1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ramazan'da nasıl beslenmek gerekiyor?
Ramazan'da nasıl beslenmek gerekiyor?

Ramazan'da nasıl beslenmek gerekiyor?

Trabzon Imperial Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Ayça Yılmaz: “Sağlıklı bir Ramazan Ayı geçirmek için tüketilen besinlere dikkat”

A+A-

UZMAN UYARISI:
- "AÇ KALACAĞIM KORKUSUYLA SAHURDA AŞIRI YEMEK, GÜN BOYU AÇ KALINDIĞI İÇİN İFTARDA YÜKLENMEK VE İKİ ÖĞÜN BESLENMEK KİLO ALMAYA NEDEN OLUR"
- "RAMAZAN’DA KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEME ÖZELLİĞİNE SAHİP TARÇINI YOĞURTA KATIP TÜKETEBİLİRSİNİZ"

BEKİR KOCA
Yaklaşan Ramazan dolayısıyla uzmanlar beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, Ramazan ayı boyunca gündüz süresinin uzun olması nedeniyle uzun süre aç kalınacağına dikkat çekerek, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilmek için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

"Aç kalacağım korkusuyla sahurda aşırı yemek, gün boyu aç kalındığı için iftarda yüklenmek ve iki öğün beslenmek kilo almaya neden olur" diyen Yılmaz, "Oruç metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Uzun süre besin tüketilmemesi halinde metabolizma savunmaya geçecek ve çalışma hızını düşürecek. Ramazan’da tüketilen öğün sayısının artırılması ve yürüyüşler sayesinde metabolizma hızı düzene girecektir. Ramazan ayı boyunca dengeli beslenme programı uygulanırsa, yani öğünler metabolizmanın çalışma hızına göre düzenlenirse Ramazan ayı boyunca kilo verilebilir. Gün boyunca aç kalınacak diye sahurda çok fazla yemek, bir sonraki gün açlık hissinizi bastırmaz. İftarda gün boyu aç kalmış mideye bir anda yüklenilirse, mide rahatsızlıklarına neden olacaktır. İftarda yemekler iyice çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenmelidir ki mide bağırsak problemleri yaşanmasın. Çorba içildikten sonra 10-15 dakika yemeye ara verilmelidir. Uzun süre aç kaldıktan sonra yenilen yemeklerin ardından tatlı ihtiyacı olabilir. Seçilen tatlılar dondurma gibi sıcak yaz günlerinde serinletici ve sütlü tatlılar olabilir.” dedi.

İFTARDAN SONRA EN AZ BİR KEZ ARA ÖĞÜN YAPILMALI
İftardan sonra en az bir kez ara öğün yapılması konusunda uyarılarda bulunan Yılmaz, "Bu öğünlerde süt grubu ve meyve bulunmalıdır. Tüketilen meyveler kabuklu olursa bağırsağın düzenli çalışmasına neden olur. Ramazan’da kan şekerini düzenleme özelliğine sahip tarçını yoğurtlarınıza katıp tüketebilirsiniz. Gün boyu hareketten kaçınmak veya iftardan sonra yatmak alınan enerji ve harcanan enerji arasındaki dengesizlik nedeniyle kilo alımına neden olmaktadır. Bu sebeple dengeli beslenmenin yanında iftardan sonra kalbi yormayacak 30-40 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.” diye konuştu.

Oruç tutarken mutlaka sahura kalkılması gerektiğini de ifade eden Yılmaz, “Aksi halde gün içinde yorgunluk, baş ağrısı, dikkatsizlik görülebilir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynağı besinler tüketilmelisi gün boyunca kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olur. Sahurda salataya ağırlık verilmesi ve protein kaynağının tüketilmemesi halinde günün erken saatlerinde acıkmaya neden olacaktır. Şeker hastaları, kalp ve tansiyon problemi olanlar sık sık ilaç alması gerekenler için oruç tutmak sağlık açısından risk taşımaktadır. Günlerin uzun ve sıcak olması sebebiyle vücutta sıvı kayıpları oluyor. Bu nedenle iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su tüketilmelidir.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız