1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Seçim yasakları ağırlaşıyor
Seçim yasakları ağırlaşıyor

Seçim yasakları ağırlaşıyor

Seçim yasakları, 12 Temmuz’da serbest propaganda süresinin başlamasıyla daha da ağırlaşacak. Açılışları mitinge dönüştürmek de yasak.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, yapımı tamamlanan tesis, yol, kavşak açılışlarının ya da TOKİ anahtar teslimi gibi törenlerin AKP seçim mitingine dönüşmesine de yasak geliyor.

YSK’nın bazı televizyon kanallarına ceza uygulamasına da neden olan “miting gibi açılışlar"a gelen yasağın yanı sıra, 12 Temmuz’dan itibaren Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri kırmızı plakalı araçla seçim bölgesine gidemeyecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun, 22 Temmuz seçim sürecinin başladığı 4 Mayıs gününden itibaren geçerli olan seçim yasakları, 12 Temmuz’da başlayacak serbest propaganda dönemi nedeniyle daha da ağırlaşacak.


AÇILIŞLAR MİTİNGE DÖNÜŞEMEYECEK

YSK’nın seçim yasaklarına ilişkin kararıyla 12 Temmuz’dan itibaren seçim propagandaları için resmi süre başlayacak.

Seçimlerin temel hükümleriyle ilgili yasaya göre, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerine bağlı memurlar seçim propagandalarında yer alamayacak.

YSK’nın seçim yasaklarına göre ise bu devlet kuruluşlarının yanı sıra Bankalar Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, açılış ve temel atma dahil, tören düzenlemek, nutuk söylemek, demeç vermek ve bunlar hakkında yayında bulunmak 12 Temmuz’dan itibaren yasaklanacak.

YSK, “miting gibi" düzenlenen TOKİ açılışlarının televizyon kanallarında yayınlanmasını “siyasi partilerin fırsat eşitliğine aykırı yayın" olarak değerlendirmiş, CNN Türk’e program durdurma cezası, bazı kanallara ise uyarı verilmesi yönünde RTÜK’e bildirimde bulunmuştu.

KIRMIZI PLAKAYLA SEÇİM GEZİSİ DE YASAKLANIYOR

YSK’nın yayınladığı seçim yasaklarına göre 12 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere kırmızı plakalı araçlar, seçimle ilgili gezilerde kullanılamayacak ve ziyaret edilen yerlerde protokol karşılaması yapılamayacak.
YSK kararı şöyle:

“Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacaklarına, bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenlerin yapılamayacağına ve resmi ziyafet verilemeyeceğine, Başbakan ve bakanların seçimle ilgili çalışmalarında ve konuşmalarında bu Kanun hükümleriyle bağlı olduklarına, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memurun katılamayacağına, oy birliğiyle karar verildi.

PROPAGANDA DÖNEMİ

Seçim takvimine göre, 12 Temmuz’da başlayacak serbest propaganda süreciyle ilgili konular ve takvim şöyle.

“8 Temmuz Pazar: Seçime katılan partiler, radyo ve televizyonlardaki propaganda sırası için kuraya katılacak temsilcilerini saat 17.00’ye kadar YSK’ya bildirecek

10 Temmuz Salı: Siyasi partilerin radyo ve televizyonlardaki propaganda sırasının belirlenmesi için kura çekilecek. 12 Temmuz Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

15 Temmuz Pazar: Radyo ve televizyonlarda propaganda konuşmaları başlayacak. 21 Temmuz Cumartesi: Seçim propagandaları sona erecek.

Milliyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız