1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Şeker hastaları kışın daha dikkatli olmalı
Şeker hastaları kışın daha dikkatli olmalı

Şeker hastaları kışın daha dikkatli olmalı

Şeker hastalarının kışın daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı

A+A-

Dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığı hızla artan diyabete dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Akkaya, şeker hastalarının kışın daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Özellikle soğuk havalarda şeker hastalığı olanların beslenme düzeni, spor ve vücut bakımı gibi konularda daha dikkatli olmalarını tavsiye eden Akkaya, hastaların çok uzun süre aç kalmamaları, ancak çok fazla da yemek yememeleri gerektiğini söyledi. Akkaya, özellikle kış aylarında portakal, mandalina gibi turunçgilleri fazla yemesinin tehlike işareti olduğunu söyledi. Genetik faktörlerle birlikte sonradan oluşan şişmanlık, kötü beslenme ve soğuk havalarda uzun müddet evde kalmanın şekeri tetiklediğini belirten Akkaya, hastalığı kontrol altında tutmak için kan şekerinin düzenli olarak ölçtürülmesi gerektiğini kaydetti.
Sigara içenlerin sigarayı bırakmalarını, sık sık tansiyonun ölçülmesi, her yıl tam bir göz muayenesinden geçilmesi gerektiğini söyleyen Akkaya, hastalığın teşhis yöntemini şu şekilde açıkladı:
“Açlık kan şekerinin en az iki ölçüm yapıldığında 126 mg’dan fazla olması durumunda, günün herhangi bir saatinde ölçülen kan şekerinin en az iki ölçümde 200 mg/dl’nin üstünde olması ve oral glukoz tolerans testinde ikinci saat değerinin 200 mg/dl’nin üstünde olması halinde kişiye diyabet teşhisi konur”.
Akkaya, şeker hastalığının egzersiz, diyet, ilaç veya insülinle tedavi edildiğini aktardı. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 35’inin yağ, yüzde 50’sinin karbonhidrat, yüzde 15’inin proteinden karşılanması gerektiğinin altını çizen Akkaya, çay şekeri ve şekerle yapılan yiyecekler yerine tatlandırıcıların kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Akkaya, ayrıca kilo problemi olan hastaların zaman kaybetmeden kilo vermeleri gerektiğine işaret etti.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız