far yıkayıcılarınızı kısa süre yıkama modunda çalıştırarak tesisatlarının sıvı ile dolmasını sağlayın. Yeterli miktarda cam silecek suyu stoklayın. Aracınızda bir de buz kazıyıcı taşıyın.
ISITICI, AKÜ, LAMBALAR VE EGZOZ SISTEMİ
Yolcu konfor ve sürücü görüşünün açık tutulması için, ısıtıcı ve defrosterin iyi durumda olması gerekir. Herhangi bir sorun varsa mutlaka gideriniz.
Aküleri kışın oldukça zor görev beklemektedir. Soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerekmektedir. Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa şarj ettiriniz veya eski ise değiştiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Eğer kapakları açılıyorsa akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz.
Tüm lambaları kontrol ediniz ve çalıştıklarından emin olunuz. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerini ıslak bezle temizleyiniz. Görüş azaldığında mutlaka farlarınızı yakınız. Çok kötü görüş Şartlarında mümkünse bir kenara park ederek, görüşün iyileşmesini bekleyiniz.
Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Gövde ve döşemede küçük delikler olup olmadığını kontrol ediniz. Aracınızı kapalı garajda çalıştırarak ısıtmayınız. Egzoz dumanı ölümcül olabilir. Soğuk hava sadece, aracınızda var olan problemleri daha kötü yapacaktır.
LASTİKLER VE GÖVDE BAKIMI
Eski lastiklerle kışa girmeyiniz. Aşınmış lastiklerin kışın kullanılması başınıza büyük sorunlar açabilir. Mümkünse kış lastiği kullanınız ve aracınızda zincir, çekme halatı, eldiven, bot, battaniye, küçük bir kürek, kum ve el feneri bulundurunuz. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayınız. Lastik basınçlarınızı ayda bir (soğukken) kontrol ediniz. Torpido gözünde bir miktar yüksek enerjili yiyecek bulundurunuz.
Kışa karşı korunmak için sizin sıcak giysiler giydiğiniz gibi, aracınızın da korunmaya ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi kışın yollar buzlanmaya karşı tuzlanmaktadır. Yol tuzlarının aracınızın metal kısımlarını çürütmemesi, boyasını bozmaması için, mümkünse, aracınızı ayda en az iki defa yıkayınız. İyi bir cilalama da gereklidir. Cila, yağışla gelen kirleticilerin araç yüzeyine yapışmasını önlemektedir. Aynı kirleticiler lastiklerinize de zarar vermektedir. Onlar için de koruyucu sıvılar satılmaktadır. Kullanarak ömürlerini uzatabilirsiniz. Kışın aracınızın içini de en az bir kez temizleyiniz.
SÜRÜŞ ESNASINDA DİKKAT
Uzmanlar, kışın yağmurlu havalarda arabanın yol tutuş kabiliyetinin çok azalacağı göz önünde bulundurularak, öndeki araç ile mesafenin korunmasını ve hızı arttırdıkça takip mesafesinin de arttırılması gerektiğini kaydediyor. Sisli havalarda sis farlarının yakılmasını ve trafik işaretçilerinin uyarılarına uyulması gerektiğini belirten uzmanlar Şu tavsiyelerde bulunuyor:
"Yolda bulunan buz kar altında kalarak görünmeyebilir ve kötü sürprizlere sebep olabilir. Bu sebeple yol düz de olsa hızınızı arttırmadan yola devam edin. Mümkünse karlı havalarda dört çeker arabaları seçin. Hava durumu raporlarına dikkat edin. Yolda buz varsa ve ani fren yapmanız gerekiyorsa, ABS'li arabalarda frene çok sert olmamakla beraber güçlüce basın, pedalın titrediğini hissedeceksiniz. Bu, ABS'nin çalıştığını gösterir. ABS'siz arabalarda, kesinlikle sert Şekilde frene basmayın, bunun yerine frene hafifçe basarken motora kompresyon yaptırarak durun"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum