1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. RİZE'DE KALIN BAĞIRSAK KANSERİ TARAMASI
RİZE'DE KALIN BAĞIRSAK KANSERİ TARAMASI

RİZE'DE KALIN BAĞIRSAK KANSERİ TARAMASI

Rize genelinde kalın bağırsak kanserinin erken teşhisine yönelik Halk Sağlığı Müdürlüğünce geniş bir tarama çalışması başlatıldı.

A+A-

Konuyla ilgili Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İlimiz genelinde kalın bağırsak kanserinin erken teşhisine yönelik Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce geniş bir tarama çalışması başlatılmıştır.

Kalın bağırsak kanseri istatistiklere göre en sık görülen beş kanserden biridir ve en sık görülme yaşı da 50 yaşından sonradır. Kadın ve erkeklerde genellikle aynı oranda görülür. Ne yazık ki bu kanser iyice ilerleyene kadar genellikle belirti vermez. Bu sebeple en büyük amaç daha belirti yokken hastalığı ortaya koymak olmalıdır. Çünkü kalın bağırsak kanseri erken teşhis ve tedaviyle tamamen düzelebilen bir kanser türüdür.  Erken teşhis için en kolay yöntem gaitada ( dışkıda) kan olup olunmadığına bakılmalıdır. Çünkü bu kanser türünde bağırsaktan azar azar kanama olacağı için genelde dışkıda kan varlığı gözle görülmez. Bu test dışkıda gözle görülmeyen kanı tespit edebilmektedir.

Son derece basit olan ve evimizde kendimizce yapabileceğimiz bu testi yaptırabilmek için;

 

Aile hekiminize başvurup size ücretsiz verilecek olan poşet içeriğini evinizde basitçe uygulayıp sonucu aile hekiminize götürebilir aynı zamanda size verilecek olan telefona bildirebilirsiniz.
Mahalle veya köy muhtarlarınıza başvurup aynı tarama poşetlerini onlardan talep edebilirsiniz. ( Birçok mahalle muhtarına bilgilendirme yapılmıştır.) Muhtar eğitimleri ve poşetlerin muhtarlara dağıtımı devam etmektedir.

 

Kanserde özellikle kalın bağırsak kanserinde erken teşhis kişiyi birçok uzun ve yorucu tedavilerden, sıkıntılardan kurtarır. En önemlisi de kişinin hayatını kurtarır. Bilinmelidir ki sonucun pozitif gelmesi yani dışkı da gizli kan bulunması her zaman kanserin varlığı anlamına gelmez. Basur, mide, bağırsak ülseri gibi daha birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Ancak bu durumda üzerine gidilip sebebin ortaya konması şarttır.

Sonucu pozitif çıkan vatandaşlarımızın ileri tetkik ve tedavilerine yardımcı olunacaktır.

Sonuç olarak sağlığımız için son derece önemli olan aynı zamanda da tamamen ücretsiz sunulacak bu hizmetten yararlanmak üzere 50-70 yaş arası kadın-erkek tüm vatandaşlarımızı tarama yaptırmaları içim davet ediyoruz."

            

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız