1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ramazan’ı fit bitirmenizi sağlayacak 5 kural
Ramazan’ı fit bitirmenizi sağlayacak 5 kural

Ramazan’ı fit bitirmenizi sağlayacak 5 kural

Ramazan ayının genel ruhunun aşırıya kaçmamak olduğu hatırlatılarak Ramazan biterken sağlıklı ve fit kalmak için 5 basit kural uzamnından böyle sıralandı:

A+A-

Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Hatipoğlu, Ramazan ayının genel ruhunun aşırıya kaçmamak olduğunu hatırlatarak Ramazan biterken sağlıklı ve fit kalmak için 5 basit kuralı sıraladı. 

rmazn.jpg

Kural 1: ‘Sahur yapmaya devam’ 
“Zaten uzun süren açlık durumunda sahuru atladığımızda metabolizmamızı yetersiz enerji alımı sonucunda yavaşlatmış oluyoruz. Bu nedenle ramazan düzenimizde mutlaka yatmadan önce değil; uykudan kalkıp yaptığımız kahvaltı gibi hafif bir sahur öğünü olmalı. Sahurda tok tutan 3’lümüz ise; haşlanmış yumurta, peynir, ceviz. Yanında söğüş sebze ve tahıllı ekmek ile birlikte” 

Kural 2: ‘Ara vermek’ 
“İftarda 1-2 bardak su ve hurma/zeytin ile orucumuzu açıp, 1 kase çorbamızı istersek yanında küçük bir parça pideyle tükettikten sonra yaklaşık 15 dakika kadar ara veriyoruz. Bu, uzun süren açlık sonrasında ani tansiyon, şeker yükselmesinin ya da mide-bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçmek açısından önemlidir. Devamında da aşırıya kaçmadan 1 tabak ana yemek yanında salata yoğurt/ayran tüketilebilir. Ayrıca iftarda hızlı yemek reflü, mide ekşimesine sebep olacağından yavaş yemeye dikkat edilmelidir.” 

Kural 3: ‘2 kuralı’ 
“Sahurda uyanır uyanmaz 2 bardak, sonrasında 2 bardak; iftarda orucumuzu açarken 1-2 bardak sonrasında 2 bardak ve yapacağımız ara öğünümüzde 2 bardak olmak üzere toplamda en az 10 bardak; 2 litre su içmek. Bu basit ‘2 kuralı’ ile ramazanda su içmeyi unutmak bahanemiz olmayacak” 

Kural 4: ‘Ara öğün yapmak’ 
“İftardan 1-1.5 saat sonra yarım saatlik hafif bir yürüyüş, egzersiz sonrası 1-2 porsiyon meyve ve yanında 1 bardak süt/yoğurt ile ufak bir ara öğün yapmamız iftar ve sahur arasında denge kurmamızı sağlar.” 

Kural 5: ‘Tatlılar’ 
“Ramazanın bir diğer boyutu da şerbetli ve hamur işi ev tatlıları tüketiminin artmasıdır. Eğer kilo korumak, vermek ve sağlıklı bir ramazan geçirmek istiyorsak tatlıyı haftada 2 kere ve şerbetli ağır tatlılar yerine küçük porsiyonlarda sütlü/meyveli tatlılar tercih ederek tüketmeliyiz.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız