1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Rize'nin tarihi konakları yok oluyor
Rize'nin tarihi konakları yok oluyor

Rize'nin tarihi konakları yok oluyor

Doğu Karadeniz’deki tarihi yapısıyla hayranlık uyandıran konaklar artık bir bir terk ediliyor.

A+A-

ÖMER FARUK ZENGİNAL
Tarihi konaklar son demlerini yaşayan yaşlıların sığınağı haline gelirken, özellikle Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Şenyuva köyündeki 100 yaşın üzerindeki konaklar mimarileri ile de dikkat çekiyor.

Köyde yaşayan Aydoğan çifti konaklarından kopamadıklarını ve son baharlarını bu tarihi konakta yaşadıklarını söylüyor.
26346
Hüseyin Aydoğan, 66 yıldır aynı konakta yaşadığını ifade ederek “Doğduğumdan beri bu konaktayım. 12 kardeşten tek kalan benim. Konağımız 126 yıllık. Dedemden kalmış, inşasını ben bilmiyorum araştıramadım ama tahminime göre rahmetli ağabeylerim Şefket ve Muhittin görmüş. Ben babamı 6 yaşımda kaybettim sonra sırasıyla 11 kardeşimi kara toprağa gönderdim ve şimdi bakıyorum bir zamanlar cıvıl cıvıl olan bu konakta sadece eşim ve ben kalmışım, çocuklarım, torunlarım hepsi uzaklarda ve sadece yaz aylarında tatile geliyorlar. Bizde hanımla kışı burada geçiriyoruz” dedi.
26347
Eşi Zeliha Aydoğan ise her defasında çocuklarını çok özlediğini ifade ederek “Evlatlarımı bu konaktan ilk uğurladığımda günler çok zor geçiyordu. Ama zaman yokluklarına alıştırıyor. Şuan alıştım ama çok sıkılınca kış aylarında 15–20 günlüğüne yanlarına gidiyoruz. Ama konağımızı da tek başına bırakmak zor geliyor” diye konuştu.
26348

26349

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum