1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize havalimanı terminali yılda 3 milyon kişiyi ağırlayabilecek
Rize havalimanı terminali yılda 3 milyon kişiyi ağırlayabilecek

Rize havalimanı terminali yılda 3 milyon kişiyi ağırlayabilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Pazar'da yapımına başlanan havalimanının şantiyesinde incelemeler yaptı. Bakan Arslan "Bölgeye yakışır bir havalimanı olacak. Yılda 3 milyon kişiyi ağırlayabilecek bir terminal yapılacak.” dedi.

A+A-

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Pazar’da bulunan Rize - Artvin Havalimanı şantiyesini ziyaret etti. Bakan Arslan’ı Pazar Kaymakamı İsmail Şanlı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Erol Çıtak ve beraberindekiler karşıladı. Yetkililerden bilgi aldıktan sonra dolgu yapılan alanda incelemelerde bulunan Bakan Arslan, yapılan çalışmalarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

bakan4-003.jpg

Rize Artvin Havalimanının, Türkiye'nin önemli projelerinden birisi olduğunu ve burada yapılacak terminalin yılda 3 milyon kişiyi ağırlayabileceğini söyleyen Bakan Arslan, “Geçici olarak 390 metrelik bir mendireğin inşası tamamlandı. Projenin bitmesinin ardından kaldırılacak. 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pisti bulunacak havalimanına, üç büyük ve bir küçük gövdeli uçak aynı anda park edebilecek. Bölgeye yakışır bir havalimanı olacak. Yılda 3 milyon kişiyi ağırlayabilecek bir terminal yapılacak.” dedi.

bakan3-004.jpg

Bakan Arslan burasının dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ikinci denize yapılan havalimanı olacağını ifade ederek, “Derinlik açısından Rize-Artvin Havalimanı bir ilk olacak. Ordu-Giresun Havalimanını da denizde yaptık ama burası oradan 8-10 metre daha derin bir havalimanı ve bu anlamda bir rekor içeriyor. Günde 20 bin ton taş dökülmekte. 3 aylık periyotta günde 80 bin ton, daha sonra ise 120 bin ton taş dökebilecek hıza erişilecek. Havalimanına toplamda 85,5 milyon ton dolgu yapılacak. 85,5 milyon ton dolguyu yakalayabilmemiz için günlük 120 bin ton taş dökme kapasitesine erişmiş olacağız.” diye konuştu.

bakan2-005.jpg

İşin hızlanmasına yönelik iş planlaması yapıldığını söyleyen Bakan şunları kaydetti: “Ocaklarla ilgili bir sorun yok ve süreçleri tamamlanmış durumda. Erişimle ilgili problemler bitmiş durumda. Bir köyümüze de zarar vermemek adına ilave bir yol deplase edilmiş durumda. Yol marifeti ile taş ocaklarına erişiyoruz. Havalimanını kısa sürede bitirerek Rize ve Artvin'in yanı sıra bölgesel olarak hizmete sunmayı hedefledik. Elbette ki Rizeli Artvinli bu havalimanından yararlanacak ama yayla turizmi ile ünlü bu bölgeye yaz kış gelecek misafirlerimiz de bu havalimanı marifeti ile gelebilecek. Doğu Karadeniz'de şirin beldede güzellikleri bizimle birlikte görebilme şansını yakalamış olacaklar. Yüklenici firma ile havalimanının 2022 yılında bitirilmesi yönünde sözleşme imzaladık. Hem yüklenici firmamız hem de Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğümüz bir an önce bitirilmesi konusunda elinden geleni yapacak. Hedefimiz 29 Ekim 2020'de yaklaşık 3 yıl sonra bu havalimanını bitirip hizmete sunmak. Çünkü bölge insanı bu havalimanının bitirilmesini dört gözle bekliyor. Biz de bakanlık olarak özellikle ülkemiz havacılığının geldiği noktayı düşünürseniz, İstanbul'daki 3. Havalimanının da önümüzdeki yıl devreye gireceğini düşündüğümüzde ülkemizin batısından ülkemizin doğusuna bu havalimanın İstanbul ile birlikte dünyaya hizmet etmesini hedefliyoruz. Türkiye, havacılık sektöründe 15 yıl önceye göre beş kat büyüdü. Yılda 34,5 milyon yolcu taşınırken 2015 yılında 189 milyona, geçen sezon 15 Temmuz darbe girişimi ve dünya turizmindeki daralma nedeniyle 173 milyona geriledik. Bu yıl için rakamlar 189 milyon yolcuyu yakalayacağımızı gösteriyor. Türkiye'de bu rakamların çok çok üstüne çıkmayı ve 2023'te de 300 milyona varmayı hedefliyoruz. O yüzden inşallah üç yıl içerisinde burayı bitirmiş olacağız.”

bakan1-006.jpg

ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRÜ HAVALİMANI ŞANTİYESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Bu arada Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Erol Çıtak beraberindeki heyet ile birlikte incelemelerde bulunmak üzere Rize - Artvin Havalimanı şantiyesini ziyaret ederek Pazar Kaymakamı İsmail Şanlı ile birlikte firma yetkililerinden bilgi aldı.

santiye6.jpg

Proje üzerinde istişarelerde bulunulmasının ardından dolgu sahasında ve taş ocağı alanında inceleme yapıldı.

santiye7.jpg

santiye5.jpg

santiye4-001.jpg

santiye1-001.jpg

havaliman6.jpg

havaliman5-003.jpg

havaliman4-004.jpg

havaliman3-004.jpg

havaliman2-005.jpg

havaliman1-005.jpg

İLGİLİ HABER: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HAVALİMANI İNŞAATINI HAVADAN İNCELEDİ

55921.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
10 Yorum